У Србији ординира 1.400 оф-шор фирми које годишње из земље изнесу преко три милијарде евра

У Србији ординира 1.400 оф-шор фирми које годишње из земље изнесу преко три милијарде евра

Српске фирме, чији су власници регистровани у неком од такозваних пореских рајева у свету, годишње из Србије изнесу више од три милијарде евра, а стручњаци мисле да је у питању много већа сума.

Процене су да Срби имају чак 1.400 “рајских фирми”.

Иако оф-шор компаније не представљају илегалан начин пословања, јасно је да власници не желе да плаћају порез у Србији. Компаније се служе провидним триковима, приказују високе трошкове пословања у Србији да би “смањиле” профит и на тај начин платиле мањи порез на добит. Истовремено, веће профите пријављују у “пореским рајевима” и тамо плаћају порез који је неколико пута нижи него у Србији.

Милан Ковачевић, консултант за страна улагања, за “Вести” каже да су оф шор компаније легалне, али да се Србија треба запитати због чега капитал бежи на егзотичне дестинације.

– Пословна клима у Србији је недефинисана. С једне стране ми имамо високе порезе који одбијају инвеститоре, а с друге стране смо брзоплети. Неким страним компанијама дајемо незамисливе пореске олакшице, ослобађамо их пореза на добит на период од неколико година. Тога нема ни у егзотичним рајевима – истиче Ковачевић.

То ствара конфузију, па неки улагачи хрле у Србију јер знају да ће пословати по веома повољним условима, док други беже и региструју се на егзотичним дестинацијама.

Све док је ситуација по систему “овај ми се улагач свиђа, а овај не” капитал ће бежати из Србије, закључује наш саговорник.

Суштина оф шор компанија је да се избегне плаћање разних врста пореза, контрола финансијског пословања, девизна, царинска спољнотрговинска контрола и да се преко “изнајмљених” власника и директора прикрије идентитет и имовина стварних власника.

На Кипру 785 српских фирми

На листи коју је објавила Европска комисија има 30 пореских рајева. Српске компаније највише фирми имају на Кипру, чак 785, на Британским Девичанским Острвима их је 147, у Лихтенштајну 40, Панами 35… Белизе има 22 српске фирме, Сејшелска Острва 19, Бахами 12, Маршалска Острва 11 и Сент Винсент и Гренадини по десет.

Н. С. Прерадовић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић фриленсерима: Следе вам кривичне пријаве и хапшења!

Вучић фриленсерима: Следе вам кривичне пријаве и хапшења!

Монструозан одговор је дао Александар Вучић на захтеве фриленсера, којима власт драконским порезима заправо онемогућава …

Фриленсери: Блокираћемо градове и обараћемо сајтове (видео)

Фриленсери: Блокираћемо градове и обараћемо сајтове (видео)

Обустава тренутне наплате пореза и преговори са Министарством финансија и Пореском управом о успостављању реалног …

Један коментар

  1. То што изнесу те оф-шор компаније се после углавном и враћа нама, као стране инвестиције (легализовене).
    Проблем је у томе, што то што је изнето је некако новац наших грађана Србије (корупција, лоповлук, мафија, …), а када се новац врати, ми таквима (тим оф.шорима) дајемо још субвенције.
    На целом свету не постоји нешто овако, а у Србији до данас никад није ни постојало.
    Када се о томе нешто и каже, увек добијемо градњу од нашег председника Владе, да се не разумемо у бизнис и да смо заостали.
    ЛУДНИЦА!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *