Став

Сведок Мирковић и мафијаш Вучић: ДЕРВИШ И СМРТ

Александар Вучић је хапшењем Саше Мирковића наставио прогон бивших сарадника, сведока његових превара.

Мирковић је осумњичен да је у периоду од септембра до децембра 2013. незаконито посредовао у набавци новогодишњих пакетића за децу. Полицијска кривична пријава га терети да је злоупотребио службени положај председника Скупштине општине Зајечар и прекршио Закон о јавним набавкама захтевајући од Градске управе да робу купи од београдске фирме ОФY Цомпанy, чији власник је Горан Бошковић, брат Данице Драшковић.

У време извршења спорних радњи Мирковић је био народни посланик, члан Главног одбора Српске напредне странке и лични пријатељ Александра Вучића. Лопов је постао тек кад је почео да износи истину о Вучићевим злочинима.

Саша Мирковић је пресудно утицао на изборну победу Томислава Николића на председничким изборима 2012. године. Истовремено с првим изборним кругом, одржани су локални избори у Зајечару. Да би доказао да конкурентска екипа Бошка Ничића фалсификује резултате избора Мирковић је одржао конференцију за медије на којој је показао џак с гласачким листићима, који је нађен у контејнеру поред једног бирачког места. Идеја се свидела Вучићу, па је и он нашао џак с листићима, што је у другом изборном кругу омогућило победу Николића и успон СНС-а на власт. Поред политичке сарадње, Мирковића и Вучића веже дугогодишње другарство, овековечено на снимцима с рођенданских прослава и других хепенинга.

Односи су им се покварили крајем 2012, кад је бачена бомба на Мирковићеву кућу у београдском насељу Бежанијска коса. Полиција до данас није спровела истрагу и открила ко су извршиоци и налогодавци. На инсистирање Вучића, Мирковић је смењен с места помоћника министра Милутина Мркоњића, а заустављена је и његова медијска експанзија. Кап је прелила чашу кад га је Вучић спречио да купи Тањуг. Мирковић је крајем 2015. напустио СНС и све функције у власти. У самоодбрани, покушавајући да очува остатке своје пословне империје, постао је жестоки критичар Вучића.

– Александар Вучић спроводи насиље над Србијом, а с политичким противницима обрачунава се преко приватне полиције, приватне војске, приватних судова и приватних батинаша – тврдио је Мирковић.

Због угрожене безбедности, одређено време је провео у иностранству. Недавно је боравио у Сједињеним Америчким Државама, где је посетио и центар ЦИА „Џорџ Буш“. По повратку, наставио је с критиком Вучића.

– Александре Вучићу, о твом злочиначком уму могу на дуго и на широко. Био си један од организатора паљења амбасада, где су нека лица повређена, а један млад човек је изгубио живот и мораш да одговораш због тога. Јеси ли заборавио како сте ти, Ракић и Ђилас, да би уништили Тадића, организовали превару са џаковима? Да те подсетим, био сам у твојој канцеларији и видео оних 50 џакова са разних бирачких места. Ђиласу је то требало да преузме ДС, што се и десило, а онда си и њега продао, како би унизио ДС, или сте још увек у бизнису, бар преко „Дирецт медиа“? Не смеш да ме погледаш у очи јер си кукавица и навикао си да људе стављаш испред себе да гину, пале, разбијају, намештају, убијају, а ти, са тим после немаш никакве везе. Јел хоћеш да ми кажеш да је Алекса Јокић командовао да се сруши Савамала? Јел хоћеш да ми кажеш да је Синиша Мали сам извео булдожере, Весић фантоме и све остале? Не бива, сувише се добро познајемо да би мене могао да лажеш – написао је Мирковић у једном од отворених писама актуелном владару.

Последњих дана, откад је основао нову странку „Цела Србија“ и најавио кандидатуру за функцију градоначелника Београда, Мирковић је додатно заоштрио реторику.

– Александар Вучић је највећи мафијаш на Балкану. Његова парадржавна војска има задатак да ућутка сваког ко се успротиви њему и његовој тиранији. Иза тога стоје он и мала група људи из правосуђа. Полиција и БИА заташкавају његов криминал, а са друге стране намештају афере грађанима и политичким противницима. Из Вучићевог и Гашићевог ужег и ширег окружења свакодневно ми стижу разноразне претње, зато им поручујем: „Јајаре, не плашим се ни вас двојице клошара, а ни ових ваших напумпаних криминалаца и криминалаца-полицајаца. Загорку Доловац обавештавам да је крајње време да почне да ради свој посао и да горе наведене економске терористе Србије под хитно почне да истражује и процесуира. Такође, обавештавам је да, уколико се нешто деси мојој деци, мени, мојим родитељима или било којој мени блиској особи, може као налогодавца да означи Вучића, као помагаче у извршењу ликвидације или било које друге радње његове сараднике, на челу са Батом Гашићем – навео је Мирковић у саопштењу крајем августа.

Очигледно, Мирковић је знао да ће му се Вучић осветити. Ипак, уместо да га ликвидира, владар је одлучио да га само ухапси и сатанизује у својим медијима. Таквим прогоном већ је с јавне сцене елиминисан новинар Дејан Анђус, који је ракринкао Вучићеве корупционашке дилове с бизнисменом Милојицом Марковићем. Исто могу да очекују остали сведоци-сарадници, који се усуде да јавно критикују диктатора.

Сведок Мирковић и мафијаш Вучић: ДЕРВИШ И СМРТ

Чистку бивших пријатеља Вучић спроводи и на тиши и подмуклији начин, даље од очију јавности. Уништава им послове, затвара сва врата, врши притисак на породице, прати и шпијунира. Тортури су већ одавно изложени Вилибалд Ерић, бивши члан Главног одбора и први шеф Савета за медије СНС-а, као и Вучићеви кумови Зоран Башановић и Александар Николић, познатији као Фото Тони.

Вучић и Башановић су десетак година били нераздвојни, делили су и добро и зло, и паре и жене, све… Естрадни менаџер је био најважнији Вучићев оперативац за „црне операције“, у његовом интересу, политичком и лукративном, обављао је све прљаве послове. Одбачен је после употребе.

Иако је Башановић дворску свиту напустио без иједне критичке речи, Вучић се није задржао на томе да само прекине сарадњу и пријатељство. Спречио га је да послује у Србији, а сад то покушава и у Македонији, где је Башановићева маркетиншка агенција учествовала у победничкој кампањи Зорана Заева. Да би му уништио тај посао, Вучић је Заеву понудио главу Горана Живаљевића, бившег саветника за безбедност амбасаде Србије у Скопљу.

Основно јавно тужилаштво у Скопљу, по полицијској пријави, покренуло је истрагу против Живаљевића, осумњиченог да је учествовао у, како се наводи, гомили која врши кривична дела и спречава службено лице у извршењу дужности. Крајем априла демонстранти из ВМРО-ДПМНЕ су упали у зграду македонског Собрања, а с њима је био и Живаљевић. Његово присуство је изазвало дипломатски сукоб који је кулминирао повлачењем службеника из српске амбасаде. После свега, Вучић је понудио Заеву да Живаљевић призна да је у нередима у Собрању учествовао на захтев бившег премијера Николе Груевског. Заев би то сведочење искористио да трајно с политичке сцене уклони и кривично гони највећег политичког противника, а Вучић је, заузврат, тражио да Башановић буде најурен из Македоније. Није познато какву услугу би за то сведочење добио Живаљевић, али не треба сумњати да би се добро нагодио.

Горан Живаљевић, звани Гута, искусан је оперативац БИА. У служби је од 1988, а истакао се хапшењем колеге Владимира Николића, осумњиченом да сарађује с опозицијом, коме је у октобру 1999. лично ставио кесу на главу. Пад Слободана Милошевића није зауставио каријеру Живаљевића. Напротив, у јануару 2003, два месеца пре убиства Зорана Ђинђића, постављен је на функцију заменика начелника БИА. Откад је Вучић на власти, Живаљевић је био у дипломатској мисији у Хрватској и Македонији.

Сведок Мирковић и мафијаш Вучић: ДЕРВИШ И СМРТ

Сличном прогону је изложен и Александар Николић. И том куму Вучић не дозвољава да нормално ради у Србији. Не само њему, него ни његовој супрузи Маји Јапунџи-Николић, једној од најзапаженијих телевизијских водитељки. Иако јавно не критикује актуелног владара, Николић преко Твитера понекад пошаље поруку куму, цитирајући мудре изреке Толстоја, Поупа и Андрића.

„Ко лаже, не зна каквог се посла латио, јер мора измислити 20 других лажи да би одржао прву.“ „Ниједан човек нема довољно добро памћење да би био успешан лажов.“ „Кад те издају, исто је као да су ти руке сломили, опростити може, али загрлити тешко…“ Фото Тони не наводи коме су упућене те поруке о лажима и издаји, али нема ни потребе, Вучић зна. Зато је некад успешни бизнисмен Фото Тони осуђен на неформално прогонство, па преостали новац и углед троши на путовања светом, на самите Трилатералне комисије, америчке Републиканске партије и јужнокорејских богаташа.

Саша Мирковић је најжешће критиковао Вучића. Није ни прва, ни последња жртва политичког прогона. Вучић ће се на исти или сличан начин обрачунати са свима који нађу храбрости да му се супротставе. Застрашивањем и насиљем диктатор покушава да добије још мало времена на власти, али и њему је јасно да ће на крају и сам завршити с лисицама на рукама.

ПОЛИТИЧКИ ПРОГОН
Саша Мирковић је осумњичен за злоупотребу функције председника Скупштине општине, иако није имао извршна овлашћења. Одлуку о спорној куповини новогодишњих пакетића за децу, као и за остале ствари које му се стављају на терет, донели су чланови градске управе, напредњаци који су и данас на власти у Зајечару.

Због наводне сумње да постоји опасност од бекства и утицања на сведоке, Основни суд у Зајечару одредио је 30 дана притвора Мирковићу. Истом одлуком у притвору је задржана Милена Трајковић, бивша шефовица Мирковићевог кабинета, која се терети за исто дело.

Поред тога, против Мирковића и певача Александра Вуксановића, званог Аца Лукас, поднета је кривична пријава због штетних уговора између локалне телевизије и фудбалског клуба Тимок.

Предраг Поповић

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!