fbpx

Српски политичари најчуванији у региону

0
(0)

Ко све има обезбеђење, службена кола и ротацију, и како их користи у земљи и иностранству. Ношење оружја преко границе компликовано, па изнајмљују приватне чуваре

СРПСКИ политичари су још од убиства премијера Зорана Ђинђића најчуванији у региону, и међу боље обезбеђенима у Европи. Док Немачка има тек нешто више од 30 штићених личности, у Србији их је најмање 58. Толико их чува Управа за обезбеђење личности МУП, али томе треба додати и оне које чувају војска и “безбедњаци”, а чији је број непознат.

“Кобре” обезбеђују министра одбране Александра Вучића, али и неколико бивших функционера, као што су Борис Тадић и ексминистри Драган Шутановац и Снежана Маловић. Ивицу Дачића чува посебно полицијско одељење, а пратњу имају и потпредседници Јован Кркобабић, Млађан Динкић и Расим Љајић, министар Велимир Илић, Славица Ђукић Дејановић, као бивша председница Скупштине, и Небојша Стефановић, као актуелни. Пратњу војске има начелник Генералштаба Љубиша Диковић, а шефове БИА, ВБА и ВОА чувају “безбедњаци”.

Мимо тога, још око 40 политичара, међу којима и лидер ДСС Војислав Коштуница, има обезбеђење по месту становања (полиција патролира испред њихових домова). Такође, око 300 службених возила свакодневно се креће друмовима, а ротациона светла има око 10.000 кола, укључујући и полицијска (само они имају 8.500). Према неким проценама, на пословима чувања лица ангажовано је око 1.300 полицајаца.

brabusЧУВАЈУ И НОВИНАРЕ ОБЕЗБЕЂЕЊЕ има и више од 20 судија и тужилаца, две новинарке, као и директори РТС и Б92 Александар Тијанић и Веран Матић. Међу штићенима налази се и неколико сведока сарадника. И обични грађани могу добити “чуваре” ако се процени да су угрожени.

– Право на обезбеђење имају председник, премијер, министри одбране и полиције, и остали за које МУП процени да им је и када потребно. Сви они, према процени полиције, имају право и да са обезбеђењем иду на службена и приватна путовања – каже Миливоје Михајловић, шеф Владине канцеларије за сарадњу с медијима.

Полицијско обезбеђење имају и челници свих парламентарних странака, осим Драгана Марковића Палме. Лидер СПО Вук Драшковић је пратњу добио 2001, после хапшења Радомира Марковића, док га лидер ЛДП Чедомир Јовановић има на основу полицијске процене.

Када званично обезбеђење прати оне које чува у иностранству, држава плаћа дневнице, превоз, хотелски смештај и остале трошкове. Они, по речима Марка Милошевића из Београдског центра за безбедносну политику, немају право “напољу” да користе оружје, осим уз посебне дозволе. Зато се дешава да чувани путују у пратњи приватног “бодигарда”.

– Добар део политичара користи управо услуге приватног обезбеђења, а то тржиште је шаролико – од великих фирми, до сумњивих телохранитеља из криминогених структура. Проблем је што ова област још није законски регулисана, а у њој раде десетине хиљада људи – напомиње Милошевић.

Законом није регулисано ни коришћење трепћућих светала, па тако и “ротаљке” користи ко стигне.

meckice– Предложили смо доношење подзаконског акта који би прецизније регулисао ову област, међутим правилник још није донет. Тако ротацију користи свако ко за себе мисли да је “виђенији” – од естрадних звезда до заштићених сведока – каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

ЛАЖЊАК ПРОЂЕ ПРЕ ХИТНЕ
ПОШТО се на нашем тржишту лако може наћи лажна кинеска ротација, која је црвено-плава (сигнализација са највећим степеном приоритета), дешава се да при сусрету кола Хитне помоћи (плава светла) и возила заштићеног сведока (црвено-плава), овај други има предност! Званично, право на коришћење ротација, имају полицајци на задатку, Хитна помоћ и ватрогасци, али и возила из пратње – полиција, БИА, ВБА, Војска и возила која превозе затворенике.

 

Новости

фото: Бошко Карановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако су политичари черупали “Kолубару” последњих 30 година

4.4 (13) Весна Лакићевић која већ три деценије ради у “Kолубари” и недавно је премештена …

Закон о пореклу имовине се не односи на политичаре

0 (0) Организација Транспарентност Србија упутила је Министарству правде сугестије на Нацрт закона о пореклу …

3 Коментара

  1. To je znak da nema demokratije, nego vlada zakon ulice nažalost.

  2. i kod nas se svinje dobro čuvaju jer hoće uvjek da naprave štetu.

  3. Смрзло му се г…о од страха упркос обезбеђења и панцира…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *