Из Србије бежи ко год може

0
(0)

Пражњење Србије се не само наставља већ и сваком годином појачава, а последњи подаци говоре да је за деценију и по чак 654.000 становника напустило земљу. Међу њима доминирају млади, што додатно даје на драматици и за право онима који верују у Тарабиће и њихову визију да се ближи време када ће сви Срби моћи да стану под једну шљиву.

Економски разлози углавном претежу када се анкетирају људи који напуштају земљу. Недостатак посла, неадекватне радне понуде у односу на образовање, али и висок степен корупције и мањак демократије неки су од разлога који људе натерају да направе радикалан рез у свом животу и срећу потраже у другој земљи.

Табела

– 654.000 становника се иселило у периоду 2000-2015.
– 16 одсто исељених има високо образовање
– Немачка и даље најпожељнија дестинација

Према поменутом истраживању, Срби највише поверења имају у Немачку, њену привреду и демократски поредак, где је чак 27 одсто економских емиграната, у бројкама је то 179.000, потражило посао и бољу будућност за себе и своју породицу.

Следе Аустрија (105.000) и Швајцарска (68.000), и из ранијих таласа емиграције омиљене дестинације српских грађана…

Истраживање насловљено „Миграције и здравље“ указало је и на то да би скоро четвртина грађана (24 одсто) било спремно да се исели када би имало прилику!

ЕУ не гарантује бољитак

Румунија је најмногољуднија балканска земља, али се такође и интезивно празни. Из ове државе, чланице ЕУ, у првих 15 година 21. века отишло је 2.717.000 људи. Њихов случај је показао да чланство у Унији не подразумева аутоматски бољитак за становништво, нити додатну мотивацију да остану и привређују у својој земљи. Стручњаци упозоравају да Србија не сме да дозволи даљи одлив стручњака и образованијег дела становништва, јер већ сада смо дефицитарни са лекарима, ИТ инжењерима, али и занатлијама.

Над овим суморним и песимистичним подацима добро би морале да се запитају власти сваке државе.

Не може да буде за утеху ни то што су и друге земље у окружењу такође у истом проблему. У Хрватској, иако је већ пет година чланица ЕУ, талас емиграције такође не јењава. Из ње је у поменутом периоду отишло 865.100. Они углавном егзистенцију желе да обезбеде у Немачкој, Аустралији и Италији.

Истраживањем нису обухваћене Босна и Херцеговина, Црна Гора и самопроглашено Косово, да би слика о пражњењу Балкана била потпунија.

У светском врху

Емигрирају подједнако и мушкарци и жене. Алармантно је да су углавном млађи људи, односно они који су у напону радног стваралаштва, али и биолошки спремни за стварање породице. Ако се овом суморном приказу додају статистички подаци о негативном природном прираштају, који Србију сврставају на високо осмо место на свету, онда је борба за сваког грађанина, за његов останак у земљи и омогућавање да се оствари као родитељ кључни задатак друштва и државе.

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију месечно напусти више од 4.000 људи

3 (2) Подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 људи, …

Трбухом за крухом: Kо год може – одлази одавде!

5 (6) У сремским општинама многи су у недостатку перспективе одлучили да срећу окушају бар …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend