fbpx

ТРАГИКОМЕДИЈА ОД ДРЖАВЕ: Поплављенима шаљу рачуне за одводњавање

0
(0)

У Србији је све могуће, па и да грађанима који су прошле године спасавали голе животе пред воденом бујицом стигну рачуни за плаћање накнаде за одводњавање.

Овакав сценарио вероватно не би смислио ни сам Нушић, али држава Србија јесте. Како то у пракси изгледа, осетио је Обреновчанин Гојко Кораћ када је у свом сандучету 8. маја пронашао “честитку” из Пореске управе за годишњицу поплава.

Симболика је и најдобронамернијима крајње иронична, јер се наплаћује накнада за одводњавање у 2014. години, када је вода опустошила Обреновац и бројне градове у Србији.

– Прво сам мислио да ми је стигао неки порез на имовину. Али кад сам видео шта је, да хоће да ми наплате одводњавање за годину кад сам био потопљен, истог тренутка ми је скочио притисак. Све могу да прогутам, али овакав шамар не могу! – каже за “Блиц” Гојко Кораћ.

Њему је стигло решење да плати накнаду за одводњавање баш за плац у Забрежју на којем му је вода потпуно разорила кућу. У решењу пише да су грађани дужни да накнаду за одводњавање плате у року од 15 дана. У супротном следи принудна наплата – пленидба имовине.

– Знате кад ћу да платим? У првој недељи лимбурга месеца! Није то неки новац, око 1.000 динара, али се ради о принципу! – јасан је Кораћ.

Ова решења су праву пометњу већ направила по Војводини. Не само да су стигла у поплављена подручја већ су адресирана и на мртве људе, као и на оне који немају земљу.

– Имамо око 15 ари плаца, а они су написали да смо власници 55 ари и 116 квадрата грађевинског земљишта. Тек после интервенције установили смо да је мом оцу придодат и плац комшије – каже Александра Нешковић из Обреновца.

Овакав поступак Пореске управе не одобрава ни председник општине Обреновац.

– Трудили смо се да услуге које нисмо могли да испоручимо грађанима – пијаћу воду, одношење смећа и остале комуналије, не наплатимо. Ни накнада за одводњавање не треба да се фактурише Обреновчанима јер не можете да наплатите нешто што нисте испоручили – каже Мирослав Чучковић.

Вујовићево министарство: Што нисте доказали да сте поплављени?

У Министарству финансија кажу да су грађани из поплављених подручја могли да буду ослобођени плаћања накнаде за одводњавање уколико су до 22. марта ове године доставили доказе о штети локалном пореском органу. Петог фебруара 2015. године усвојен је закључак Владе којим се одређује и рок од 45 дана у ком власници земљишта треба да доставе доказе. Пошто су рокови прошли, истекло је и право на жалбу по овом закључку. Са том могућношћу ниједан од наших саговорника није био упознат, јер о томе нису добили званично обавештење. Ова информација објављена је на сајту локалне самоуправе, али је очигледно да то није било довољно да би се грађани упознали са својим правима и могућностима.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Еко-такса од 1.200 до два милиона динара ако загађујете животну средину, и ваше домаћинство ће је плаћати

5 (2) Влада Србије је на последњој седници усвојила Уредбу о критеријумима за одређивање активности …

Већи порез на имовину у Новом Саду

4 (1) Ову одлуку о повећању донело је Градско веће 29. новембра и она није …

4 Коментара

  1. poplava je valjda elementarna nepogoda,niko od pogođenih je nije tražio ni naručio,da bi mu naplatili,ceo sistem je takav da bi durdubaci primali plate

  2. Lopovi pa još za dve godine unazad… A narod ćuti i trpi, dokle više

  3. haračlije istručnjaci vajni

  4. REVOLUCIJA je potrebna umjesto da vam pomognu jos vas pljackaju. Ako ste ludi platite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *