Насловна / Свет / Све више земаља повлачи злато из америчког ФЕД-а

Све више земаља повлачи злато из америчког ФЕД-а

Вашингтон – Централне банке страних земаља настављају да повлаче своје златне резерве из америчке Управе федералних резерви (ФЕД), наводи се у последњем извештају те институције. Масивно повлачење започело је још прошле године.

Током овог периода, из Федералних резерви је повучено укупно 250 тона злата, тако да су резерве злата пале на 5.950 тона, што је рекордно низак ниво за последњих 20 година.

Слична ситуација се последњи пут догодила пре почетка финансијске кризе 2008. године када су иностране централне банке повукле готово 400 тона злата. Изгледа да се историја понавља, с обзиром да тренутна повлачења резерви злата трају од 2014. године и ове године Федералне резерве преживљавају нову кризу, преноси руски портал „Вести“.

Први велики покушаји страних земаља да врате златне резерве почео је 2012. године, када је Немачка пробала да повуче своје злато, али је одбијена, па је добила само мали део од планираних 700 тона злата.

Поверење у ФЕД усред тренутне глобалне кризе све више опада. Њена геополитичка улога постала је очигледна током последњих година. Портал наводи да је чак било и најава о намери ФЕД-а да подигне каматне стопе и тако изазове дестабилизацију на глобалном финансијском тржишту.

Поред тога, Федералне резерве могу да изврше озбиљан притисак на финансијске системе у еврозони и у другим европским земљама.

Вероватно чак и амерички савезници тајно желе да се отарасе утицаја ФЕД-а и сада траже начин да то постигну. Изгледа да недавно повлачење злата може бити корак ка остварењу тог циља, претпоставља портал.

Спутник

Актуелно

Румуни траже да им се врати злато из Лондона

Румунски сенатори усвојили су почетком априла нацрт закона којим траже од Румунске националне банке (БНР) …

Кина четврти месец заредом повећала своје златне резерве, укупне резерве достигле 1.894 тоне

Пекинг наставља са куповином златних полуга у светлу сличних напора других централних банака да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *