У Дупљаји пет тона злата по ланцу

У Дупљаји пет тона злата по ланцу

Иако је суша обрала приносе, јужнобанатско село Дупљаја жање рекорде. Ратари: Имамо родну земљу – отпорну на сушу, и бирамо добро, домаће семе

У селу Дупљаја код Беле Цркве, суша није оставила много трага. И док се у околним селима, као и у читавој Србији, жале на изузетно мале приносе због лоших временских услова, овдашњи земљорадници, захваљујући специфичном песковитом земљишту, које може дуго да издржи без воде, али и пажљиво одабраним семеном, које је плод домаћих научника, убираће добре приносе. Додуше, род ће бити нешто мањи него лане, али гледајући остале, ратари су презадовољни.

Једног од већих пољопривредника из овог краја, Јовицу Стојадинова, који обрађује више од 100 хектара земље, затекли смо на њиви како врше сунцокрет. Каже да је принос и квалитет сунцокретовог зрна задовољавајући, а све захваљујући киши која је пала пре десетак дана. У Дупљаји је просечан принос ове културе више од две тоне по ланцу.

– Осетили смо и ми сушу, али не као у осталим местима. Рецимо, у суседном селу Јасеново принос сунцокрета и кукуруза је дупло мањи од нашег. Таква ситуација је у готово у целој општини Бела Црква – каже Стојадинов.

 МАЛИ АТАР БОГАТСТВО Дупљаје не осликава само велики број деце, већ и недостатак обрадиве површине око села, због чега су ови вредни ратари “принуђени” да узимају земљу у закуп у осталим катастарским општинама. – Дупљаја има око 1.800 хектара обрадиве земље, али много домаћина обрађује и више од 100 ланаца, па нам је атар постао мали – каже Васа Ђукин.

 Тешко је и у општини Вршац. Тамошњи пољопривредници се хватају за главу, јер се очекује да ће просечан принос кукуруза, чија берба почиње за неколико дана, бити мизерних хиљаду килограма по ланцу, што је чак 60 одсто мање него лане.

У Дупљаји, међутим, мирно дочекују бербу јер ће, како кажу, имати и до пет пута већи принос од Вршчана.

– Верујемо да ћемо убрати око пет тона кукуруза по ланцу. Што наши стари кажу, кукуруз да остане и на једну жилу до Светог Илије, опет ће имати неки принос. Ето, такво вам је наше земљиште – задовољно каже млади пољопривредник Илија Вајт.

Дупљаја је у овом крају одавно позната по изузетно плодним ораницама, које су одувек биле на цени. Ланац земље овде се креће од 10.000 до 15.000 евра. То је дупло скупље него у осталим јужнобанатским селима. Али све и да хоћете да купите њиву, овде ћете то тешко постићи, јер се ретко могу наћи на продају.

– Ми имамо најбољу и најскупљу земљу, али и добар наталитет. Млади не одлазе из нашег села. Дупљаја има перспективу, јер може добро да се живи од пољопривреде – каже Васа Ђукин.

Дупљаја има око 1.000 становника, а школско двориште је препуно деце, по чему су, такође, рекордери у овом делу Србије.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПРОТЕСТ НА БАТАЈНИЧКОМ ПУТУ: Радници остали и без њива и без отпремнина

ПРОТЕСТ НА БАТАЈНИЧКОМ ПУТУ: Радници остали и без њива и без отпремнина

БИВШИ радници Пољопривредно-индустријског комбнината “Земун” протестовали су данас на Батајничком путу блокирајући пут за насеље …

Цена кукуруза пала на најнижи ниво од 2016. године, цена соје је на најнижем нивоу од 2011. а цена сунцокрета најнижа од 2014.

Цена кукуруза пала на најнижи ниво од 2016. године, цена соје је на најнижем нивоу од 2011. а цена сунцокрета најнижа од 2014.

НОВИ САД – Цена кукуруза пала на најнижи ниво од 2016., цена соје је на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *