Бебац: Законом о финансијској подршци породици оштећено 13.000 мајки, држава уштедела око 20 милијарди динара

0
(0)

Иако је прошло годину дана од усвајања Закона о финансијској подршци породици са децом надлежни још нису званично саопштили ефекте његове примене. Ипак, поједине податке прикупио је портал Бебац, према којима је применом овог закона оштећена чак једна трећина жена на трудничком или породиљском одсуству с посла, односно око 13.000 жена. У подацима које је Бебац добио од Министарства за рад наводи се да је држава изменама Закона којима су смањена давања бројним мајкама уштедела тек око 20 милијарди динара.

Према подацима Министарства за рад које је објавио портал Бебац, у последњих годину дана откад су на снази измене Закона о финансијској подршци породици са децом, више од 13.000 мајки имало је умањену плату током читавог периода одсуства с посла ради неге детета.

Од тих 13.000, највећи број мајки са нижим платама су оне које су радиле између 12 и 18 месеци (5.311). Оне чине већину оних које су оштећене изменама Закона, јер је једна од главних измена – промена начина обрачунавања накнада. Наиме, број месеци које жена мора радити у континуитету како би примила пун износ плате повећан је са 12 на 18, а сваки месец у којем није било примања рачуна се као 0 динара. На овај начин су њихове накнаде умањене, будући да примају просечан износ за последњих 18 месеци које су радиле у континуитету.

Kако Законом није одређен минимални износ накнаде, поједине мајке примају износе мање од 1.000 динара.

Јована Ружичић из Центра за маме је, гостујући на Н1, навела да коментаришући податке портал Бебад да „посебно забрињава” податак који показује да тек између 37 и 38.000 жена прима било какву надокнаду за породиљско и трудничко одсуство с посла. Још више забрињава податак, како је рекла, када се то упореди с податком да се годишње роди 65.000 беба.

„То значи да око 40 одсто жена у тренутку када се породи нема никаква примања”, рекла је Ружичић.

Да је Закон о финансијској подршци породици с децом показатељ да Србија не поштује ратификоване међународне споразуме, оценила је и психолошкиња и истраживачица Фондације Центар за демократију.

„Kада се израчунају подаци портала Бебац, држава је уштедела близу 20 милијарди динара, а у исто време су отписани дугови Србијагасу у износу од 144 милијарди динара. На удару су они који су најслабији и најрањивији”, оценила је Брадаш.

За нова давања предвиђена Законом за сваку мајку издвојено 6.225 динара месечно
Одговори Министарства за рад Фото: Бебац / Одговори Министарства за рад Измене Закона о финансијској подршци породици са децом донеле су и неке позитивне промене, обезбеђујући помоћ и женама које су запослене
на основу ауторских и уговора о делу, односно оним женама које нису у радном односу, али су имале уплаћене доприносе на основу других основа.

У подацима које је Министарство доставило порталу Бебац, захваљујући овим изменама право на накнаду по основу рођења детета остварило је додатних 4.425 мајки.

„За ову намену држава је издвојила укупно 304.488.830 динара, односно 68.811 по корисници за 11 месеци или у просеку 6.255 динара по корисници месечно”, пише портал Бебац.

Посебна одредба Закона о финансијској подршци породици са децом на коју су указивали родитељи јесте члан 12, став 7 по којем родитељи деце с инвалидитетом не могу примати накнаду за боловање заједно са накнадом за негу детета с тешкоћама у развоју, као што је била ранија пракса, пошто је једно право родитеља, а друго право детета.

То је за државу била мера штедње, а до данас је било непознато колико је држава новца уштедела. У подацима Министарства за рад наводи се да је накнаду зараде за време одсуства са рада ради неге детета користило је 24.537 корисника и то 24.422 мајки и 115 очева.

За ову намену издвојено је 5.591.814.420 динара.

Министарство за рад: Рекордно висок износ новчаних средстава издвојен за породиље

Дан након што је ове податке објавио портал Бебац огласило се и надлежно Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Kако тврде, средства намењена за исплату накнада породиљама, родитељски и дечији додатак и трошкове боравка деце у предшколским установама у 2019. години највећа су у последњих десет година.

„У првој половини ове године на основу примене Закона о финансијској подршци породици са децом утрошено је 22,7 милијарди динара за накнаде зараде на породиљском одсуству и за накнаду зараде за време одсуства са рада ради неге детета, а са родитељским и дечјим додатком – 34,5 милијарди динара”, наводи се у саопштењу Министарства.

Министар Зоран Ђорђевић је, како је пренело МИнистарство за рад, навео да у ресору којим руководи улажу максималне напоре како би трудницама и породиљама омогућили боље услове и увећали давања, пре свега за децу, у складу с могућностима државе.

Годину дана оспораваног Закона – измене „на јесен”

Измене Закона о финансијској подршци породици с децом донете су по хитном поступку и без јавне расправе, а од самог почетка примене, наишле су на оспоравања и критике па и протесте који су организовани под паролом “Маме су закон”.

Убрзо од надлежних се могло чути да ће поједине одредбе бити измењене, али то до данас није урађено.

Тек скоро годину дана од усвајања измена, почетком јуна одржан је први званичан састанак ресорних министара, премијерке Ане Брнабић и представника невладиних организација на коме је било речи о изменама Закона о финансијској подршци.

Представница Иницијативе „Маме су закон” и посланица Татјана Мацура за Инсајдер је рекла да је тада договорено да за месец дана буде организован нови сусрет, а да у међувремену буде урађена финансијска анализа предлога изнетих на састанку. Договорено је, како је навела, и да ће до наредног састанка бити израђен и нацрт измена Закона који би затим требало да иде у скупштинску процедуру.

Међутим, иако је било најављено да ће се на следећем састанку, који је био планиран за почетак јула, бити представљен Нацрт измена Закона о финансијској подршци породици са децом, то се није десило.

Уместо тога, министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић дала је нови рок, рекавши да измене очекује „до јесени”.

„Установили смо да је применом Закона о финансијској подршци породици са децом, 99 одсто мама добило више, а онај један проценат који је добио мање мора да се љути и мора да подсети оне који су донели закон да то исправе. Тачно је да држава никада није издвајала више за финансијску подршку мајкама и породици, али нека је и једна жена оштећена, држава мора то да призна и да измени”, рекла је Ђукић Дејановић у интервјуу за Данас.

Одговарајући на питање када се очекује промена Закона, министарка је оценила да је премијерка Ана Брнабић „озбиљно схватила да се маме љуте” и да су почеле процене финансијских потенцијала ради промене закона.

„Верујем да ће се до јесени пронаћи модус за решавање тог питања”, навела је министарка.

Извор: Инсајдер, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНВЕСТИТОРКА Мирјана Ђурђевић са ћерком Тамаром Јуренић варала људе за станове и командовала СНС ботовима

5 (6) Редакцији портала Нова.рс досад су се јавили бројни грађани који тврде да су …

Kако је одбрана највеће планатаже марихуане у Европи и нарко мафије постала Вучићев државни пројекат

5 (11) Упркос свим надљудским напорима државног врха да се након откривања афере “Јовањица” и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend