Србија

Србин број 0101-7617/09

Зоран Јовановић, из села Табановце код Куманова, жели српске папире. Поднео захтев за држављанство Србије 10. августа 2009. и још није добио одговор

РАДНИК погона компаније “Симпо” у Прешеву, Зоран Јовановић (51) из пограничног села Табановце код Куманова, на северу Македоније, упркос испуњењу свих законских услова за добијање држављанства матице Србије, на поднети и уредно таксирани захтев још 10. августа 2009. године, нема никакав одговор, потврдио је у обраћању “Новостима”.

Јовановић свакодневно прелази српско-македонску границу одлазећи на посао у Прешево и враћајући се назад у Табановце, како каже, “сада по олакшаној процедури и режиму”, само са – личном картом. За разлику од ранијег периода, када му је свакодневно “пуњен” пасош обавезним печатима са једне и друге стране међе, сада је лишен тих проблема и границу прелази само са личном картом Македоније. Но, остаје решен да оствари законско право на држављанство и пасош матице Србије, чак и по цену “обарања бирократских рекорда” у чекању на решење по затуреном и заборављеном захтеву.

– У Конзуларном одељењу Амбасаде Србије у Скопљу захтев за српско држављанство, сходно законским одредбама, поднео сам 10. августа 2009. и по тадашњим условима на име таксе платио нешто мање од 200 евра. У међувремену захтевана је додатна допуна и утврђивање тачности документације о пореклу, што сам и доставио. И од тада немам никаквог одговора, ни позитивног ни негативног – резигниран је Јовановић у, како вели, “покушају да преко ‘Новости'” сазна нешто више о судбини захтева по свом предмету – бр. КС 0101-761/09.
КОНЗУЛ БЕЗ КОМЕНТАРА КОНЗУЛ Србије у амбасади у Скопљу Драгица Јањић није могла за “Новости” ништа да коментарише по овом и било ком другом питању везаном за захтеве Срба у Македонији за стицање држављанства матице, јер, према законским прописима, како је подсетила, нису дозвољене изјаве за медије у Србији.

Захвљајући одлуци Владе у Београду о укидању административне таксе на име захтева за упис, односно утврђивање држављанства Републике Србије за грађане који испуњавају законске услове у земљама региона, и у Македонији расте број предмета грађана српског порекла са захтевима за стицање држављанства матице. Лане је, на пример, поред предмета који се редовно примају у самом конзуларном одељењу амбасаде у Скопљу, на конзуларним данима у Куманову поднето је преко 500 захтева за стицање држављанства Србије. Већина од тих захтева је већ решена, каже Јовановић, бар према његовим интерним сазнањима, а његов предмет, “очито заглављен у бирократским лавиринтима”, остаје и даље – “на чекању”.

У Конзуларном одељењу Амбасаде Србије у Скопљу, како каже Јовановић, речено му је да немају никакав “нови” одговор по том предмету, јер “чекају решење по процедури из Београда”. На његове личне интеревенције електронским путем “директно у сектору за држављанства МУП Србије”, није добио никакав одговор.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!