fbpx
Насловна / Србија / Економија / Српска дијаспора ове године у земљу послала 3.66 милијарди долара дознака док јој је политичка мафија у Србији укинула право гласа!

Српска дијаспора ове године у земљу послала 3.66 милијарди долара дознака док јој је политичка мафија у Србији укинула право гласа!

БЕОГРАД– Радници у иностранству у Србију су 2014. године послали 3,66 милијарди долара дознака, од чега је 2,82 милијарде стигло из европских земаља, објавио је данас Међународни фонд УН за пољопривредни развој.

У извештају се наводи да дознаке у региону чине велики део бруто домаћег производа – 17 одсто на Косову, 11 одсто у БиХ, 10 одсто у Црној Гори, у Албанији и Србији су испод 10 одсто БДП-а, односно девет и осам процената, док је осетно мањи удео у Македонији – 4 одсто. ;

Србија је међу главним дестинацијама за дознаке из Аустрије, где има и највише исељеника, али и из Холандије, Немачке и Француске, пренео је портал ЕурАктив.

Према подацима Светске банке, Србија има 1,3 милиона миграната, од чега око милион у Европи и они чине 14 одсто укупног становништва. ;

Како је објављено, страни радници у европским земљама послали су у 2014. у своје домовине 109,4 милијарде долара, а очекује се да ;у 2015. износ дознака у Европи опадне, при чему је један од разлога за то је пад вредности рубље, валуте Русије која је међу највећим изворима дознака.

Дознаке износе најчешће 200 до 300 долара ако се шаљу редовно, док мигранти из југоисточне Европе чешће шаљу веће износе четири до пет пута годишње.

Дознаке имају кључни значај за милионе домаћинстава широм света, помажу да се подигне животни стандард на ниво виши од пуког преживљавања, као и да се смањи изложеност ризицима и унапреде здравље, образовање, услови становања и ниво предузетништва.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИДИОТИ! Погледајте како посланици и функционери доказују лојаност фиреру Вучићу (фото)

Огромна паника је цео дан присутна у редовима Српске Напредне Странке. Доводе људе из целе …

У Београду страшна превара на изборима, гласају без личних карти, само са решењима

Новопечене Београђане не уписују у бирачке спискове, већ се издају Решења да се та особа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *