Тужилаштво у случају Kрушик заобишло полицију – признање да не постоји систем (видео)

5
(3)

Тужилаштво три месеца води предистражни поступак о сумњама да су у пословима са државном фабриком Kрушик привилеговани поједини приватни трговци, међу којима и фирма повезана са оцем министра полиције. У овом случају, међутим, не поступа полиција, што је уобичајено, већ по захтеву Тужилаштва потребне податке прикупљају БИА и ВБА. Објашњење је, да се на такав начин обезбеђује непристрасност. А питање које се оправдано поставља јесте и то да ли је ово тужилаштво искључује полицију јер сумња у то да ће свој посао обављати професионално без обзира на то што је потребно да доставе податке о оцу министра полиције.

Представници власти доказе које су медији објавили у вези са Kрушиком и оцем министра полиције називају фабрикованим аферама. С друге стране, Тужилаштво за организовани криминал од већ три месеца води предистражни поступак и проверава наводе медија и тврдње радника фабрике Александра Обрадовића да руководство Kрушика ради на штету ове државне фабрике, а у корист појединих приватних трговаца. У том предистражном поступку изостављена је полиција.

Председница Удружења тужилаца Србије (УТС) Лидија Kомлен Николић каже да о томе ко ће му помагати у поступку одлучује тужилац.

„Тужилац је тај који процењује у сваком ситуацији који државни орган ће најефикасније и најквалитетније да одреди поступак прикупљања доказа. Значи, то је процена тужиоца у зависности шта је предмет поступка и шта истражује у конкретном случају“ , каже Kомлен Николић за Инсајдер.

У конкретном случају, нема потребе да се нагађа зашто је то урађено, тужилаштво је јасно саопштило да је то због тврдњи да је у сумњивим пословима учествовао отац министра полиције.

„Kако је у изнетим тврдњама наведено да је у одређеним пословима куповине и продаје наоружања и војне опреме учествовао Бранко Стефановић, отац министра полиције, Тужилаштво за организовани криминал је захтевало прикупљање свих потребних обавештења од Безбедносно информативне агенције и Војнобезбедносне агенције, а не и од Министарства унутрашњих послова”, навео је ТОK још крајем прошле године.

Чињеница да јавни тужилац исказује сумњу у непристрасност полиције у конкретном случају показује да полиција није професионална, сматра професорка Весна Ракић Водинелић.

„Али сама чињеница да јавни тужилац искразује сумњу у непристрасност полиције зато што се на њеном челу налази син Бранка Стефановића – Небојша Стефановић, то је заправо врло занимљиво зато што показује да код нас полиција није професионална. У полицији постоје иследници који превазилазе и прекорачују својим стажом различите режиме и требало би да буду професионалци који су обучени да раде свој посао“ , сматра професорка Водинелић.

Рад полицајаца не би смео да зависи од тога ко је министар, нити би се очекивало да министар који је на политичкој функцији сме да утиче на полицајце који је према закону у обавези да ради по начелима професионализма и деполитизације. Према закону, полиција по налогу тужиоца прикупља информације и доказе у истрагама, међутим, према анализи Инсајдера, у појединим политички осетљивим предметима предистражни поступци су стајали јер полиција није достављала тражене информације. Тако је тужилаштво због недостављања тражених информација полицији слало ургенције рецимо у случају ноћног рушења у Херцеговачкој или у вези са нелегалном градњом на Панчићевом врху. Проблем је очито у систему у коме тужилац који руководи истрагом не руководи и полицијом.

„По закону тужилац руководи предистражним поступком. Полиција је дужна да слуша тужиоца. Међутим, полиција за свој рад не одговара тужиоцу већ одговара у својој хијерархијској структури МУП-у. Онда негде у неком моменту имате и логичну ситуацију где ће пре да се запитају и слушају оно што дође из кабинета министра или директора полиције“ , каже Kомлен Николић.

Ипак, чињеница је и да ни тужилаштво не користи све механизме које има на располагању. Тако на пример тужилац може да ако полиција или други државни орган не поступе по његовом захтеву – о томе обавести старешину саме институције или чак надлежног министра, владу или народну скупштину. Није познато да ли је ово икада урађено, као што није познато ни да ли су БИА и ВБА у вези са спорним пословањем Kрушика радили ефикасно и да ли су ишта доставили Тужилаштву за организовани криминал.

Извор:Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији успешан инвеститор, у Америци сумње на прање новца

5 (2) Фабрика чарапа „Real Knitting“ у Србији примила је новчану трансакцију од 1,2 милиона …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

3 Коментара

 1. godisnja proizvodnja krusika iznosi oko 100. miliona dolara. ima se pa moze malo i da se drpne, a brko nije tamo sto je pametan vec uticajan, lokalne badze postenjacine takvih, ne bez razloga, se plase, tata je to sline koga niko ne voli pa graja i cika, skripe pera, pucaju lap topovi, mnogo povika za nista, a tamo u nekoj picki materini nestalo 117 miliona eura, a kako slucajno pronadjoh to je po treci put na istom mestu.
  ma imal ko pismen da mi objasni zasto se ovo precutkuje i stidljivo o tome pise.
  jovanjica, krusik, trice i kucine, dreka majmunska, da se zaboravi na teror i lopovluk genocidnog zlikovca koji o svemu odlucuje, sve prati, usmene dekrete izdaje, kako samo uzurpator, samodrzac i tiranin ume.
  ko zna u kojoj banci i kom kontinentu su nestale pare, ili nekim ,,drzavama,, prazan budzet pa im poslano da se nadje od ujaka karaguza iz inostranstva, mozda su te pare u nekim muckama nestale pa treba necim to pokriti, et cetera, et cetera.
  majmuni vole o parama citati, vole sposobne ukrasti, i vole kad im takvi decu otimaju, jebo im ker i oca i majku i sve po kuci, oprastaju i zaboravljaju a zive ko pascad na lancu il ona divlja sa ulica.
  germani i podmukli englezi su nasi smrtni neprijatelji, sa kojima se jedino metkom mozemo razumetial, radije kod njih nego kod ovoga zlikovca genocidnoga dece otimaca.
  kukavica je to sto u tudja gnezda jajca ostavlja, da drugi gaji i izdrzava, on krajnje neodgovoran i lud gurbet i ker voli samo da turi pa na drugu predje.
  HHRRKK PU

 2. detronizacija kera pogana je duznost naj svetija, ko to ne shvata treba surovo da plati.
  nemoj de podmuklu kerinu gospodinom nazivati kad dotumara iz kamenjara, siprazja i rupa dalmacie, gde su Jame, Glinske Crkve, Jadovna, Slunj, Banija Kordun…

  • ma cim se rani i kako osta ziv…
   znam imade mnogo stakora i zmija i kojekakvih krvopija, nasa nesreca je sto su granice na liniji trst – varazdin, krivci su negde medju nama, sem pominjanog, onaj kod ludog i sterilnog parazita, skupljaca knjiga, gotovo svaki dan, i onaj kljakavi pistoljdzija, /dal dobi biometrijsku dozvolu il mu ga oduzese/, i da ne nabrajam, mukami je

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *