У држави беспарица, у Фонду за развој расипништво

У држави беспарица, у Фонду за развој расипништво

Док се власт презнојава и прекраја државни буџет због огромне беспарице у земљи, у Фонду за развој, који је у рукама Динкићевих Уједињених региона Србије, расипа се на све стране.

Министар финансија Млађан Динкић чело Фонда препустио је најближој сарадници, министарки за регионални развој Верици Калановић. Са новом председницом Управног одбора исписан је и скупљи финансијски план за 2013, чиме су и трошкови са прошлогодишњих 308,1 милион повећани на 389,9 милиона динара.

У Фонду ради 60 људи, а да се не штеди на платама показује месечна коверта директорке Слађане Бацковић тешка 280.000 динара (око 2.500 евра). О неправилностима у овом државном телу проговорио је још крајем 2010. државни ревизор Радослав Сретеновић када је поднео три пријаве за привредни преступ.

Најављивао је и могућност кривичних пријава, јер се није знало шта је са око 140 милијарди динара одобрених кредита. Из Агенције за привредне регистре се чуло да је 2011. Фонд имао губитак од 3,8 милијарди динара.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је оптужио Динкића да је ненаменски улагао, износећи пример угоститељског сплава Бахус коме је дато 200.000 евра кредита, да би почетком ове године био затворен.

Откривено је и да је власник компаније Тодор – Мирко Тодоровић, Динкићевој партији 2011. донирао 3,5 милиона динара, а претходно је из Фонда за развој добио три кредита тешка 121 милион динара. Добра идеја о постојању оваквог Фонда је, према мишљењу стручњака, политички злоупотребљена. Економиста Милоје Кањевац сматра да је то што се о раду Фонда до сада чуло, скандал и за сваку осуду.

– Добро је да постоји фонд или банка за развој као помоћ људима да почну бизнис и упосле раднике. Није добро да се лоше води и злоупотребљава, чиме се криви његова улога часног и поштеног помагача – каже Кањевац. Економиста Данијел Цвјетићанин указује да се кредит давао под плаштом ширег интереса, а без економске мотивације. – Пекар у интересу да заради новац меси хлеб и продаје, што је у интересу свих, а чим се нешто представи као шири интерес, јавља се политизација, јер неко из власти почне да размишља о сопственом интересу – каже Цвјетићанин.

 

Павловић: Политизација државног

Бивши директор Агенције за приватизацију Бранко Павловић указује на неопходност државне контроле сектора у функцији привреде, односно дубинске и независне ревизије првенствено у фондовима.

 
– Без тога на делу је располагање државним новцем, путем механизма који се зове партија, што се види на испливавању афера из политичких разлога. Вероватно је тачно све што политичари у медије пуштају једни о другима, али без мењања ствари, то нас никуда неће одвести – закључио је Павловић. 

Надлежни без коментара

Покушаји “Вести” да контактирају Фонд за развој остали су без успеха, јер се нико није јављао на њихове телефоне. У Министарству за регионални развој су нам рекли да им се обратимо писменим путем, што смо и учинили. Одговор на питања “Вести” зашто је увећан буџет Фонда за 2013, као и хоће ли ово тело штедети у оквиру економских мера владе није стигао до закључења нашег издања.

 

Д. Декић – Вести 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Исплатите међународне фондове и УХАПСИТЕ Динкића да одлежи 250 милиона €

Исплатите међународне фондове и УХАПСИТЕ Динкића да одлежи 250 милиона €

Два пакета од укупно 1.159.270 акција држави су продали немачки Дег Дојче фонд и шведски …

Имовина ПKБ продата испод сваке цене, "неко" опљачкао Србију за 190 милиона евра!

Имовина ПKБ продата испод сваке цене, “неко” опљачкао Србију за 190 милиона евра!

Kомпанија из Уједињених Арапских Емирата Ал Дахра купила је у октобру 2018. године имовину ПKБ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *