понедељак , 21 септембра 2020
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Трећи пешадијску пук ОС БиХ отказује послушност Сарајеву и долази на прославу Дана Српске

0
(0)

ТРЕЋИ пешадијски пук (Република Српска) Оружаних снага БиХ у учествоваће на прослави Дана Српске.

Упркос томе што је Министарство одбране БиХ објавило да у церемонији обележавања Дана Републике Српске може учествовати Војни оркестар – бенд Бањалука, али не и припадници Трећег пука.

Одлука је уследила као одговор на захтев Милорада Додика. Међутим, Борис Јеринић, заменик министра одбране БиХ, изјавио је да не прихвата одлуку да се учешће у церемонијалним активностима 8. и 9. јануара у Бањалуци одобри само Војном оркестру ОС БиХ – бенд Бањалука.

„Инсистирам да и 40 припадника Трећег Република Српска пука, које је тражила Служба председника Републике Српске, учествује у свечаности. Само тако и никако другачије. У БиХ не можемо функционисати на принципу уцена – ово може, оно не може“, нагласио је Јеринић.

Додик је дан раније изјавио: ако не учествује цео Трећи пук, онда нам не треба ни Војни оркестар и потезе Министарства одбране БиХ ћемо сматрати непријатељском активношћу према РС.

Младен Иванић, председавајући Предсједништва БиХ, већ раније је изјавио да је позивање на одлуку Уставног суда БиХ приликом практичне забране учешћа Трећег пука ОС БиХ на обележавању Дана РС потпуно незаконито.

Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС, изјавио је да Трећи пешадијски пук, који баштини традицију Војске РС, има обавезу да се одазове позиву председника РС да учествује у програму обележавања 9. јануара.

Најоштрије је осудио одлуку Министарства одбране БиХ.

Упоредо са разјашњавањима око Трећег пука, разбуктала се и полемика о доласку Томислава Николића, председника Србије, на прославу Дана Српске.

Сам Николић је Изетбеговићу поручио да нема намеру да одустане од посете Бањалуци: „Наравно да ћу отићи да то обележимо и прославимо 9 јануар. Србија и Српска имају специјалне везе. И не признајем такву врсту уцена“.

Изетбеговић је претходно позвао Николића „да размисли“ о доласку у Бањалуку.

Александар Вучић је рекао да неће 9. јануара бити у Бањалуци јер борави у званичној посјети Индији, али да је сигуран да ће на прославу доћи и значајан број његових министара.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће све манифестације 9. јануара обезбеђивати више од хиљаду припадника МУП-а.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да не зна зашто би се требао правити проблем око учешћа припадника Трећег пешадијског РС пука Оружаних снага БиХ у програму обележавања Дана Републике Српске, 9. јануара.

Нагласио је да ништа спорно не види ни у доласку Томислава Николића у Бањалуку 9. јануара.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко је следећа жртва у нашој фавели?

0 (0) У нападу на Славишу Крунића у Трну код Лакташа убијене три особе… Претходну …

РС тражи укидање високог представника

0 (0) Бањалука – Из Републике Српске недавно је потекла иницијатива за укидање Канцеларије високог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *