fbpx

Тадић ни једном речју није поменуо Косово и Метохију

0
(0)

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА ЦЕНТРАЛНОМ ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

  • Дан државности  је тренутак за подсећање, са захвалношћу, не само на вођу Првог српског устанка Карађорђа Петровића и устаничке војводе, већ и на просветитеља Доситеја Обрадовића, који је међу Србима „отворио пут ка мултиетничком и мултикултурном друштву“, нагласио је Борис Тадић
  • Орден Карађорђеве звезде првог степена Тадић је уручио тенисеру Новаку Ђоковићу, за нарочите спортске заслуге и представљање Србије у свету, а најбољи тенисер Србије и света је, у кратком обраћању, истакао да осећа велику радост, узбуђење и част због доделе одликовања и да му је то обавеза да и даље представља народ и земљу на прави начин
  • Сретењски орден трећег степена Тадић уручио Јовану Ћирилову и генетичару Стојковићу, а Сретењски орден првог степена – за заслуге у унапређењу правне државе – Акционом тиму за сарадњу са Хашким трибуналом који је у име „тима“ примио тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић

        БЕОГРАД, (ФоНет) – Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је данашњи Дан државности празник свих грађана Србије и подсећање на слободарске традиције српског народа, али и могућност да „са великим надама уперимо поглед у Балкан мира и нашу заједничку европску будућност“.

        Тадић је на централном обележавању Дана државности рекао да је данашњи дан тренутак за подсећање, са захвалношћу, не само на вођу Првог српског устанка Карађорђа Петровића и устаничке војводе, већ и на просветитеља Доситеја Обрадовића, који је међу Србима „отворио пут ка мултиетничком и мултикултурном друштву“.

        Према његовим речима, као што је Карађорђе нашао свог следбеника у Милошу Обреновићу, тако је и Обрадовић нашао свог сјајног наследника у писцу Устава Димитрију Давидовићу.

        „Празник ове године обележавамо за државу Србију не само као Дан државности, већ и празник њене уставности и слободарске традиције“, истакао је Тадић, на свечаности у Дому народне Скупштине Србије.

        Он је оценио да је Први српски устанак довео српски народ у чврсту везу са најнапреднијим светским тековинама у то време, јер су они, „кроз револуцију од раје постајали грађани једне од европских држава“.

        Говорећи о увођењу начела права у Србији, Тадић је нагласио да је „отпор великих сила“ спречио да први слободоумни Устав ступи на снагу.

        Он је, у име грађана Србије, захвалио добитницима медаља и одликовања, као и спортистима и „свима онима који у овом тешком времену, кад нам економија доноси само лоше вести, име земље стављају у врх светских вести, и то у позитивном контексту“.

        Орден Карађорђеве звезде првог степена Тадић је уручио тенисеру Новаку Ђоковићу, за нарочите спортске заслуге и представљање Србије у свету.

        Пет златних медаља за храброст „Милош Обилић“ је уручио породицама полицајаца Александра Ркмана, Александра Цветића и Синише Хрњеза, који су страдали на дужности, као и оцу младића Срђана Алексића из Требиња, кога су 1992. године на смрт пребили сународници јер је бранио друга муслимана.

        Златну медаљу за заслуге Тадић је уручио представницима Рударског басена Колубара, због изузетног пожртвовања у време садашњег невремена, јер су омогућили да термоелектране нормално раде.

        Сретењски орден трећег степена Тадић је уручио редитељу Јовану Ћирилову, за заслуге у области позоришта и културе и генетичару Миодрагу Стојковићу за заслуге у научноистраживачком раду у у генетици.

        Исти ореден другог степена Тадић је доделио Истраживачкој станици „Петница“ за унапређење образовања, редитељу Дејану Мијачу за заслуге у области позоришта и културе и Српском лекарском друштву за све што су учинили у области медицинских наука и на унапређењу здравства.

        Сретењски орден првог степена добио је, за заслуге у унапређењу правне државе, Акциони тим за сарадњу са Хашким трибуналом, а у име тима примио га је тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић.

        Захваљујући се у име одликованих, Ћирилов је поручио да признања дата у различитим областима показују да председник Србије, као њен „први грађанин“, препознаје праве вредности.

        „Признања нас обавезују да будемо рационални и самокритични“, рекао је Ћирилов и додао да су за демократију, поред осталог, потребни и дар, мир и осећање.

        Ђоковић је, у кратком обраћању, истакао да осећа велику радост, узбуђење и част због доделе одликовања и да му је то обавеза да и даље представља народ и земљу на прави начин.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *