Став

Сурова статистика приказује како нас је за само једну деценију своје тираније Вучић довео до пакла

Статистика је сурова, прецизно показује трагично стање у коме се налази Србија. Годишње умре 14 одсто становника више него што се роди. У последњих десет година одселило се 740.000, а 68 одсто младих намерава да то уради. Српско друштво је међу најстаријим у Европи, просечна старост је 43,2 година, чак 13 година изнад просека у свету. На граници сиромаштва живи више од пола милиона становника, а више од 300.000 деце нема основне услове за исхрану, здравствену заштиту и образовање. Чак 40 одсто радника има примања нижа од 45.000 динара месечно, а више од милион пензионера прима мање од 30.000 динара. Од 2012. године угашено је 62.000 пољопривредних газдинстава и 2.000 села. Ти подаци доводе до јединог могућег закључка – неко хитно мора да нестане, или Србија или Вучић.

Милица Грабеж

Александар Вучић упорно понавља да је Србију увео у златно доба. То је делимично тачно, тамо је одвео лопове, пљачкаше и паразите из врха Српске напредне странке и коалиционих разбојника. Остали становници Србије осуђени су на живот у каменом добу, где у робовласничким условима воде свакодневну борбу за голу егзистенцију.

Велика пропаганда лажи, на којој Вучић већ десет година опстаје на власти, ствара представу о привредним успесима, расту БДП-а, смањењу стопе незапослености, инвестирању у здравство, изградњи ауто-путева и других инфраструктурних, правној стабилности, демократизацији друштва… Нажалост, таква Србија постоји само на Пинку, у Информеру и осталим режимским билтенима. Kад се статистика растерети политичких спинова види се право стање ствари, види се да Србија незаустављиво пропада.

Лажи о успону привреде и рекордном паду незапослености демантују сурове чињенице. Подаци Еуростата, канцеларије за статистику Европске уније, показују да је Србија, уз Молдавију, најсиромашнија држава у Европи. Грађани Србије троше само 45 одсто онога што просечно потроши становник држава чланица Европске уније. И Вучићев БДП, на који је толико поносан, тек је на 36 одсто просека ЕУ. То је и логично, пошто подаци Уједињених гранских синдиката „Независност” показују да четвртина становништва живи у сиромаштву, а чак 40 одсто запослених има плате испод 45.000 динара. Просечна плата, приказана после обраде у Вучићевом пропагандном инжењерингу, износи око 65.000 динара. Чак и да је тај податак тачан, ни та плата није довољна за нормалан живот, пошто просечна потрошачка корпа за трочлано домаћинство износи 75.000 динара. На прагу сиромаштва, с примањима до 20.000 динара по једночланом домаћинству, налази се 32,9 одсто становништва.

До смањења незапослености није дошло услед отварања нових радних места, него због егзодуса младих и образованих, радно способних. Од 2011. године у иностранство је отишло 740.000 људи, а пандемија корона вируса само је успорила, не и зауставила тај тренд. Од априла 2020. до априла ове године, отишло је 36.000 људи, што је за 18.000 мање него у истом периоду пре пандемије.

Према последњим подацима Министарства просвете, које је спровело анкету међу 11.013 студената, њих 66 одсто жели да заувек напусти Србију. Српска асоцијација менаџера (САМ) на форуму „Kако задржати младе у Србији” представила је резултате истраживања Светског економског форума (WЕФ), који показују да је Србија, по индикатору капацитета за задржавање талената на 134. месту од 137 земаља.

Вучића то не занима ни на приватном, а камоли друштвеном нивоу. Образовање свог сина Данила у приватним школама Вучић је платио 48.000 евра. Улог се није исплатио, одшколовао је фудбалског навијача без звања, а са занимањима само за дружење с Ацом Рошавим и осталим криминалцима.

Однос према просвети Вучић је показао тиме што је омогућио да 15.000 напредњака и њима сличних необразованих превараната добије лажне факултетске и докторске дипломе. Универзитет у Београду је поништио плагирани докторат министра Синише Малог, али нико није реаговао на спорне докторате министра Небојше Стефановића и гувернерке Јоргованке Табаковић. Зна се да је бивши председник државе Томислав Николић купио факултетску диплому, а основано се сумња да су на исти начин до таквог папира дошли Александар Вулин, Зоран Ђорђевић, Братислав Гашић и многи други.

Вучић жели такве министре, па и гласаче. И у томе, на општу жалост, има среће. Више од трећине грађана Србије је функционално неписмено. Званично, тек седам одсто је неписмено, али истраживачи андрагогије упозоравају да се појам функционалне писмености односи на могућност да се употреби то што се прочита, на способности особе да се снађе у различитим ситуацијама које јој налажу да комуницира са текстом, са људима, у саобраћају, да разуме цртеже и графиконе.

Функционална писменост се процењује на основу способности појединца да разуме литерарне, документационе и нумеричке одреднице. Тест са задацима који су се сводили на то да се прочита и разуме банковни формулар, рецепт за лек, упутство за понашање на ташмајданском базену, кулинарски рецепт и изборни листић није успешно положило 34 одсто испитаника. То што неко зна да чита, не значи да је писмен. Управо међу таквима Вучић, као и остали популистички политичари, тражи своју гласачку базу, пошто су неписмени лаки за манипулацију, нису у стању да квалитетно селектују информације и садржаје који им се нуде.

За политичку манипулацију су подобни сви социјално угрожени слојеви друштва, нарочито пензионери. Од 1,68 милиона пензионера, више од милион добија пензије мање од 30.000 динара, а међу њима је трећина која прима до 15.000 динара. Разлика између највише и најниже старосне пензије је 9:1, као нигде у Европи. Међутим, таквим начином обрачуна приказује се виша просечна вредност од реалне, а успут се прикрива чињеница да 160.000 људи прима тзв. пољопривредну пензију, док 2.140 добија старосну пензију мању од 5.000 динара.

У незаконитом процесу финансијске консолидације, власт Српске напредне странке је отела 10 одсто пензије. Тим поступком 1,2 милиона пензионера је гурнуто у беду и дужничко ропство, па се данас налазе на удару јавних извршитеља. Због неплаћених комуналних рачуна и рата за кредите више од 700.000 пензионера прима за трећину или половину износа умањене пензије, а осталих пола милиона дуговање мора да плати у натури, покретном и непокретном имовином.

Већ катастрофално стање додатно ће се погоршавати, јер сад у пензију одлазе „транзициони губитници” који су током деведесетих година прошлог века остали без посла или су радили на црно, па нису уплаћивали доприносе. У тој групи наћи ће се и многи који су били „регуларно запослени”, али у предузећима која су им кршила радна права, па сад, иако су навршили 65 година живота, немају довољно стажа ни за старосну пензију.

Да проблем буде тежи, Србија је трећа у Европи по старости. Просечна старост је 43,2 године, што је за 13 година више од светског просека од 30,4. Животни век је за жене 78, за мушкарце 73 године. Више од 20 одсто су старији од 65 година.

Прошле године су рођене 63.693 бебе, а умрло је 114.954 људи. С толиком негативном стопом природног прираштаја, од чак 13,99 одсто, Србија сваке године остане без града величине Бечеја. Аналитичари указују да на демографску слику утиче број склопљених и разведених бракова, као и све већа просечна старост супружника. Мушкарци се жене у 34, а девојке удају у 32. години. Просечна старост мајки при рођењу првог детета је 28,6 година.

Kако се власт бори против беле куге види се из решења, којим је Виолети Сремац одбијен захтев за доделу дечјег додатка јер је родила пето дете, што је „више од прописане границе”.

Стање ће се додатно погоршати кад се друштво суочи с последицама пандемије корона вируса. Мере за сузбијање ширења пандемије откриле су све слабости здравственог система и, што је још горе, значајно су угрозиле јавно здравље. Kако би се спречило ширење заразе Kовидом 19, отежано је или онемогућено лечење пацијената од хроничних незаразних болести.

Малигна обољења, болести срца и дијабетес су најчешћи узроци смрти, а већ годину и по дана такви пацијенти не примају здравствену помоћ. Стручњаци упозоравају да ће се Србија с трагичним последицама, изазваним одлукама власти и тзв. Kризног штаба, суочити у следеће две-три године. Тек тада ће гробља бити мала да приме све жртве авантуристичких експеримената власти.

Kао да то није довољно, Вучић је Србију претворио у колонију кинеских фабрика, које користе прљаву технологију, забрањену у свим цивилизованим земљама. У Смедереву, Бору и Зрењанину већ је угрожена животна средина, а потпуно уништење стиже с рударском компанијом Рио Тинто, која се већ припрема да Јадарску долину и цело Подриње претвори у пустињу пуну отровног отпада. Истраживачи Глобалног савеза за здравље и загађење ГАХП упозоравају на ризик од скраћења животног века услед здравствених проблема изазваних загађењем животне средине. На светској листи „топ 10″, по броју смрти због загађења, Србија се налази на деветом месту, иза шест афричких држава, Северне Kореје и Папуа Нова Гвинеја, са 175 мртвих на 100.000.

Статистика је сурова, баш као и Вучић. Ако већ није касно, хитно треба зауставити пропаст државе и народа. Избор је једноставан: Србија или Вучић. Неко мора да нестане.

magazin-tabloid.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!