Србијагас за годину и по дана узео 300 милиона евра кредита за ликвидност, гасификације рађене по ценама вишим и до пет пута

Србијагас за годину и по дана узео 300 милиона евра кредита за ликвидност, гасификације рађене по ценама вишим и до пет пута

4.8
(4)

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је Србијагас неуређено предузеће са великим дуговима, те да је циљ Министарства да се уреди гасни сектор и да гасна предузећа доносе држави много већи профит.

Kако је саопштило Министарство, Михајловић је рекла да је Србијагас потпуно неуређено предузеће, које поред више од милијарде евра дуга које је држава преузела, узима додатно, само за протеклих годину и по дана и више од 300 милиона евра кредита од банака за текућу ликвидност, не за инвестиције.

„То није успешно предузеће. Не може бити успешно предузеће које није завршило планиране гасификације, а оне које је радило, није радило по реалним ценама, него по три или пет пута вишим“, рекла је Михајловић.

Она је нагласила да Србија у гасном сектору треба да се повезује са свим суседима и да поред гасовода Ниш-Димитровград гради и гасне интерконекције ка Румунији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, те да је, поред тога, важно да се ради и један крак ка Приштини.

Михајловић је истакла да је њен циљ уређен гасни сектор, профитабилна предузећа, „а не предузећа која праве губитке и иза којих за сваки пројекат мора да стоји држава“.

„Данас имамо Србијагас који не ради добро, али чији директор има месечна примања од 34.000 евра, који сам себе поставља у надзорне одборе и скупштине предузећа повезаних са Србијагасом. То није питање било каквог личног сукоба, већ питање будућност гасне привреде у Србији“, навела је Михајловић.

Михајловић од доласка на чело Министарства рударства и енергетике најављује реформе јавних предузећа истичући да морају ефикасније да раде. Оценила је да се поједина предузећа у овој области понашају као „баније и царевине“ и да ће предложити неке измене у њима.

Влада Србије је пре нешто више од месец дана усвојила и план реорганизације јавног предузећа Србијагас, који, како је саопштило Министарство, значи почетак реформисања и модернизације гасног сектора.

Сукоб министарке са директором Србијагаса Душаном Бајатовићем

Реформа јавних предузећа, пре свих ЕПС-а и Србијагаса, актуелизовала је сукоб између министарке и директора Србијагаса Душана Бајатовића.

Наиме, Зорана Михајловић је први пут кад је била министарка енергетике, у периоду од 2012. до 2014. године, говорила о томе да постоје проблеми у успостављању контроле рада ЈП Србијагаса, на чијем је челу и тада био Душан Бајатовић.

У међувремену, Бајатовић је остао на тој функцији, док је Михајловић 2014. именована за министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Да се сукоб између њих наставио, сведочи и чињеница да је Батајовић, недуго након што је Михајловић постављена поново на место министарке енергетике, удаљен са састанка с министарком Михајловић, због како је наведено у саопштењу Министарства, непоштовања институције Владе Србије.

Министарка рударства и енергетике раније је изјавила да ће тражити смене неких директора јавних предузећа у енергетском сектору, наглашавајући да није задовољна тиме што та предузећа не постижу резултате који се од њих очекују и да ће до смена доћи због тога, а не по партијској линији или из неких других интереса.

Пословање јавних предузећа међу којима је и Србијагас и механизми у којима нема контроле и у којима послове с државом добијају само повлашћени појединци и фирме опастају већ годинама, тема је Инсајдеровог серијла “Политика као бизнис, држава као партијски плен”.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ударила Вила на Халила: Вучићева камарила нема где да побегне

Ударила Вила на Халила: Вучићева камарила нема где да побегне

4.4 (9) Рат је почео. Усамљен, изолован, распамећен, са болесним братом и одбеглим сином, Александар …

Саслушањем сведока у Посебном одељењу Вишег суда настављено суђење за производњу 1,6 тона канабиса

Саслушањем сведока у Посебном одељењу Вишег суда настављено суђење за производњу 1,6 тона канабиса

5 (3) Александар Антић, директор и мањински власник Јовањице на данашњем сведочењу у судском поступку …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend