ШТА МИ СВЕ ПЛАЋАМО! Дневница ДС бота 800 динара, СНС бота 1.500 динара плус сендвичи и сокићи

0
(0)

Иако је евидентно да незапосленост у Србији расте, а запосленост опада, премијер Александар Вучић тврди супротно. Међутим, мислимо да смо пронашли оправдање за такав став. Александар Вучић лично подиже запосленост ангажовањем од 500 до 600 роботизованих страначких активиста. Један СНС бот тврди да чак зарађује 1.500 динара дневно у Вучићевој странци.

Чини се да страначки интернет тимови представљају јасан показатељ да се ИТ индустрија у Србији рапидно развија. Тако су у протеклих неколико година “ботови” постали најплаћенија радна места.

Наиме, у разговору за “Блиц”, један “бот”, који је раније радио за Демократску странку, а сада за Српску напредну странку, описује како је ушао у посао “ботовања”, колико је зарађивао и који су им били задаци.

– Први пут сам овим послом почео да се бавим пре четири године. Као и сваки млади човек, са колико – толико респектабилном дипломом више школе, нисам успео да нађем посао у струци. После краткотрајних епизода по магацинима, трафикама и кафићима, одлучио сам да почнем да зарађујем “лакшим путем”, те сам се учланио у политичку патрију која је била на власти. Било је то 2010. године, прича двадесетдеветогодишњи “бот” из Београда.

Како каже, прво је радио телефонске анкете и лепио плакате. Било му је потребно скоро годину дана како би дошао до “уважене” функције “бота”.

– Једног дана, потпредседник омладине је окупио нас десетак и рекао нам да смо прерасли улогу коју смо имали, те да је крајње време да будемо награђени за свој труд. Тако је све почело. Добијали смо упутства, односно, неколико шаблона у виду коментара које је требало да остављамо на друштвеним мрежама, али највише на најчитанијим новинским порталима. Дневница је била 800 динара, а радили смо у сменама до пет – шест сати, прича “бот” који је тада радио за Демократску странку.

Његова следећа изјава је доказ да Александар Вучић није изумитељ “ботова”, већ је ту технику манупилације јавним њењен преузео од својих “демократских” претходника.

– Акценат је пре свега на властима које су се тицале потеза наше странке, али и на изјавама опозиције. Нарочито је било напето у предизборној кампањи 2012. године, када смо добили јасан циљ: масовна продукција коментара, чији циљ је био да јавно мњење наведемо да се плаши доласка опозиције на власт. Сећате се приче о “повратку мрачних деведесетих”? – прича саговорник “Блица”.

Након смене власти 2012. године, он се повео примером разних политичара и променио табор. Поучен искуством, одмах је представио своју ужу “специјалност” надлежнима у Српској напредној странци.

– Овде су ствари на мало вишем нивоу. Има нас између 500 и 600 и оно што је прво речено јесте да ми заправо “не постојимо”. Радимо шест дана у недељи, у сменама од осам сати. Посао обављамо из страначких просторија. Дневнице су 1.500 динара, а исплаћују се на недељном нивоу. Имамо обезбеђене сендвиче и сокове. Сваког понедељка имамо састанке на којима нам се предочавају циљеви и задаци за предстојећу недељу. Фокус је на исписивању хвалоспева о потезима које вуче странка, прича СНС “бот” који је желео да остане анониман.

Прича око “непостојања” СНС “ботова” пала је у воду када је Телепромптер.рс прошле године објавио два компјутерска програма помоћу којих се остављају аутоматизовани коментари по интернет порталима и друштвеним мрежама. Такође, установљено је да се ти програми могу користити за обарање сајтова.

Све активности ботова, као што су ИТ инфраструктура, дневнице, сендвичи, сокови и остале привилегије, финансирају се из буџета Србије из средстава за финансирање “редовоног рада странке”. Дакле, раније смо плаћали ДС, а сада СНС да нас обмањују.

Изузетно је бедно да свака влада “модерног доба” мора да примењује овакве технике како би успешно владала. Имајући у виду то да је ова “ботовска” напаст раскринкана, њихов утицај губи на значају, тако да, новац као да су бацили у бунар.

Даље, подсетимо да је Вучић током предизборне кампање обећао да ће побољшати запослење младих у Србији, када нам је то изјавио, нисмо мислили да ће их запослити у своју странку како би их користио за манипулацију јавним мњењем.

Такође, поставља се питање да ли СНС и Александар Вучић некоме правдају новац који исплаћују као дневнице? Да ли ботови имају уговоре? Да ли се плаћају порези и доприноси? Наравно да не јер је реч о фантомској организацији.

Интересантна је и чињеница да је овај интервју објавио “Блиц” који свесно дозвољава ДС и СНС “ботовима”да им урнишу сајт. Колики лицемери морате бити?

ИЗВОР: Блиц / Телепромптер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (6) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Сви беже од свог вође: Александар Вучић је заражен и вирусом пораза

5 (15) Почео је распад Српске напредне странке. Паметнији и искуснији припадници картела дистанцирају се …

4 Коментара

  1. Јбт мене ни за бота нису хтели, сад капирам да то треба да се заради…

  2. Teleprompteru su oborili sajt a i facebook stranica im je oborena ili ukinuta vec 3 dana.
    Sramota za vUCKa i kvinsliski rezim.
    Pisite o tome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend