Српска дијаспора и ове године највећи страни инвеститор иако је и даље баз најосновнијих уставних права

0
(0)

Београд – У првих пет месеци ове године у Србију је од наше дијаспоре стигла 1,1 милијарда евра, док је у истом периоду лане тај прилив износио за око 100 милиона евра више, показују последњи подаци Народне банке Србије,

Просечaн годишњи прилив од дознака у последњих пет година износио је око 2,7 милијарди евра, односно око 8,2 одсто БДП-a. Највиши износи дознака потичу из земаља у којима живи велики део наших људи, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске.

„Дознаке традиционално представљају један од најстабилнијих прилива из иностранства у Србију“, наводе у НБС.

„Наши људи из света својима у Србији послали су лане 2,86 милијарди евра, што је за 9,7 одсто више него у 2014. години.“

Од те суме нешто више од две милијарде евра стигло је из европских земаља, саопштио је Међународни фонд Уједињених нација за пољопривредни развој. Од почетка овог века, према рачуници економиста, у просеку смо трошили за петину више него што смо зарађивали захваљујући и тим дознакама. Да није било њих у Србији би се живело много скромније. Гастарбајтери из Турске у последње две године просечно су слали око 300 милиона долара и својим су новчаним пошиљкама претекли „колеге“ на привременом раду у Француској и Италији.

Подаци Светске банке иначе показују оно што и ми сами знамо, а то је да највише пара у земљу наши људи шаљу из Немачке, Швајцарске, Аустрије и САД. Бар једног члана породице у иностранству има 23 одсто становника наше земље, а 11 одсто је анкетарима једног истраживања изјавило да има повремене или редовне приходе од рођака из света.

„Рачуница казује да непосредно, или на неки други начин, дијаспора у Србији помаже око 800.000 људи. Од почетка 2001. наовамо с разних страна нам је стизала огромна сума девиза. Било је ту донација, повољних и неповољних кредита, али су дознаке наших људи, по правилу, биле најредовније и најобилније“, каже др Млађен Ковачевић, редовни члан Академије економских наука.

Само по основу такозваних текућих трансфера, у којима доминирају дознаке, од 2001. до краја 2012. у нето износу стигло је више од 34 милијарде евра. Поређења ради, на име страних директних и портфолио инвестиција у том периоду инкасирали смо знатно мање – око 19,5 милијарди евра.

Подаци Светске банке показују да је у првој деценији овог века од дијаспоре у Србију стигло чак 43 милијарде долара и да су дознаке у просеку износиле 13,7 одсто бруто домаћег производа. По тој рачуници, од 2000. до 2010. у Србију је стигло 2,5 пута више дознака него директних страних инвестиција.

Више од инвестиција

„Дијаспора својим дознакама, које су далеко веће од директних страних инвестиција, има важну улогу у очувању социјалног мира, али мора бити подстакнута на инвестиције у матици, за шта је потребан нови однос државе“, сматрају економисти. Девизе које су лане стигле у земљу довољне су да се направи више од 10 мостова Земун – Борча. Дознаке, које достижу више милијарди евра, које дијаспора шаље родбини у Србији, иде углавном у оне делове Србије који су мање развијени и са мање становништва.

С. Моравчевић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стаматовић: Србима из дијаспоре обезбедити право да бирају, али и да могу да буду бирани у Србији

3.7 (3) Питање пуне заштите права Срба у региону и дијаспори, олакшано добијање двојног држављанства, …

Дијаспора унела милијарду евра у Србију за прва 4 месеца

0 (0) БЕОГРАД: За четири месеца ове године дијаспора је у Србију унела више од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend