У систему одбране и државном врху влада анархија што је довело до пада војног хеликоптера

У систему одбране и државном врху влада анархија што је довело до пада војног хеликоптера

Београд — Говорећи о командном ланцу у случају хеликоптера који се срушио 13. марта при чему је погинуло седам особа, Срето Малиновић је рекао да је министар налогодавац.

“Генерал Бандић је на конференцији за штампу јасно рекао да је на основу наређења министра одбране издао задатак својој посади. Онај ко је овде налогодавац је министар”, рекао је за Б92 Срето Малиновић, некадашњи заменик команданта ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Србије.

Он је додао да “није много важно да ли је генерал Диковић, начелник Генералштаба, знао за задатак, јер он има свог заменика који је уједно и командант здружене оперативне команде у чијем саставу се налази оперативни центар система одбране преко кога би требало да се издају задаци према доле”.

Малиновић сматра да није проблем ако је круг издавања задатака затваран на прави начин, од налогодавца до извршиоца.

“Да ли је било неког утицаја у раду контроле лета на сам догађај и да ли се радило о грешци пилота или неком техничком отказу, то ће показати саопштење Тужилаштва, ако га буде било који дан”, каже Малиновић.

“Од момента када је Тужилаштво преузело налазе обе комисије ниједна од информација нити од једног званичника није могла да иде у јавност. Уколико је ово начин да се врши припрема јавности за неке информације, то могу да разумем, али мени као професионалцу то одаје утисак да се у деловима система, коме према анкетама народ највише верује, појављује нешто што може да личи на анархију”, објашњава бригадни генерал у пензији.

На питање да ли је пилот могао да донесе неку другу одлуку у ситуацији када не види писту, Малиновић каже:

“Питање је да ли је у том моменту пилот имао избора да донесе неку другу одлуку. Чињеница је да писту није видео због ниске облачности и магле и зато је било трећег продужавања слетања после кога се нажалост није више огласио. Он је доведен у ситуацију да слеће у таквим условима. Колико је имао могућности да одатле оде на неку алтернацију питање је временских прилика у том моменту.”

Подсетимо, данас се у јавности појавила информација да је пилот војног хеликоптера који се срушио недалеко од аеродрома “Никола Тесла” питао пре пада да ли ико од чланова посаде види писту.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЂОРЂЕВИЋ: Како је купљена слобода Милана Радоичића од шиптара на Косову и Метохији?

ЂОРЂЕВИЋ: Како је купљена слобода Милана Радоичића од шиптара на Косову и Метохији?

Лидер покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић упитао да ли је Вучићев режим у замену за укидање …

Данас се навршава шест година од пада хеликоптера ВС; Још увек нико "није одговоран" за смрт седам особа

Данас се навршава шест година од пада хеликоптера ВС; Још увек нико “није одговоран” за смрт седам особа

Данас се навршава тачно шест година од пада транспортног хеликоптера Војске Србије Ми-17 из састава …

13 Коментара

  1. Za nas bi bila vest da nema anarhije…

  2. pa danas je u Srbiji zivot jeftin. Vidi se iz svih oblasti zivota. Besparica, lopovluk, podmetanja na poslu, anarhija u svim profesijama, propale firme kao i njihovi radnici. nema posla, pa te onda gazda ucenjuje da radis za mizeriju, napraviti manjak, pa i tu mizeriju ne dobijes. pri tom teraju i zaposlene, da se medusobno ne trpe, mrze jedno drugo, podmecu-kako bi ostali da rade i za tu mizeriju. E, zato Srbija treba da nestane. i ne bi mi bilo zao!!!

  3. SVAKA ČAST SRETU MALINOVIĆU MALO VAS JE TAKVIH

  4. Uništili su nam porodicu,uništili preduzeća u kojima smo radili,peglaju nam mozak a za to plaćamo struju i sve ostalo što sleduje…omladina nam otišla iz zemlje,ostali penzineri i nemotivisna masa za promene…one koji nam vode državu kupe za 10 mil eur a posle raspolažu sa milijardaqma er,ovo nije medunarodna zavera nego ekonomija–

  5. Ne samo u vojsci vec u svim sferama drustva.Sto bi narod re`o”Je.o lud zbunjnoga”

  6. Ne samo u vojsci vec u svim sferama drustva.Sto bi narod re`o”Je.o lud zbunjnoga”

  7. Ne samo u vojsci vec u svim sferama drustva.Sto bi narod re`o”Je.o lud zbunjnoga”

  8. I niko neće odgovarati. Krivicu će svaliti na nedužne ljude koji su izgubili živote.

  9. Sve kriju ali uzalud im je , Bandic je bio na godisnjem odmoru kada je izdao naredjenje za poletanje helikoptera po Gasicevom naredjenju da se sleti na aerodrom Tesla, kriju i to da Gasic sada zida crkvu u Krusevcu od pokradenih para u vojsci jer je namestio tender krusevackoj firmi za izgradnju vojnih zgrada na Bezanijskoj kosi, sve ce se saznati i kad tad ce odgovarati za nevidjeni zlocin koji rade u ovoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *