Хроника

СВЕ ЛОПОВ ДО ЛОПОВА! Вучић и Синиша Мали штитили тајкуна Богићевића од наплате дугова иако је пљачкао државне банке!

Влада Србије директно је утицала на државне банке да обезбеде финансирање Фармакому, у власништву тајкуна Мирослава Богићевића, и да га изузму из редовног поступка наплате дугова, пише “Данас”.

– Држава је утицала да банке повериоци система Фармаком дају сагласност да Медиоланум инвест финансира Млекару Шабац и рудник Леце у Богићевићевом власништву, потврђује записник са седнице Одбора поверилаца Фармакома, до кога је “Данас” дошао и где се као битан учесник појавио Синиша Мали у својству саветника за економију тадашњег првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Мали се чак сложио и са констатацијом да би Народној банци Србије требало упутити предлог да се донесе посебан закон – леx специалис – којим би било одложено стављање Концерна Фармаком у ранг “дефаулт” клијента (фирме која не може да враћа узете кредите), како би државне банке (вештачки) биле заштићене од пада капиталне адекватности, сазнаје се из записника.

Мали је државним банкарима рекао и да би око тога затим требало организовати састанак са гувернерком Јоргованком Табаковић и чак им најавио да се разматра откуп ненаплативих кредита фирми у реструктурирању, о чему ће се “водити разговори на највишем нивоу”.

Поменута седница одржана је 2. јула 2013. године у Јубмес банци, а присуствовали су директори Привредне банке Београд, Поштанске штедионице, Универзал банке, Јубмес банке, Јубмес фактора, Српске банке, Дунав осигурања и АМСС-а.

Осим њих, седници је присуствовао и, како се наводи, “представник Републике Србије др Синиша Мали, саветник првог потпредседника Владе РС”.

Мали по закону није имао никаквог основа да присуствује Одбору поверилаца приватне фирме, а још мање да води главну реч на састанку на којем се одлучивало о томе како ће низ банака регулисати своје односе са својим дужником. Али, управо то се догодило.

– Мали је истакао да је основна сврха састанка коначан договор око сагласности за прихватање предложеног протокола о пословној сарадњи између Медиоланум инвеста, Фармаком финанце и Концерна Фармаком МБ – Рудник Леце… Мали је истакао да уколико обртна средства (милион евра за Рудник Леце и четири милиона евра за Млекару Шабац) не буду дистрибуирана у врло кратком року за наставак процеса производње у најисплативијим областима система Фармаком, цео систем ће се врло брзо урушити. Обезбеђивањем додатних обртних средстава практично се купује време потребно да ИФЦ (корпоративни огранак Светске банке) и конзорцијум банака донесу своје одлуке. Такође је наглашено да је ово само први корак, док је следећи корак реструктурирање дугова, чији ће нацрт бити благовремено достављен свим повериоцима, наводи се у записнику.

У чије име је Мали говорио када је банке повериоце Фармакома обавестио да ће оне благовремено добити нацрт плана реструктурирања дугова – није јасно. План реструктурирања дугова може да начини сам Фармаком као дужник или евентуално банке као повериоци, али Мали не представља ни једну ни другу страну него државу.

Нејасно је да ли је, дакле, Влада Србије намеравала да сама направи план реструктурирања дугова приватне фирме – Фармакома или је Влада уверавала банке да ће приватна фирма – Фармаком направити тај план и доставити га банкама.

– Наглашено је да ће се сам процес реструктурирања вршити постепено за сваки део концерна – додаје се у записнику.

Четири месеца касније Мали ће на састанку са свим државним банкарима ургирати да се Фармаком што пре “оживи”. Тако се у делу записника са састанка у којем се бележи говор Синише Малог наводи да је “истакнуто да је због целокупног значаја који систем Фармакома има (у погледу броја запослених радника, пореских прихода које држава од њега наплаћује итд.) основно питање покретање самог система у што краћем временском року”.

– Из наведених разлога Мали је истакао значај давања претходне сагласности за финансирање Млекаре и Рудника Леце од стране Медиоланум инвеста, наводи се у Записнику.

Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Покажи више

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!