Вучић се не пита апослутно ништа за Ђелића већ по обичају лупета

0
(0)

Председник Владе Србије Александар Вучић тврди да се бивши министар финансија и потпредседник српске Владе Божидар Ђелић неће питати у вези са приватизацијом најпрофитабилније српске компаније Телеком Србија.

Подсетимо, на конкурс за приватизационог саветника једину понуду доставила је инвестициона банка Лазард Фререс САС, у којој је Ђелић извршни директор. Отуд су новинари премијера питали да ли то значи да ће о приватизацији Телекома практично одлучивати некадашњи функционер Демократске странке?

– Он сигурно неће бити задужен за то – узвраћа Вучић, да би одмах потом похвалио кредибилитет Ђелићеве банке, оценивши да се ради о једној од „две-три најреномираније компаније“.

У сваком случају, „Лазард“ је једини дао понуду и велика је вероватноћа да ће бити изабран, па се поставља питање да ли Влада Србије може да одређује приватизационом саветнику ко ће од њених људи бити ангажован на конкретном послу, а ко не?

– Наравно да не може, нити ми можемо ни на какав начин знати шта ће конкретно радити Ђелић. Мислим да је то премијер рекао јер му је тако одговарало, с обзиром на не баш позитивно мишљење у домаћој јавности о бившем министру финансија – коментарише за „Вести“ Милан Ковачевић, саветник за страна улагања.

Повратак помало заборављеног Ђелића, отворило је питање о улози приватизационих саветника. Шта им је посао и колико коштају?

Подаци о спроведеним приватизацијама у периоду од 2001 до 2011. говоре да је било ангажовано 46 консултантских кућа које су за посао приватизационог саветника биле плаћене више од 55 милиона евра. Међу њима, највише ангажмана и новца оствариле се Морган Стенли, Цес Мекон, Дилоит и Туш, Цитадела, Рајфазен инвестмент и Фактис.

Цес Мекон је домаћа консултантска кућа која је широј јавности постала препознатљива по власнику Звонимиру Никезићу који је новембра 2012. године доспео притвора, уз оптужбе да је учествовао у проневери више милиона евра у вези са продајом регресираног ђубрива преко Азотаре.

Медији су почели да се занимају за његове фирме и политичке везе, откривајући да је у Мекону радио и Мирко Цветковић, који је док је био директор Агенције за приватизацију често ангажовао ову консултантску кућу.

Власт неће домаће стручњаке

Приватизациони саветник ради процену вредности капитала, анализу тржишта и предлаже моделе приватизације, па се поставља питање зашто то не ради Агенције за приватизацију?
Милан Ковачевић примећује да је власт „на неки начин импресионирана“ страним консултантским кућама, мада оне готово редовно ангажују домаће стручњаке за ове послове, који буду неупоредиво мање плаћени. За свој посао приватизациони саветник узима фиксни део, а неретко и проценат од остварене цене продаје (углавном око један одсто).

Изашло је на видело и то да је Никезићев син Душан био државни секретар у Министарству финансија у време Цветковићеве владе. Након што је Никезић јула 2013. пуштен из притвора, плативши кауцију у износу од – милион евра, јавност је могла да закључи да је иза ових закулисних и испреплетаних веза утицаја и моћи стоји и те како добра зарада!

 

Ј. Арсеновић – Вести

фото: А.  Чукић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Предраг Кон: Нове мере су ригорозније, сутра ће бити саопштене

4.6 (9) Епидемиолог Предраг Кон огласио се данас након седнице Кризног штаба. Он је истакао …

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

6 Коментара

  1. Ista ekipa uigran tim profesionalnih lopova.

  2. Dakle, stvar je jasna. Srbija nema vladu, ovi na Vlasti si samo klovnovi, Srbijom vladaju MMF i EU ,uz pomoć dripaca i ološa koji to nesmeju da nam kažu.

  3. Ne vredjajte premijera. Možete da kažete Vučiću pederu ali da lupeta to nikako.

  4. SAFRONIJE SAH KAZE

    NECE DELA MNOGO UZETI DESETAK MILIJONA EXRA TOSE ZNA SKIM CE DELITI VIDECEMO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend