У ЧАСТ СРПСКОГ УСТАНКА: Грађани Пожаревца подигли споменик кнезу Милошу

0
(0)

У понедељак, се навршавају 203 године од почетка Другог српског устанка, који је предводио кнез Милош Обреновић (1783-1860). У знак захвалности што их је 1815. године ослободио од Турака, њему су грађани Пожаревца, у којем је имао своју резиденцију, подигли споменик у центру града. Бронзана статуа и високи постамент постављени су 1898. године, испред зграде тадашњег Окружног начелства, изграђене десет година раније.

Споменик је израђен у Паризу, a његов аутор је наш познати вајар Ђорђе Јовановић, потомак грчке породице Јанакидес, која се у Пожаревац доселила у 19. веку.

Пред више хиљада грађана, споменик је открио краљ Александар Обреновић, у присуству свог оца Милана, некадашњег краља Србије. На постаменту испод кнежеве статуе, уклесане су његове речи упућене турском војсковођи: „Делибаша, царски делијо, ти имаш куд и на другу страну, а ја немам куда, него туда, па у живот или смрт.“

На супротној страни постамента стоји посвета: „Захвални народ округа пожаревачког ослободиоцу своме књазу Милошу Т. Обреновићу Првом“. У знак захвалности, Пожаревљани су кнезу „поклонили“ и улицу која води поред главне железничке станице, назвавши је Кнез Милошев венац. Пожаревац је дуго био друга кнежева резиденција, па је у њему изградио и конаке за своју породицу. Ту је 1860. године основао ергелу, на имању од 300 хектара, којем је његов син касније дао име „Љубичево“, по својој мајци кнегињи Љубици.

ГВАРДИЈА

КНЕЗ Милош је 1860. године формирао Гвардију, најрепрезентативнији део српске војске, која је имала и свој оркестар „Књажевско-сербска банда“. Пре две године, при Центру за културу, основан је симфонијски оркестар „Гвардија“, као следбеник некадашњег оркестра, првог професионалног у Србији.

Д. НОВКОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Из Мораве се појавили остаци моста из времена турске окупације (фото)

3 (7) Јагодина – Водостај Велике Мораве, највеће српске реке, и упркос учесталим кишама и пљусковима, …

НЕВРЕМЕ У ПОЖАРЕВЦУ: Олуја обарала дрвеће, „цркавали“ кућни апарати

0 (0) ПОЖАРЕВАЦ – У ноћи између суботе и недеље Пожаревац је захватило јако невреме, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend