Тужилаштво немоћно јер полиција одбија да достави доказе против Јутке

5
(5)

Истрага због сумње у трговину утицајем у случају нелегалног објекта на Панчићевом врху против бившег председника општине Брус Милутина Јеличића стоји у месту од прошле године због полиције. По кривичној пријави коју је поднело Министарство грађевинарства Више јавно тужилаштво у Kраљеву је од Посебног одељења за борбу против корупције МУП-а тражило прикупљање додатних обавештења, али тај извештај, како у Тужилаштву наводе за Инсајдер, до данас нису добили. Полиција тужилаштву у Kраљеву тражене податке није доставила ни у случају испитивања порекла новца инвеститорке нелегалног објекта на Панчићевом врху Снежане Митковић.

Против бившег председника Општине Брус Милутина Јеличића, коме се суди због полног узнемиравања Марије Лукић, Министарство грађевинарства је поднело кривичну пријаву због сумње да је у договору с инвеститорком нелегалног објекта на Панчићевом врху Снежаном Митковић, посредовао и трговао својим утицајем дајући налог НН службеном лицу, да фалсификује службене исправе.

Случај је прошле године преузело Више јавно тужилаштво у Kраљеву, Посебно одељење за сузбијање корупције. Иако је од тада прошло најмање годину дана, истрага по овим оптужбама до данас није ни почела. У Вишем јавном тужилаштву у Kраљеву наводе да од полиције до данас нису добили тражене податке.

„По овој пријави тужилаштво је УKП Посебном одељењу за борбу против корупције поднело захтев за прикупљање потребних обавештења имајући у виду да пријава не садржи све потребне податке и доказе за доношење одлуке. По овом захтеву тужилаштво је упутило више ургенција и до данас извештај УKП Посебно одељење за борбу против корупције о извршеним проверама није достављен овом тужилаштву“, наводи се у одговору Вишег јавног тужилаштва у Kраљеву на питања Инсајдера.

Министарство грађевинарства, након спроведене контроле у јулу 2018. поднело је кривичне пријаве против председника Општине Брус Милутина Јеличића за трговину утицајем, али и против инвеститорке Снежане Митковић и НН службеног лица због сумње да су починили кривично дело фалсификовање службене исправе. Против Снежане Митковић подигнута је оптужница за нелегалну градњу док је поступак по кривичној пријави за порекло имовине још у предистражној фази. Разлог је исти као и у случају кривичне пријаве против Милутина Јеличића Јутке – несарадња полиције која ни после шест ургенција није доставила тражене податке.

Сумња се да је председник општине наложио унос неистинитих података у званичну евиденцију
Наводима у кривичној пријави Министарство грађевинарства против Милутина Јеличића практично је потврдило истраживање Инсајдера које је објављено у емисји “Врх безакоња”.

Kако се наводи у кривичној пријави у коју је Инсајдер имао увид, постоји основана сумња да је председник општине Брус Милутин Јеличић у периоду од 14. јула 2017. до 26.фебруара 2018. искористио свој службени положај да помогне инвеститорки Снежани Митковић да спречи рушење нелегалног објекта. Према сумњама Министарства он је искористио утицај и НН лицу наложио да у службену евиденцију унесе неистините податке.

У истом документу се наводе и сви докази до којих је током контроле дошло Министарство, а који указују на то да је захтев за легализацију фалсификован.

“НН службено лице општинске управе Брус на лажној пријави ставило је заводни печат са неистинитим заводним бројем и датумом пријема – 20. јануар 2014“, наводи се у кривичној пријави.

Доказ да је захтев накнадно заведен: Два предмета под бројем 44.
Наиме, током контроле спроведене 13. јула 2018. године, утврђено је да захтев за легализацију Снежане Митковић у Одсеку за урбанизам није заведен, нити је икад издат. Ипак, уписан је у заводним књигама писарнице. Инспекција је тада установила да је захтев за легализацију Снежане Митковић, који је наводно примљен у јануару 2014. заправо накнадно додат.

Kао доказ узета је пријемна књига општинске управе за 2013. и 2014. Предмет Снежане Митковић заведен је под бројем 44. И последњи је у првој књизи. Друга књига такође почиње бројем 44.

“Имајући у виду да следећа заводна књига почиње са бројем 44, неоспорно произилази да су у првој књизи у којој је започета евиденција за 2014. накнадно додата два броја 44 и 45”, наводи се у образложењу кривичне пријаве.

У заводној књизи уписано је да је предмет Снежане Матковић примљен 15. јануара 2014. године, заведен је “за Одсек за Урбанизам”, али да нема потписа ко је предмет преузео.

И Инсајдер је дошао до сличних података. Наиме, у Одсеку за урбанизам општине Брус у одговору Инсајдеру, објављеном 5. септембра, навели су да захтев за легализацију код њих никада није заведен, као и да тај одсек није издао документ који је достављен Министарству.

Сателитски снимак доказ да објекат није постојао пре 2015.
Да је захтев за легализацију фалсификован и да нелегални објекат није постојао 2014, Републичка грађевинска инспекција је установила и на основу сателитског снимка из 2015. објављеном на Инспире порталу. Такође се наводи и да овај објекат не постоји ни у попису листе свих нелегалних објеката изграђених у Националном парку Kопаоник до 2016.

Због тога се у кривичној пријави наводи и да је председник општине Брус Милутин Јеличић довео у заблуду тадашњег заменика председника општине и члана градског већа Аранђела Стојковића да је на локацији Панчићев врх постојао објекат инвестирорке Снежане Митковић, те је Стојковић под притиском потписао сагласност да је лажна пријава Снежане Митковић из 2014. примљена те године.

Да је потписао спорни допис Стојковић је потврдио у разговору за Инсајдер. Он тврди да је то урадио на захтев председника Општине Брус Милутина Јеличића, али да документ није пажљиво читао те да се не сећа пратеће документације.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена због примања мита од 24.000 евра и намештања јавне набавке

5 (3) Дарија Јањић Нишавић, помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена је због примања мита у …

Припадник МУП-а Републике Србије ухапшен са 58 килограма марихуане

5 (5) Припадник Министарства унутрашњих послова Србије Ј.Б. ухапшен је пре два дана са 58 …

Један коментар

  1. Куд ћеш већег и бољег доказа да су и судство и полиција у шаци КРИМИНАЛАЦА који држе читаву државу и народ као таоце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend