„Теслу“ дају Арапима?

0
(0)

Хапшење Велимира Радосављевића, директора београдског аеродрома „Никола Тесла“, само је још један у низу корака који држава преузима с крајњим циљем да се аеродром препусти Етихаду, односно некој од компанија из Уједињених Арапских Емирата, сматрају синдикалци аеродрома.

Радосављевић је ухапшен прекјуче под оптужбом да је незаконито одобрио попусте мађарској нискотарифној компанији „Визер“ у периоду од три године (од 2011. до 2013) и у висини од око 1,8 милиона евра. Како је наведено у документу полиције, а која поступа по налогу Вишег тужилаштва у Београду, Радосављевић је снизио цену услуге Визеру, а да за то није било законског основа, с обзиром на то да је Влада донела пропис о повластицама тек 30. децембра 2013. године.

Према том владином документу рогобатног назива „Смернице за развој ваздухопловног саобраћаја“ прописано је, између осталог, да право на повлашћену цену услуга на београдском аеродрому има само компанија која је превезла пола милиона или више путника. У том тренутку је „Визер“ био на 488.000 превезених путника, а само је једна компанија имала више од пола милиона – „Ер Србија“.

Аутоматски „Визер“ губи повластице, један од два авиона стационирана у Београду сели у Летонију, а извршни потпредседник „Визера“ Џон Стивенсон даје оштру изјаву у којој директно оптужује државу Србију да нетржишним методама фаворизује „скупу Ер Србију“. Неколико дана касније „Визер“ одлучује да преполови саобраћај из Београда и укине линије према Бриселу и Ослу. Недуго потом још две лоу кост компаније у Београду одлучују да смање, односно укину летове, па тако „Џерманвингс“ (део Луфтханза групе) укида лет за Штутгарт, а „Норвиџан ер Шатл“ укида лет за Копенхаген.

Међутим, ту се проблем не завршава. У медијима се појављују најаве хапшења директора аеродрома Велимира Радосављевића због наводне незаконите користи прибављеној „Визеру“ у висини од чак 5,4 милиона евра. А онда је уследило још једно откриће. Комисија за контролу државне помоћи Министарства финансија објављује извештај према којем се пакет државне помоћи „Ер Србији“ оцењује законитим.

 

Али, да би то објаснила, Комисија је морала да објави делове иначе још тајног уговора о оснивању „Ер Србије“. У једном пасусу се наводи да ће „Влада Републике Србије обезбедити средства кроз субвенције или кроз смањење готовинских трошкова пословања привредног друштва Ер Србија, укључујући одрицање од прихода аеродромских такси на Аеродрому Београд, закључно са 31. децембром 2015. године“.

„Вести“ откриле шта се смера

О томе да су Арапи веома заинтересовани за преузимање аеродрома, „Вести“ су већ писале јула прошле године, а онда је у децембру синдикалце у кабинету Александра Вучића примио његов тадашњи саветник Лука Томић.
– Говорио нам је да постоји опција да аеродром оде под концесију у замену за изградњу нових капацитета и ми нисмо начелно били против, али ми се сада чини да је права намера преузимање аеродрома – каже Дејан Поповић.

У Београду регионални карго центар

Београдски аеродром ће у наредних десетак година зарађивати вишеструко више новца него до сада. Наиме, до уласка Словеније у ЕУ, Љубљана је била главни регионални карго центар, а онда се тај посао преселио на загребачки Плесо. Сада кад је Хрватска у Унији, посао се сели у Београд. Нема сумње да они који меркају аеродром то знају.

Кад је реч о попусту за „Визер“, Поповић истиче да не зна да ли је директор имао зелено светло Надзорног одбора да води преговоре, али и да је пракса стимулисања нискотарифних компанија сасвим нормална свуда у свету.

– Ми смо захваљујући тим попустима од 1,8 милиона евра добили велики број нових операција, путници су добили нове линије и шансу да лете јефтиније, а аеродром је приходовао далеко више од раста саобраћаја „Визера“. Када је реч о стимулацијама, само бих подсетио да ова земља странцима даје 10.000 евра по новоотвореном радном месту. Дакле, једнима је дозвољено да стимулишу привредни раст, другима није. Веома је опасан начин на који се наша држава додворава Емиратима – наглашава Поповић.

Синдикалци сматрају да се иза целе ове гунгуле крије стварна намера Владе да аеродром препусти некој компанији из Емирата.

– То је њихов главни циљ и урадиће све што је потребно да то постигну. Ево једног примера како се иде ка томе: Влада је 2012. године одлучила да аеродром на име потраживања од Ер Србије за аеродромске таксе преузме две аеродромске зграде у власништву компаније, а то су Школски центар и Летачка оператива. Али, онда у земљу долази Етихад и цео договор је отказан, а аеродром је остао без новца – истиче Поповић.

Спорни уговор

Према информацијама МУП-а, Велимир Радосављевић је 29. јануара 2010. године закључио Меморандум о разумевању са Визером. Тако је овој компанији омогућено коришћење аеродромских услуга испод цене, укључујући и попуст од 20 одсто на путничку таксу.

– Такве погодности нису могле да буду одобрене ниједној компанији. Упркос томе, Визер је користио услуге београдског аеродрома по нижој цени већ од 12. јуна 2010. године на основу претходно сачињеног меморандума – кажу у МУП-у.
Радосављевић је у својству одговорног лица, како кажу у полицији, самостално водио преговоре са представницима Визера. Спорни меморандум је озваничен тек 25. марта 2011. године када је закључен уговор о пружању аеродромских услуга. 

РЕАКЦИЈА ДАНИЈЕЛА ДЕ КАРВАЉА, ПРЕДСТАВНИКА МАЂАРСКЕ КОМПАНИЈЕ: Визер демантује и жестоко узвраћа

На дан хапшења Велимира Радосављевића реаговао је и портпарол „Визера“ Данијел де Карваљо. Он је одбацио све наводе о томе да је било неправилности у комерцијалном уговору компаније и аеродрома. 

– „Визеров“ путнички саобраћај на београдском аеродрому је између 2010. и 2013. порастао за више од 800 одсто, док је укупни аеродромски саобраћај порастао за 31 одсто, што „Визер“ чини главним покретачем путничког саобраћаја. Нажалост, српски путници и туристи сада морају да стоје по страни док им се постепено умањује могућност избора од стране једног високотарифног монополисте – компаније Етихад/Ер Србија – изјавио је Карваљо.
Он наводи и да напад на „Визер“ долази у тренутку када ЕУ истражује тајни уговор о оснивању Ер Србије и у време када је „Комисија за контролу државне помоћи објавила да Влада штити пословни модел Етихад/Ер Србије усредсређен на трансферне путнике тако што ће снизити аеродромске таксе за 100 одсто, и тако практично дозволити овом високотарифном авиопревознику да на аеродрому у Београду плаћа аеродромске таксе нула динара“! 

 

Љ. Ивановић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (149) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

3 Коментара

  1. ма, било коме ко каже:`бууу!`

  2. prvo uhapse pa onda daj kome ti drago, prokletnici!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend