Економија

У Србији се ради за сићу

У јеку натегнутих преговора државе Србије, синдиката и послодаваца о повећању минималне цене сата рада која износи 121 динар, или мање од евра, лидер Уједињених гранских синдиката Слога Жељко Веселиновић открива за “Вести” да је српски рад јефтинији чак и од сата рада у најнеразвијенијој кинеској регији где се заради 160 динара или 1,29 евра.

Српску битку за повишицу у распону од пет, па до мање од десет центи, стижу још поразнији подаци да су последње мерене мајске просечне плате у Србији ниже од месечних зарада у свим бившим југословенским републикама. Предњачи Словенија са 1.022 евра, следи Хрватска са 755, па Црна Гора са 489, а испред Србије су и БиХ са 424, и Македонија чији је просек 379 или за два евра виши од српског.

Колико је ситуација јадна говори и последње истраживање да је сат радног времена у јавним предузећима која листом послују са губицима скоро четири пута плаћенији у односу на српски приватни сектор.

– Страшан податак је да смо гори од најзаосталијих и да је ситуација толико лоша у приватном сектору који, пунећи буџет, носи систем државе. Наш синдикат је још 2009. године тражио да однос плата у јавном сектору који је био један према девет, односно минималац 22.000 динара (210 евра), а плате у државном сектору и 120.000 (1.200 евра), буде сведен на један према пет. Узалуд, свака власт се правила да нас не чује – појашњава синдикални лидер.

Фризирање статистике

Жељко Веселиновић сумња у званичне податке о смањењу незапослености у Србији.
– Делује као да се све штелује, па и приче да је број незапослених испод 16 одсто први пут у модерној историји, а на бироу мање од 700.000 људи.

Питамо се према којој методологији када знамо да 1,6 милиона ради, а ако је 700.000 јасно је и да је незапослених и више од 35 одсто – каже Веселиновић који сматра да се статистички подаци пласирају у дневно-политичке сврхе.

Лекари и професори у школама су, каже, пали и испод просека, а тешки губиташи јавна предузећа Електропривреда Србије имају плате 80.000 до 100.000 динара, као и Србија гас са енормним дугом и Телеком.

– Та јавна предузећа су мека за удомљење партијских кадрова, па су зато и систематизације радних места потпуно неуређене, измишљена су нека радна места. Када би се мало дубље истражило, видели би да је више хиљада људи који не иду на посао, а примају плате, да радници раде, а врх фирме се башкари. Гомила саветника, помоћника, заменика са огромним платама, негде их има и више од стотину и такви ће потпуно урушити државу – каже Веселиновић.

Показује се, како истиче наш саговорник, да нико не намерава да реформише јавни сектор иако он гута огромне паре грађана.

– Партије се смењују на власти и то тако пуштају јер врана врани очи не вади – закључио је наш саговорник.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!