Насловна / Србија / Друштво / Сваки грађанин Србије биће могући давалац органа!

Сваки грађанин Србије биће могући давалац органа!

Београд – Уколико буде усвојен Предлог закона о пресађивању људских органа који је стигао у Скупштину, сваки грађанин Србије биће потенцијални давалац органа, уколико се томе изричито не успротиви током живота.

Људски органи умрлог лица могу се узети ради пресађивања уколико се пунолетни пословно способни давалац томе није усмено или у писменом облику за живота успротивио, односно ако се томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог, предвиђа се предлогом закона који је у парламент стигао 11. маја.

Претпостављена сагласност, за чије се увођење залагао добар део стручне јавности, свакако је најважнија измена коју предвиђа овај предлог закона.

Професор Миљко Ристић, координатор Министарства здравља задужен за трансплантацију срца, изјавио је за Политику да је реч о одличном предлогу, барем када је у питању претпостављена сагласност.

У образложењу овог предлога закона наведено је да је поступак давања пристанка за пресађивање органа поједностављен и на тај начин су избегнути непотребни финансијски трошкови вођења регистра.

Уколико овај правни акт буде усвојен, добићемо и првог инспектора за биомедицину, који ће бити задужен за надзор над обављањем послова здравствених установа које се баве пресађивањем органа.

Танјуг

Актуелно

У току принудно исељење Јовановића: Укућанин прети да ће запалити себе и кућу (видео)

У селу Мали Пожаревац у општини Сопот данас је почело принудно исељење породице Јовановић из …

Држава поклонила 3.9 милиона евра ПИНК ТВ

Агенција за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) у најмање два наврата је помагала фирми Жељка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *