Укида се плаћени годишњи одмор!

Укида се плаћени годишњи одмор!

0
(0)

ПОШТЕНОМ раднику, новим Законом о раду, ако предложено решење не буде измењено, укида се једна од последњих преосталих привилегија – плаћени годишњи одмор. Са просечном зарадом од свега 44.120 динара, многи су одавно престали чак и да сањају о предаху на планини или мору, а ако се зарада за време одмора буде умањивала за 38,4 одсто, као што је предвиђено изменама закона, годишњи би могао да им се „огади“. 

Јер, међу 1,7 милиона оних који још имају радне књижице, и при том сваки уз најмање два члана породице издржава и „свог“ пензионера (1,6 милиона пензионисаних), ретки су они који могу да се одрекну више од трећине плате да би „пландовали“. Лекари потврђују да и због мањег минуса на платној листи за време боловања (35 одсто) запослени све масовније одбијају да изостају са посла док могу да се држе на ногама. А, према предлогу закона, за боловање би се убудуће одбијало 42,4 одсто од плате. Чак је и за одсуство са посла због повреде на раду, које се сада плаћа у потпуности, предвиђено умањење од 21,2 одсто!

Тако се социјални терет прелива на раднике, који би, под све већим притиском, могли да „попусте“ и психички и физички. У таквом радном миљеу, сматра др Снежана Кецојевић Миљевић, психијатар у Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“, тешко да се може постићи циљ предлагача да предложена законска решења стварају услове да се лакше добија посао:

– Нови „намети“ на запослене, који су већ под великим притиском и у страху од губитка посла, деловаће потпуно погубно. Не само психички, него и у физичком смислу. Људи ће бити незадовољни. Имаће све мање могућности да амортизују свакодневни стрес, а и избегаваће да иду на годишњи одмор. Неамортизован стрес делује по принципу „тиха вода брег рони“ и доводи до поремећаја функције појединих органа, чиме се ствара подлога за разне болести. Имаћемо све незадовољније запослене. Долазиће болесни на посао. Глобално значи и пад ефикасности, па би предвиђена побољшања могла да се врате као бумеранг, и то са каматом. 

МНОГИ ПАЦИЈЕНТИ ИМАЈУ ДВЕ ДИЈАГНОЗЕ НИКО у Србији не води посебан здравствени картон радно способног становништва, али рачунајући здравствену статистику нације, сваки други запослени у медицинском картону има бар две дијагнозе, од којих је једна – висок крвни притисак. Све више је оболелих од дијабетеса,а процењује се да депресија погађа око 300.000 становника. 

Професор др Александар Миловановић, директор Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић“, каже да запосленима не би требало ускраћивати оно мало преосталих бенефиција, али да се систем мора уредити да не штити забушанте:

– Запослени у Србији већ немају одговарајућу здравствену и социјалну заштиту, јер су службе медицине рада, које су биле пример, од 2006. године потпуно девастиране. Запослени су више-мање под хроничним стресом, а све одлуке које су против интереса оних који добро раде су лоше: повећавају незадовољство. Такву климу користе они који се понашају по принципу „што горе, то боље“. Смањује се дисциплина и забушанти то користе.

На тај начин се, сматра др Миловановић, рестриктивним мерама заправо кажњавају добри и савесни радници.

– Одмор је многима једини вентил у току године, и лично мислим да би запосленима и убудуће морао да буде плаћан као и до сада – каже др Миловановић. 

– И у свету се одмор плаћа, само не траје толико дуго као код нас.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фотографија дана: Нема одмора док траје обмана!

Фотографија дана: Нема одмора док траје обмана!

0 (0) Без коментара. Да ли је овај текст користан? Кликните на звезду и оцените! …

Министар Радуловић умало да због новог закона о раду попије батине на Правном факултету

Министар Радуловић умало да због новог закона о раду попије батине на Правном факултету

0 (0) Дебата на Правном факултету у Београду која је одржана јуче на тему реформе …

9 Коментара

 1. Ovaj Zakon o robovanju NE SMEMO dozvoliti!!!

 2. Тако је, на жалост, у многим земљама развијеног света, а о сиромашнима и да не причамо!

 3. ja bre dimam četeres iljade platu ženio bi se iz mesta.

 4. A mogli bi i plate da ukinu…Samo se toga jos nisu setili

 5. Znate kako većina ljudi u privatnom sektoru i ne zna šta je to godišnji a još da je i plaćen.Muka mi je više da gledam ljude koji rade u državnim firmama i kako se šire sa nekim bolovanjima,godišnjim odmorima od mesec dana i sa raznim beneficijama koje apsolutno nezaslužuju.A posebno mi je muka da se nasleđuju radna mesta i muka mi je od onih mesta gde su čitave familije udomljene i to sve na račun ovog propalog i siromašnog naroda.Ne, nije teret ravnomerno podeljen i zato nek ide sve dođavola kad smo sebična govna.Taj zakon i treba da se dogodi i da konačno ili se složimo ili da postanemo robovi ili da već se jednom onako muški poubijamo…

 6. Hoću da verujem d je ovo samo probni balon, za ispitivanje pulsa nacije. Ukoliko nije, SVI mi smo ovce ukoliko ih ne rasturime ko gladno kuče masnu artiju…..

 7. Citala sam novi predlog Zakona. Radnik sam kao i svi ostali, ali, do sada se odmor racunao samo na osnovnu zaradu(bez toplog obroka i regresa) koja je podrazumevala i minuli rad. U novom predlogu za bolovanje, pise i ovo:ЗАПОСЛЕНИ ИМА ПРАВО НА НАКНАДУ ЗАРАДЕ ЗА ВРЕМЕ ОДСУСТВОВАЊА СА РАДА ЗБОГ ПРИВРЕМЕНЕ СПРЕЧЕНОСТИ ЗА РАД ДО 30 ДАНА, И ТО:
  1) НАЈМАЊЕ У ВИСИНИ 65% ОСНОВНЕ ЗАРАДЕ ЗА МЕСЕЦ У КОМЕ ЗАПОСЛЕНИ ОСТВАРУЈЕ ПРАВО НА НАКНАДУ ЗАРАДЕ УВЕЋАНЕ ЗА МИНУЛИ РАД, АКО ЈЕ СПРЕЧЕНОСТ ЗА РАД ПРОУЗРОКОВАНА БОЛЕШЋУ ИЛИ ПОВРЕДОМ ВАН РАДА, АКО ЗАКОНОМ НИЈЕ ДРУКЧИЈЕ ОДРЕЂЕНО;
  2) У ВИСИНИ 100% ОСНОВНЕ ЗАРАДЕ ЗА МЕСЕЦ У КОМЕ ЗАПОСЛЕНИ ОСТВАРУЈЕ ПРАВО НА НАКНАДУ ЗАРАДЕ УВЕЋАНЕ ЗА МИНУЛИ РАД, АКО ЈЕ СПРЕЧЕНОСТ ЗА РАД ПРОУЗРОКОВАНА ПОВРЕДОМ НА РАДУ ИЛИ ПРОФЕСИОНАЛНОМ БОЛЕШЋУ, АКО ЗАКОНОМ НИЈЕ ДРУКЧИЈЕ ОДРЕЂЕНО.
  НАКНАДА ЗАРАДЕ ИЗ СТАВА 1. ОВОГ ЧЛАНА НЕ МОЖЕ БИТИ НИЖА ОД МИНИМАЛНЕ ЗАРАДЕ УТВРЂЕНЕ У СКЛАДУ СА ОВИМ ЗАКОНОМ.

  Radi se o clanu 115. Zakona. Kada je neko na bolovanju, racuna se osnovna zarada(bruto) + minuli rad, bez toplog obroka i regresa. Moja namera je da se iznesu tacne informacije. Ovakvo iznosenje podataka pravi zabunu. Sindikatima bi bilo bolje da se bore da se minimalac poveca, jer je stanje u privatnom sektoru KATASTROFALNO. Iz ovoga vidim, da je njima najbitnije da prime sto vecu otpremninu i da obezbede svoju decu. Briga njih za nas. Gde su bili u poslednjih 10 godina?

 8. Jeste li hteli kapitalizam, e sada duvajte !!!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend