У Еулексу поред криминала и корупције царује и непотизам!

У Еулексу поред криминала и корупције царује и непотизам!

0
(0)

ПРИШТИНА – У мисији Еулекс, поред корупције, постоји и непотизам, пише приштински дневник Коха диторе.

У наставку серије истраживања о корупцији у Еулексу у тексту под насловом „Након корупције оптужбе за непотизам у Еулексу“ лист доноси доказе о комуникацији званицника ЕУ везано за унутрасња дешавања у тој мисији, које сведоче о непотизму и клијентелизму.

Највиши званицници Еулекса и ЕУ су знали да у Еулексу постоје снажне сумње за корупцију и непотизам, а уместо да предузму мере они су ћутали, пише Коха.

Поред многих неправилности које су учињене у овој мисији лист је обезбедио доказе како је бивши председник скупштине судија Еулекса Франческо Флори имао изузетно блиске односе са посредником у мешању у судске процеса Ејупом Камберијем.

Флори је као судија судио брату жене Камберија и казнио га 18 месеци условно а постарао се да овај не оде у затвор за два тешка кривична дела.

Из Приштине је отишао у општину Клина да би му лично судио за кривична дела за које се предвиђа 10 година затвора.

Обелодањивање скандала о корупцији пре две недеље у „Коха диторе“ натерало је Флорија да призна да се састао најмање пет пута са Ејупом Камберијем, иако је он одбацио могућност да је укључен у корупцију.

Ипак, Флори је рекао да сада сазнаје да је то брат супруге Ејуп Камберија, тврди да је то случајност и да је „одрадио свој посао казавши да је дао заслужио казну у том случају“.

На челу свих ових неправилности се налазе главна тужитељка Јарослава Новотна и заменик главног тузиоца Џонатан Рател, а о овим неправилностима их је благовремено обавестила тужитељка Марија Бамије, наводи лист и додаје да поред тога што нису разматране њој је речено „нема разлога за жалбе“.

Коха је тражила објашњење од свих који су комуницирали и послато је питање на њихове адресе, али нико није одговорио.

Еулекс је одбацио било каквку могућност неправилности. Рекао је да су све жалбе адресиране и да се не толерисе корупција и непотизам“

„Регрутација унутар мисије Заједничке политике за одбрану и заститу – ЦСДП, руководи се принципом базираном на заслугама током избора на конкурсу за слободна радна места. Оптужбе за неправилности током регрутације се истражују на основу кода понашања мисије“, одговорила портпаролка Еулекса Драгана Николић-Соломон.

Тужитељка Бамије је послала писмо на адресе троје званичника Еулекса (чија имена су позната редкацији Кохе) и бившем шефу Еулекса Бернду Борхарду, у ком указује да је истерана из мисије управо због тога сто је открила корупцију и криминал у Еулексу.

Она је тразила да њена професионална будућност у мисији на Косову не зависи од главне тужитељке Јарославе Новотне. Међутим управо тужитељка из Ццеске Новотна и њен пријатељ такође из Чешке Владимир Микула су њу интервјуисали и одлучили да је не приме као тужитељку иако је била у Еулексу од самог поцетка, пише лист и додаје да су примили неквалификоване тужитеље и у супротности са законом.

„Искуство од пет година било је једно од правила које се спроводило од када је почео рад Еулекса а ја кажем да су ови људи именовани супротно правилима и уз апсолутна сазнања главних званичника и то могу да докажем везано за неколико Британца и Клаудија Палана“, написала је Бамије.

Тужитељка Бамије која је својевремено тужила своју државу за дискриминацију и добила компензацију због тога од 250.000 фунти је рекла да је чињеница да су ови тужиоци који су на Косову запослени противзаконито и против правила.

Ццињеница је да су много квалификованији људи одбачени да би били примљени људи који су са много мањим искуством и то по наређењима Јарославе Новотне и Џонатана Ратела, закључује Коха.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти си уплашени зеко умислио да ти је Косово и Метохију у наследство оставо ђедо из Чипуљића?!

Ти си уплашени зеко умислио да ти је Косово и Метохију у наследство оставо ђедо из Чипуљића?!

3.7 (6) Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка у Бриселу са Аљбином Куртијем …

БРИТАНЦИ КРУЖЕ ОКО ДЕЧАНА: Срби у Гораждевцу узнемирени, Кфоровци постављали чудна питања о великој светињи

БРИТАНЦИ КРУЖЕ ОКО ДЕЧАНА: Срби у Гораждевцу узнемирени, Кфоровци постављали чудна питања о великој светињи

5 (3) НИ САМИ не знамо како да дефинишемо јучерашњу посету десетка припадника британског КФОР-а …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend