У Србији сваке године нестане општина величине Бечеја или Савског венца

0
(0)

У СРБИЈИ је у 2017. години умрло скоро 39.000 људи више него што је рођено, што показује да сваке године нестаје општина величине Бечеја или Савског венца, саопштио је Републички завод за статистику.

Највећи наталитет у претходној години забележен је у Новом Пазару, а најмање људи рођено је у општини Рековац.

Од 169 општина у Србији, у само шест је забележен позитиван природи прираштај и то у Бујановцу, Новом Саду, Сјеници, Прешеву, Тутину и Новом Пазару.

Више деце рођено је у градовима и то 67 одсто, а просечна старост жена које су постале мајке је 29 година. Просек година мајки у градским насељима је 30 година.

Просечна старост умрлих је 75 година, а водећи узрок смрти биле су болести система крвотока. Други узрок смрти по учесталости су тумори, од кога је у претходној години умрло скоро 22.000 људи.

Број становника у Србији у 2017. години био је нешто више од седам милиона људи, од чега су већином жене са више од 51 одсто.

Просечна старост становништва у Србији је 43 године и константно расте. Радно способно становништво старости од 15 до 64 године чини 66 одсто популације.

Највише старих је у Зајечарској области, а највише младих је у Пчињској области.

Бета

Више бракова у прошлој години, али још више разведених

Прошле године у Србији је закључено 0,4 одсто више бракова у односу на 2016. годину, док је број разведених бракова у протеклој години (9.262) што је пораст за 2,4 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.

Према њиховим подацима, у прошлој години статистика бракова бележи благи пораст броја укупно закључених бракова за 0,4 процента у односу на 2016. годину, односно пораст са 35.921 у 2016. години на 36.047 регистрованих бракова у протеклој години.

Просек година старости приликом ступања у брак за жене је 31 година, а за мушкарце 34 године, а број закључених првих бракова у Србији мањи је за 0,4 одсто у односу на 2016. годину и износи 28.919.

Просек година старости при закључењу првог брака за мушкарце и даље је 31 година, односно за жене 28 година, а у питању су најчешће етнички хомогени бракови, односно бракови закључени између супружника исте националности (88 одсто).

„Највише је закључених бракова у којима су супружници са истом школском спремом, и то 67 одсто, а када посматрамо економску активност супружника, у 49 процената закључених бракова оба супружника су економски активна лица која обављају одређено занимање”, кажу у РЗС.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Све више људи одлази из Србије, ко ће остати?

0 (0) Србија је на ранг листи 50 земаља у свету са најбројнијом емиграцијом, заузела …

Највећи пад број становника имају Сирија, „Косово“, Хрватска, Андора, Порторико

0 (0) СВЕТСКИ економски форум (WЕF) објавио је поражавајуће податке о државама с највећим падом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend