Насловна / Србија / У центру Ниша вечерас протест против поклањања аеродрома НАПРЕДНИМ ЛОПОВИМА!

У центру Ниша вечерас протест против поклањања аеродрома НАПРЕДНИМ ЛОПОВИМА!

ош један протест грађана незадовољних одлуком нишке власти да преда Аеродром “Константин Велики” Републици заказан је за 18 сати на Тргу краља Милана. Из Иницијативе “Не дамо нишки аеродром” подсећају грађане да о уступању ваздушне луке не одучује председник Александар Вучић, већ они који седе у столицама нишке Скупштине.

Од када је крајем марта Градско веће усвојило одлуку да, по препоруци Владе Србије, аеродром преда на управљање Републици, Нишлије су организовале неколико протеста. И овог пута, кажу из Иницијативе, имају исти захтев – да самостално одлучују о судбини свог града.

Нишлијке и Нишлије не траже никакве повластице, нити раде против своје државе, већ само желе да их власти из Београда третирају као равноправне грађане и грађанке Србије, који имају права да самостално одлучују о судбини свог града и свог аеродрома – поручују из Иницијативе “Не дамо нишки аеродром”.

Ову одлуку треба да “аминује” и Скупштина Града, која је требало да се одржи почетком априла, али је после тајног састанка врха нишког СНС-а у Београду одложена. Тада је најављена и посета председника Александра Вучића, који је данас отворио фабрику Леони у Нишу.

О судбини аеродрома одлучиће одборници, не председник; фото: Вања КесерТим поводом много запослених у јавном сектору града је мобилисано, а у Ниш је дошло и више од 150 аутобуса из других градова са југа Србије како би чули председниково обраћање. Из Иницијативе “Не дамо нишки аеродром” нису желели да праве контрамитинг СНС машинерији, те су протест заказали за 18 сати.

О судбини аеродрома не одлучује председник Вучић, већ искључиво одборници и одборнице града Ниша. Овим протестом желимо да изразимо своје незадовољство утицајем централизације на одлуке које се тичу града Ниша и да позовемо још једном одборнике и одборнице да гласају ПРОТИВ поклањања ЈП „Аеродром Ниш“ Републици Србији – навели су из Иницијативе.

Подсетимо, Вучић је протесте Нишлија назвао најтупавијим на свету, а како је раније најављено, он је у Нишу требало да објасни грађанима и зашто “Константин Велики” не може да остане градски аеродром. Многи грађани, стручњаци као и цела нишка опозиција верују да нишки аеродром мора да постане националан да би његов развој био контролисан, што је условљено концесијом за београдски аеродром.

Вучић је неколико месеци раније говорио о томе да је нишком аеродрому дозвољено да се развија иако узима путнике “Николи Тесли”, а касније је признао да у уговору са француским концесионаром постоји услов око броја путника на „Константину Великом“. Од председника је Нишлијама постављен и ултиматум да могу да задрже аеродром али да не траже паре за његов развој. Градоначелник Дарко Булатовић је уступање аеродрома правдао тиме да Ниш нема довољно новца да убудуће улаже у њега, иако су само неколико месеци раније из градске власти стизале информације да је аеродром на добром путу, да Град више не субвенционише плате запослених већ да ће убудуће из буџета само да инвестира у развој.

Јужне вести

Актуелно

„Видљиви знаци дефанзиве власти, СНС нема капацитета да се брани“

Након више месеци протеста, већ пар недеља постоје извесни знаци дефанзиве власти и то се …

Анти-НАТО протест у Београду

У Београду је одржан анти-НАТО протест, у организацији покрета „Живим за Србију“, иницијативе „Нема предаје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons