fbpx
Насловна / Србија / Свесно подривање одбрамбене моћи земље

Свесно подривање одбрамбене моћи земље

Пише: Миодраг Новаковић

СВЕСНО ПОДРИВАЊЕ ОДБРАМБЕНЕ МОЋИ ЗЕМЉЕ

Управо такав закључак се намеће из извештаја Владе Србије,  о коме су посланици Народне скупштине расправљали пре недељу дана иза затворених врата. Тај извештај само потврђује ( и то у најмрачнијој верзији) све наводе које је изнела група српских официра у свом отвореном писму министру Шутановцу, а које сам објавио недавно на страницама Српског Журнала, под називом „Отворено писмо српских официра министру одбране Шутановцу“(линк).
Количина дилетантизма, неодговорности, некомпетентности и неизвршавања својих законских и уставних обавеза, од стране Владе Србије и Министарства одбране, је толико огромна и систематична у понављању, да никако више не може да буде обична грешка или случајност. ..
Овде се наиме ради о подривању одбрамбеног система Србије, пре свега од стране домаћих колаборантских режимских елемената, и то у спрези са страним чиниоцима. Ти страни чиниоци су пре свега САД и НАТО. Мислим да је сувишно да наводим поименично горње домаће капитулантске режимске елементе.
НЕ ПОСТОЈЕ РАТНИ ПЛАНОВИ, НИТИ ЈЕ СПРОВЕДЕН МОБИЛИЗАЦИЈСКИ ПОПИС 

Дакле овај извештај потврђује поражавајућу чињеницу, а то је да Србија уопште нема  ратни и  мобилизацијски план, шта више, никада није ни спроведен мобилизацијски попис, нити пројектован резервни састав Војске Србије.

У оквиру државних органа и институција не постоји „ратна организација“, нити планови одбране. Кадрови који су формално задужени за  исте, су некомпетентни, и бирани су, не по стручности, већ морално-политичкој подобности. Строго поверљиви одбрамбени документи и планови одбране се чувају у незаштићеним објектима, ван свих протокола безбедности, и буквално су доступни свакоме.
У наставку извештаја, Влада Србије се „жали“ на недостатак сарадње са већим привредним системима и јавним предућима у земљи, потенцирајући на тај начин властити инфериорни однос према „тајкунима“. Влада иде чак толико далеко да властиту катастрофалну неспособност у области одбране земље оправдава „утицајем криминалних група и елементарних непогода“. У овом извештају, који обилује Владином „кукњавом“, се потом наводи, да је влада покушала да изврши мобилизацијски попис, али да је исти саботиран од стране подређених (Влади?) министарстава и некооперативних општина и градова (овде није тешко наслутити да се ради о деловима Војводине, Санџака, Прешевске котлине…)
ВОЈНА ТЕХНИКА У СТАЊУ РАСПАДАЊА, СКОРО СВЕМУ ИСТЕКАО РОК УПОТРЕБЕ 

Потом влада наставља своју кукњаву, и поново додатно потврђује наводе из „отвореног писма српских официра“, наводећи да им је практично сва опрема и наоружање технолошки застарело, и добрим делом у стању распадања,  да складиште бојева средства на отвореном и у небезбедним условима, да више нису у стању да одржавају радарске системе  и ваздухопловна средства и опрему, да за ратну опрему коју поседују, више се не производе резервни делови… Ако и то није довољно, влада наводи да је наоружању и војној опреми у војним магацинима одавно истекао рок, а онај део војне технике који се чува на отвореном је већ добрим делом деградирао. Моторна возила, која су углавном стара преко 20 година, су такође углавном у фази распадања, и веома небезбедна за транспорт војног персонала. Да не говоримо какву опасност представљају за јавни саобраћај на друмовима Србије.

НАТО ОТВОРЕНО ВРБУЈЕ ОСОБЉЕ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ 

Интересантан је део извештаја у коме влада стидљиво наглашава неутралност Србије и да „сходно томе не претендује на чланство у НАТО савезу“, али истовремено се нигде не дистанцира отворено против чланства у овој фашистичкој алијанси (уз чију заставу, обожава да се слика „наш“ министар Шутановац).
Но, већ следећи пасус указује на отворено мешање у унутрашње (нарочито безбедносне и одбрамбене) послове Србије од стране НАТО-а: „…појачано је интересовање страног фактора према систему одбране и на истраживање опредељености и ставова припадника министарства одбране и Војске Србије у вези укључења у евроатлантске интеграције“.

ВОЈНИЦИ И СТАРЕШИНЕ „БОСИ“- МИНИСТАР ОДБРАНЕ СЕ ПРЕВОЗИ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И ПАНЧЕВА ВОЈНИМ ХЕЛИКОПТЕРОМ!? 

Овај „монтипајтијевски“ извештај Владе Србије не би био потпун, ако га не би допунили једним бизарним детаљем, који само потврђује сву неспособност и вероватно малициозност  ове назови владе- наиме, горњи извештај, који носи ознаку „строге поверљивости“,  је послат на кућне адресе народних посланика, и то обичном поштом!?

Овај извештај је, по мени, само врх леденог брега, и вероватно да је ова сурова реалност непостојећег одбрамбеног система Србије, још суровија, и то у смислу да и такав очигледно онеспособљен систем одбране, више није у српским рукама. На крају уместо закључка, ево још једне мрачне илустрације горњих навода- у ситуацији када српски војници, поред плански саботираног наоружања и опреме, немају ни адекватну обућу и униформе, да не спомињемо бедне плате и недостатак станова- „пронатовски“ министар одбране Шутановац се између Београда  и Панчева превози у војном хеликоптеру (као што је то документовано почетком јуна-http://www.alo.rs/vesti/39135/Sutanovac_preleteo_traktoriste )!?
(Српски Журнал:  из поверљивих скупштинских извора)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Борба за реке Старе планине, ноћна дежурства и ланац на мосту

4.6 (12) Мештани Топлог Дола, Темске и других села у том делу Старе планине, потпомогнути …

Вучић преко Шутановца и Чомићке покушава да сруши опозициони бојкот избора

5 (3) ДЕМОКРАТСКА странка могла би да сруши идеју о јединственом бојкоту у опозиционом блоку …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *