Укидали не укидали солидарни порез сасвим је свеједно!

Укидали не укидали солидарни порез сасвим је свеједно!

Београд — После најаве да раднике јавне управе очекује укидање солидарног пореза, али и смањење плата, од надлежних још није могуће добити конкретније информације.

“Љут сам на оне који говоре о смањењу плата, уместо да говоре о ономе колико и шта ми зарадјујемо. Прво, ми не смањејемо плате у приватном сектору, него их подстичемо да расту. Подстичемо нашу економију. Извините, посебно они који раде у администрацији. Ако имамо толико знања и ако се мени не сводја моја плата, идем на режиште рада, па приватно да се запослим па да добијем већу плату. Шта је проблем ту?”, рекао је недавно Александар Вучић. 

Рачуница већ постоји – смањење плата у јавном сектору од 10 одсто донело би уштеду од 200 милиона евра, а смањење од 15 процената око 300 милиона. За синдикалца Бранислава Чанка, који је преузео функцију председавајућег Социјално-економског савета, очекивано, штедња није смер у ком треба да се иде. 

“Ја сам против штедње. Почните од своје породице па ћете видети да је свака штедња лимитирана и да ћете једног момента схватити да је боље да још један члан породице почне да ради. Да је то најбоља штедња. јер кад додјете до хлеба онда нема више штедње. Дакле, штедња као пројекат је бесмислена ако немате пројекат да приход повећате”, каже Бранислав Чанак председник Социјално економског савета. 

Милан Ћулибрк, уредник НИН-а, каже да је државна каса у катастрофалним проблемима, јер приходи не иду планираним темпом. Како каже, проблем је још већи, јер у овој години има 15 милијарди динара више расхода него у 2013. 

“Било би поштеније да је напочетку прошле године одмах урадјено смањење плате у јавном сектору, него да се ишло на уводјење солидарног пореза и на тај начин се играла нека игра жмурке. Пара у буџету нема, а плате у јавном сектору су у прва два месеца ове године за две милијарде динара веће него што су биле прошле године упркос том солидарном порезу”, каже Ћулибрк. 

Последњи податак, који је саопштио министар финансија, изненадио је многе – јавни сектор има 780 хиљада људи, чиме се Србија сврстала у ред земаља које имају једну од најгломазнијих администрација у Европи.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Амерички економиста: Мере штедње су потпуна глупост

Амерички економиста: Мере штедње су потпуна глупост

Вашингтон – Марк Блит, професор политичке економије на америчком универзитету Браун, тврди да су мере …

Лондон: Хиљаде демонстраната протестовало против мера штедње

Лондон: Хиљаде демонстраната протестовало против мера штедње

Више хиљада демонстраната марширало је данас кроз централни део Лондона у знак протеста због планова …

5 Коментара

  1. мас солидарно се носите…

  2. Pa oni stari i ovi novi a pogotovu ovi sa Jeil-a nemaju pojma da urade ono sto treba za spas Srbije. Pustite moj tim ,da za sest meseci napravi prave stvari i digne Srbiju do zvezda. Ako smete od Vucica i drugih da ovo objavite. Uvek sam spreman da o sopstvenom trosku uradim sta treba. Para ima u potocima ali ih treba znati usmeriti na napredak. Javite se ako smete, dijaspora ocekuje da se ukljuci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *