Хроника

Шта је то епохално урадио Вулин да заштити права српског радник? Апсолутно ништа!

Београд — Уколико Социјално-економски савет не прихвати захтеве синдиката у вези са предлогом закона о раду, синдикати ће изаћи на улице, каже Зоран Михајловић.

Секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић сматра да је најреалније да се измене Закона о раду нађу на седници Социјално-економског савета тек после 20. јуна.

Председавајући Савета Бранислав Чанак из УГС „Независност“ до краја следеће недеље је у иностранству, па Савет нема ко да закаже, а и министар за рад Александар Вулин ће следеће недеље бити на путу, па ни без њега не би могла да се одржи седница.

Радна група за усаглашавање измена Закона о раду договорила је да се отпремнине исплаћују само за године код последњег послодавца и са њим повезаних лица, да се при одласку у пензију исплаћују две уместо три просечне плате као отпремнина, да рад на одређено време може трајати највише две године, да се минули рад обрачунава само за рад код тренутног послодавца.

“Ми се надамо да ће се на седници Савета ипак наћи неки компромис, односно да ће бити прихваћени наши захтеви у погледу проширеног дејства колективног уговора и минималне зараде. Уколико став Савета буде негативан, ми морамо да изађемо на улицу, на протесте”, каже Михајловић за Данас. 

„Нелогично је очекивати да Народна скупштине донесе одлуку у нашу корист. Пошто је састав Народне скупштине овакав какав јесте, владајућа коалиција има огромну већину, гласа се притискањем тастера, не очекујемо да ће они много о том питању размишљати. А немамо у владајућој коалицији ни неку странку која ће евентуално да стане на нашу страну. Опозиција ће по старом правилу вероватно бити уз нас, али то нам не значи много у таквој ситуацији“, каже Михајловић. 

На подсећање да се странка министра Вулина Покрет социјалиста хвалила како је сачинила закон у коме је предвиђена казна за послодавца који не исплаћује плате, Михајловић каже: „Вулин је нама у једном тренутку рекао како се поноси једним чланом који је он у Закон ставио на свој ризик. Верујте да смо гледали уздуж и попреко цео овај предлог Закона, ми то побољшање о коме он прича, стварно нисмо видели. Ви морате да питате Вулина шта је тиме хтео да каже, ја стварно не знам.“ 

Михајловић каже да је синдикат тражио да се неисплаћивање плата запосленима дефинише као кривично дело, али то није усвојено. 

“Не видим да је господин Вулин нешто епохално урадио, што се тиче Закона о раду, да би заштитио раднике”, каже Михајловић. 

Бранислав Чанак је Данасу раније рекао да неисплаћивање плата као кривично дело није унето у Закон о раду јер му ту и није место него у Кривичном закону.

 

Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. вулин је обичан кретен постављен да изиграва нешто а није способан ни пертле да сам веже… вучић иде линијом награђивања непријатеља како му не би сметали за његове послове..погледајте само ко је све до јуче квалификаован као државни непријатељ а данас у влади: Чанак, овај сорошев балавац Благојевић, Кори… када су они ту мора и ово чудо вулин! болесно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!