fbpx

ТУГА МУЧНОГ СЕЉАКА: Град убио и малињаке и наду! (фото)

0
(0)

Више од 200 малинара из шест косјерићких села у недељу су, за пола сата, „обрали“ и овогодишњи и род малине за идућу годину! Штета је од пет до 50.000 евра по домаћинству, у кућама у којима се живи само од малине!

То није било невреме, то је била катаклизма! У малињаку Тома Павловића (58) у засеоку Градина изнад Косјерића, остала је само жица и дрвено коље. Све остало стихија је просто самлела.

Томо, сељак, мученик, изморен тешким радом, стајао је јуче у једном од својих малињака и очију пуних суза гледао зло.

– И, куд сад – питао је сам себе гледајући скршене стабљике, своју муку сабијену у блато и сам одговорио – Никуда!

Са хектар и по требало је да убере барем 20 тона малине, са 60 ари још толико купине. Штета скоро па 100 посто.

– Бољег малињака није било у Србији – јаукнуо је у трену, онда се ухватио за колац да не падне на њиви.

Стихија се на његову кућу сручила у недељу предвече.

– Поцрнела су небеса, смрачило се у трену, а онда тај хук који су ћу памтити док сам жив… Иде нешто на тебе а ти не знаш шта је… Онда је проломило, ветар, ураган, почео лед да бије, понеко парче ко моја песница… Ветар ми откри кућу, крену поток нез степенице – текла је Томова прича о страхоти коју су он и чељад преживели у недељу.

После пола сата, кад су изашли из куће, нису више имали шта да виде… Малињаци самлевени, кукуруз сабијен у земљу као да га није ни било, њива трихитала поваљана као ваљком, на кући и шупама поломљено више од 250 црепова… Иза куће срушен пластеник, у јагодњаку из ког је требало да убере тону јагода, није остао ни један једини плод.

– Иза куће ишчупано церово стабло од седам кубика и бачено у страну, мало ниже, буква од пет тона, почупана из земља као сламка и бачена преко пута, пуних двадесет метара – прићао је јуче Томо.

Колику је штету претрпео – нити зна, нити ће је лако утврдити.

– Колико муке, јада, рада, трчања, зноја, чемера, да ово створим, десет година се нећу опоравити – сам за себе рачунао је.

У општини Косјерић, од недеље увече поново је ванредно стање. Председник Милијан Стојанић је рачунао:

– За четири године мандата, четири поплаве, два пута убио нас је лед, једном земљотрес. Само прошле године народу смо поделили 200.000 црепова – каже.

На његовим вратима, сваки час неко од мештана да пријави штету.

– Више од 200 људи до сада су пријавили штету малињацима. Штета од пет до 50.000 евра. Десетине и десетине домаћина неће убрати ни кило малина, а читава домаћинства само од малина живе – каже.

Микаило Јовановић из Годљева дошао да пријави штету, прича страшну причу:
– Остала жица и коље по малињацима, остало сатрвено. Требало је да уберем две тоне малина, није ми остало ништа. Падао град као кокошије јаје. Уништени кромпири, вртови, њиве са житом, све. ТЕ малине биле су ми нада да преживим годину, како ћу сад – немам појма. – каже Микаило.
антрфиле

У Скакавцима није остао ни лист

– У Скакавцима на шљивама, јабукама, крушкама, није остао ни лист. Изрешетане фасаде на кућама, поломљени црепови… Засади кромпира самлевени, јутрос се црне кромпиришта као да ништа није ни садјено. Шесторо нас у кући, све у шта сам се надао да узмем динар пропало је – каже Добривоје Маринковић из села Скакавци.

Осигурање

Тек десетак посто површина под малинама у косјерићкој општини пролетос је осигурано. За остатак, домаћини немају покриће штете.
– Четрдесет година бавим се овим послом, и никад се ово није десило. Никад овакву штету нисам претрпео. За осигурање тражили су нам 11.000 по тони, само 500.000 динара пролетос сам уложио у малињак, одакле новац? И да сам осигурао малине, шта ћу за купине, шта за кукуруз, пшеницу, за вртове, за кућу… Ја толике паре да имам не бих овде ни живео – каже Томо Павловић.

Ракете

У недељу поподне по градоносном облаку дејствовали су само стрелци из рубних делова општине. Рампе на шест противградних станица биле су празне.
– У тим станицама, стрелци незадовољни месечном накнадом од 4.000 динара од РХМЗ нису ни преузели ракете – каже председник општине Косјерић Милијан Стојанић.
– Близу имамо противградну станицу али, она је у недељу ћутала. ДА су барем две – три ракете испалили, можда би штета била мања – каже Томо Павловић.

Зоран Шапоњић
Извор: ИСКРА

фото: Искра

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ефикасност мини хидроелектрана никаква а штета коју праве ОГРОМНА!

5 (4) Када би се изградиле све предвиђене МХЕ изгубили бисмо око 2.200 километара водотокова, …

Најјачи земљотрес у Албанији у задњих 30 година оштетио више од 600 кућа (видео)

5 (2) Многи становници Тиране и Драча још се нису вратили кућама после земљотреса јачине …

2 Коментара

  1. Pogledajte ko je na vrhu „Udruženja osiguravača Srbije“! Andrej Vučić , jasno je zbog čega nema protivgradnih raketa… Uzeo je pare od osiguravajućih kuća da bi narod sve više osiguravao svoje posede….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *