Свака вашка обашка

Свака вашка обашка

0
(0)

ОДМАХ после новогодишњих празника пред посланицима Народне скупштине требало би да се нађе документ Владе Србије са смерницама којих ће наш преговарачки тим морати да се придржава у косовском дијалогу – сазнају „Новости“ из неколико извора у државном врху.

По тим изворима, „папир“ ће садржати основне полазне принципе, док би детаљи били разрађени у коначној верзији платформе о Косову коју је предложио председник Србије Томислав Николић. Практично, владин „акт о основним принципима“ био би усвојен од стране министара и парламента, док би сама платформа била нека врста пропратног документа и не би пролазила процедуру усвајања кроз институције како „нашим преговарачима у дијалогу не би биле везане руке“.

Основни принципи, према тим изворима, биће усаглашени наредних дана у владајућој коалицији, а пре свега на релацији премијера и првог потпредседника владе, Ивице Дачића и Александра Вучића.

Премијер Дачић ових дана тврди да никад и није био план да платформа иде у Скупштину:

– Наредне седмице биће дефинисани сви нови предлози и примедбе опозиционих лидера, представника Срба са Косова и владајуће коалиције. Имам мишљење и став о предложеним идејама, али питање је колико је то оствариво и да ли ја могу своје мишљење да намећем као мишљење целе државе – чуло се од Дачића, који је додао да би он сам, ако би се поставило питање избора – или Косово или ЕУ – рекао Косово, као и већина грађана Србије.

Он је оценио да се намерно ствара атмосфера да има различитих виђења у власти око платформе.

 

 

ШТА ЈЕ ОСТВАРИВО? БИВШИ шеф нашег преговарачког тима и посланик ДС Борислав Стефановић каже за „Новости“ да је сигуран да платформа у овом облику неће доћи у Скупштину и да ће Влада направити своју верзију јер не жели да се бави овим „врућим кромпиром“ који стиже са Андрићевог венца: 
– Николићева платформа је сјајна, али у пракси не може да се реализује ни 10 одсто предложених ствари – сматра Стефановић.

 

Како је „Новостима“ потврдио председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, у основним принципима које ће усвојити парламент, између осталог стајаће и да Србија ни под којим условима неће признати независност Косова, као и да су, и даље, смернице за будуће разговоре Устав и Резолуција 1244 Савета безбедности УН:

– То „не закуцава“ наше позиције, јер Устав предвиђа и да Београд део надлежности пренесе на Аутономну покрајину КиМ, што је један од захтева Приштине и међународне заједнице. Документ који ће усвојити Влада и Скупштина биће обавезујући за наше преговараче, али ће им дати и слободу да праве компромисе око појединих питања – каже Дрецун.

Министарка енергетике и члан Председништва СНС Зорана Михајловић сматра да је циљ Николићеве платформе „бољи живот Срба у покрајини“:

– Добро је што је председник окупио и позицију и опозицију како би се почело са разговорима.

И потпредседник владе и лидер ПУПС Јован Кркобабић рекао је да је владајућа коалиција стабилна и јединствена у кључним питањима.

За министра грађевине Велимира Илића нацрт платформе за Косово је применљив у пракси и урађен у оквирима Устава.

Како тврде наши саговорници из врха власти, детаљи платформе наставиће да се дорађују наредних дана, у консултацијама са представницима САНУ, СПЦ, свим политичким факторима, Србима са Косова… Своје мишљење и предлоге даће и надлежна министарства, експерти за појединачна питања. Поставиће се и захтев Срба са севера да се реши проблем 250.000 прогнаних и расељених са Косова.

Неки наши саговорници тврде да ће из платформе, ипак, бити брисана спорна реченица да „ништа није договорено док све није договорено“, која је, иначе, најспорнија за Берлин и Вашингтон. Немачка и САД се, иначе, нису јавно одредиле о предлогу Београда. У дипломатским круговима се говори да ће ове две земље то учинити тек када документ постане званичан, кад прође Владу и уђе у скупштинску процедуру.

СТРЕПЊА И ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА

Представници Срба с Косова и Метохије одржаће у уторак заједничку седницу свих српских општина па ће изнети званичан став. Они подржавају текст документа.

– Текстом је предвиђена заједница српских општина која би значила много за преостали српски народ јер би била директно повезана како са свим општинама на КиМ, а и са општинама у централном делу Србије и добијала средства од Републике. Али албанска страна би само под притиском међународне заједнице прихватила такве услове – оцењује Горан Арсић, начелник Косовског округа.

Драган Николић, начелник Косовско-поморавског округа каже да је уверен да ће већина Срба из Покрајине подржати овај документ који их заиста „чини народом“.

– Добро је што се њоме не делимо на „јужне“ и „северне“ Србе, већ је приступ јединствен и целовит и учиниће нас озбиљнијим факторима у будућим преговорима. Овде нема места странчарењу – сматра Николић.

Истог мишљења је и Крстимир Пантић који очекује да ће платформа до краја године бити дата Скупштини на усвајање и као таква бити обавезујућа за преговарачки тим.

Привредници са севера Косова опет су најавили двочасовне блокаде на прелазима Брњак и Јариње. Блокаде су најављене за понедељак, среду и петак од 10 до 12 часова.(Д. З.)

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скотови променили закон како би Тома Гробар могао да живи о народном трошку у државној вили!

Скотови променили закон како би Тома Гробар могао да живи о народном трошку у државној вили!

0 (0) Влада је усвојила измене и допуне Уредбе о непокретностима за репрезентативне потребе Србије …

Милан Стаматовић: И Николића, после Вучића и Дачића, чека суђење за велеиздају!

Милан Стаматовић: И Николића, после Вучића и Дачића, чека суђење за велеиздају!

0 (0) Кандидат за председника Србије Милана Стаматовића реаговао је на синоћње гостовање председника Србије …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend