fbpx

ОТИМАЧИНА: Србијашуме масовно секу шуме које су у процесу реституције!

0
(0)

Ивањица — Мештани села Голије траже од Србијашума да заустави сечу дрвећа у том крају, јер су предали захтеве за њихово враћање породицама којима су некада припадале.

Мештани тврде да су шуме некада биле власништво њихових предака и да сада чекају на реституцију.

Док у Србија шумама тврде да све раде по закону, министар правде у техничкој влади Никола Селаковић најављује да ће случај сече шума бити испитан.

Мештани села Вучак удаљеног 30 километара од Ивањице изразили су протест због, како кажу, свакодневне сече шума које су некада биле власништво њихових породица а сада чекају реституцију. Они тврде да предузеће  Србијашуме на том простору обарају велику количина стабала, иако још није донета одлука да ли ће шума бити враћена бившим власницима. 

„Коме ми треба да се обратимо да се ова крађа заустави, до коначног решења…Ми не знамо чије ће бити, поднели смо захтев за реституцију. Куд  замичу ови камиони“, каже Милојица Грујовић из села Вучак. 

Међутим, директор ивањичког газдинства Петар Поповић каже да имају судско решење за обављање овог посла и да уредно евидентирају све што раде. Он је додао да ће, уколико шума буде враћена бившим власницима, бити надокнађено све што је посечено. 

Адвокат Јово Поповић који заступа неколико бивших власника подсећа да Закон о реституцији предвиђа да имовину која може да се врати у натуралном облику, тако треба и вратити бившим власницима. 

„Велики недостатак тог закона је што није донео у некаквој форми привремене мере да сви објекти, све земљиште, све непокретности које су предмет варћања да се не могу отуђивати, да се не може мењати њихова суштина“, каже Поповић. 

Министар правде Никола Селаковић рекао је да није упознат са детаљима овог случаја, али да су Србијашуме једно у низу јавних предузећа које има проблема у функционисању. Он је додао да проблем сече шума свакако треба испитати. 

„Апсолутно неће бити заштићених. Шуме су један од наших највећих ресурса. Са једне стране имамо прописе који су застарели, а са друге небригу и систем који је застарео. Мислим да је право време да се позабавимо и тим“, рекао је Селаковић. 

Министар Селаковић најавио је да ће посредовати у организовању састанка представника мештана и надлежних министарстава.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦРВЕНА БАНДА: Као комунисти отели првокласну земљу, сад враћају трећеразредну!

0 (0) Зрењанин – У поступку враћања земљишта оним наследницима чијим је прецима оно неправедно …

Мариница, најмања црква у Србији

0 (0) У селу Дојиновићи, удаљеном од Новог Пазара нешто више од 30 километара, сакривена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *