Шта се дешава са организмом када спавате мање од шест сати?

Шта се дешава са организмом када спавате мање од шест сати?

0
(0)

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), који одраслима препоручују између седам и девет сати сна сваке ноћи, утврдили су да једна од три одрасле особе спава мање од тога.

У истраживању спроведеном на 3.200 запослених, сваки пети рекао је да просечно спава пет сати или мање. Ипак, многи од нас нису свесни последица недостатка сна.

„Ако сте синоћ спавали мање од седам сати, помало сте успавани. И вероватно ћете то порећи и рећи да сте добро. Али ако бисмо вас одвели у један од наших лабораторија за спавање и ако бисмо направили неке тестове перформанси, могли бисмо видети да нисте добро“, рекла је Џејн Дафи, неуронаучница и ванредна професорик медицине на „Harvard Medical School“ на одсеку за поремећаје спавања и циркадијске болести.

Једном кад неспавање постане образац, можда нећете ни бити свесни последица.

„Рецимо да спавате осам сати током ноћи, а онда одједном почнетеда спавате шест сати, заиста ћете одмах приметити ту промену. А онда ћете, како време пролази, то престати да примећујете“, рекла је Дафи говорећи о хроничном недостатку сна.

Недостатак сна утиче на функције вашег мозга, али и на продуктивност на послу и то на више начина.

Растресени сте

„Не можете се усредсредите на свој посао? То би могао бити одговор на недостатак сна“, рекла је Дафи.

„Један од начина на који мозак покушава да вас одржи буднима је „непрестано тражење сметње. То ће утицати на вашу способност да се усредсредите на задатак и будете у могућности да га обавите, чак и када радите од куће „, објаснила је професорка.

Забринути сте

Ако премало спавате, следећи дан бисте могли да имати осећај као да је цели свиет постао једно велико минско поље.

Ако сте константно забринути, а не знате зашто, недостатак сна можеда буде разлог. Истраживачи са Универзитета у Калифорнији проучавали су промене у понашању код особа које су премало спавале.

Након ноћи у којој су испитаници спавали мање него што је то уобичајено, ниво анксиозности била је 30 одсто виша, при чему је половина испитаника досегла ниво забележен код особа са анксиозним поремећајима.

Љути сте

Потребно је само неколико изгубљених сати сна да би се ваше расположење променило на горе.

У истраживању које су спровели истраживачи из Ајове проучаван је утицај недостатка сна на 142 испитаника, откривено је да су особе које су спавале око четири сата осетиле већи ниво беса па су били љути због свакодневних ствари попут лајања комшијског пса.

Имате мање стрпљења с колегама Студија из 2017. године коју су водили истраживачи менаџмента Цристиано Гуарана и Цхристопхер Барнес мјерили су трајање сна код 40 менаџера те квалитету међуљудских односа тијеком три мјесеца. Открили су да су, када је шеф био ускраћен за квалитетан сан, односи управе и радника патили. Шефови су били мање стрпљиви и раздражљивији, а запосленици су извјештавали о лошијим интеракцијама.

Преузимате веће ризике

Према студији „Анналс оф Неурологy“, хронични недостатак сна може да измени ваше понашање на мање очите начине терајући вас на доношење ризичнијих одлука.

Истраживачи су упоређивали доношење одлука мушкараца узраста од 18 до 28 година који су спавали само пет сати с другом групом која је ноћу спавала најмање осам сати.

Затим су морали да бирају између сигурне могућности примања одређене количине новца или коцкања на већи износ због ког су могли да изгубе апсолутно сав новац. Учесници којима је недостајало сна чешће су се одлучивали на ризичнији избор, пише ХуффПост.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фотографија дана: Нема одмора док траје обмана!

Фотографија дана: Нема одмора док траје обмана!

0 (0) Без коментара. Да ли је овај текст користан? Кликните на звезду и оцените! …

Укида се плаћени годишњи одмор!

Укида се плаћени годишњи одмор!

0 (0) ПОШТЕНОМ раднику, новим Законом о раду, ако предложено решење не буде измењено, укида …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend