fbpx
Насловна / Србија / Економија / Скупштина сутра о кредитима ЕИБ у износу од 750 милиона евра

Скупштина сутра о кредитима ЕИБ у износу од 750 милиона евра

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА

Скупштина Србије ће на сутрашњој ванредној седници, која је сазвана на захтев Владе, расправљати о предлозима закона о потврђивању два уговора између Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) о гаранцији за компанију „Фијат аутомобили Србија“ (ФАС) у Крагујевцу, а реч је о зајмовима у укупном износу од 750 милиона евра.

Представници Србије, ЕИБ и компаније ФАС потписали су 16. маја у Луксембургу два уговора о кредиту, од којих се први, у вредности од 250 милиона евра, односи на финансирање малих и средњих предузећа, док је други од 500 милиона евра намењен за инвестиције „Фијата“ у Србији.

Министар економије Небојша Ћирић, који је био један од потписника уговора, тада је објаснио да је за кредит ЕИБ од 500 милиона евра, намењен фабрици „Фијат аутомобили Србија“, држава Србија дала гаранције на 200 милиона евра, док су за преостали део зајма гаранције дали „Фијат“ и италијанске државне институције.

Ћирић је већ тада најавио да би крајем јуна, уколико Скупштина ратфификује уговор, могло да почне одобравање зајмова из кредитне линије ЕИБ, за мала и средња предузећа у Србији, напомињући да је 80 милиона евра из те „апекс“ (Апеx) кредитне линије ЕИБ намењено производјачима аутомобилских делова.

Ти зајмови ће бити доступни и страним и домаћим компанијама које су спремне да се укључе у ланац добављача, не само за „Фијат“ већ и за све друге аутомобилске компаније, објаснио је министар економије и напоменуо да ће средства из „апекс“ кредитне линије ЕИБ бити пласирана преко комерцијалних банка у Србији по изузетно повољним условима.

 

{ Тањуг }

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гајић: Интернационализовали смо случај „Kрушика“, имаће власт проблема због тога (видео)

5 (9) Владимир Гајић, адвокат узбуњивача из војне фабрике „Kрушик“ Александра Обрадовића, подсетио је да …

Следећих 12 година дупло скупље ћемо плаћати „зелену струју“ иако нам иста треба као чир на дупету!

3.3 (3) За десетак дана Електропривреда Србије почеће домаћинствима да наплаћује струју скупље за 3,9 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *