УКЛЕТА ЗЕМЉА НА ГОЛИЈИ: Када падне киша она нестану, ко упадне у њих губи разум

0
(0)

Кошанинова језера су редак природни феномен који се налази на планини Голији, код села Врмбаје. Оно по чему су највише позната јесто то што ниво воде у њима опада и што пресуше када су кишни дани, а онда потом када гране сунце, језеро поново надолази.

Налазе се у близини манастира Студенице, усред шума букве, јеле, смрче и бора, а за њих знају тек поједини заљубљеници у природу.

Кошанинова језера су два језера, мало и велико, у облику елипсе, на око 900 метара надморске висине на Голији.

Велико језеро је обрасло вегетацијом и само мањи делови језера налазе се под водом, са ободним деловима обраслим шумом. Кошаниново језеро (велико) пружа се у правцу исток-запад. Дугачко је око 180 м, а широко скоро 100 м.

Унеско их је прогласио резерватом биосфере још 2001. године. Име су добила по српском ботаничару Недељку Кошанину, који је рођен у том крају и који се бавио проучавањем језера на Голији.

У непосредној близини ових језера се налази манастир Придворица, на путном правцу који води до манастира Студеница. До њих води пут дугачак чак шест километара, којим се не може проћи путничким возилима.

Оно што је још посебно код ових језера јесте то што је вода у једном њиховом делу слана.

То су утврдили ботаничари истраживачи Бранислав Матијевић и Милован Гајић на основу чињенице да се жабе налазе само у горњем делу језера, пише Блиц.

Велико језеро представља једну специфичну биљну формацију јер се у њему населила биљка метласта оштрица. Она је формирала велике и високе бусенове, па се они међусобно додирују и на појединим местима језеро изгледа као ливада.

Легенда каже да су се виле окупљале и играле коло код ових језера и да сваки бусен на великом језеру представља једну вилу. Вилино коло представља круг у трави, посебне боје, различите од растиња које окружује Кошаниново језеро, преноси студеница.рс.

Када се на пашњаку угледа вилино коло, то је поуздан знак да су се ноћ пре, на том месту, окупиле горске виле и играле до првих сунчевих зрака.
Уколико би младић или нека несмотрена девојка угазили у овај травнати знак, виле би им узимале разум, а из љуштуре од тела за кратко време истекли би животи. У случају да крава или овца угазе у вилино коло млеко би им пресахло или би се замутило.

Извор: Телеграф.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОТИМАЧИНА: Србијашуме масовно секу шуме које су у процесу реституције!

0 (0) Ивањица — Мештани села Голије траже од Србијашума да заустави сечу дрвећа у …

Осму принову славила цела Голија

0 (0) Кад је у породицу Костовић из села Љуљац на Голији стигла и осма …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend