Уништи нас начисто напредна банда! До краја године и српске бање одлазе на добош

0
(0)

 БЕОГРАД – Влада Србије ће идуће недеље Скупштини доставити предлог измена Закона о приватизацији, којима ће се омогућити заштита једног броја предузећа у реструктурирању од принудне наплате њихових поверилаца, најавио је данас министар привреде Жељко Сертић.

Сертић је у разговору са новинарима појаснио да је предлог Министарства привреде да 17 предузећа у реструктурирању добије заштиту од поверилаца до годину дана, а да се за још 33 фирме, за које јавни позив заинтересованим купцима буде објављен до 31. маја, заштита продужи до октобра.

На списку предузећа чији дугови неће моћи да буду принудно наплаћени најдуже годину дана су Фабрика мазива Крушевац (ФАМ), Фабрика аутомобила Прибој (ФАП), ХИП Петрохемија, ПКБ корпорација, Ресавица, Јумко, Трајал корпорација, Галеника, Политика а.д, Икарбус, РТБ Бор, Холдинг каблова Јагодина, Холдинг предузеће Прва петолетка из Трстеника и четири његова зависна предузећа – ППТ ТМО, ППТ ; Самоуправљачи, ППТ Кочна техника и ППТ Заптивке.

Списак тих предузећа направљен је на основу процене њиховог значаја за привреду Србије, упослености и могућности да буду успешно приватизовани.

Од принудне наплате поверилаца од 2002. године била су заштићена 144 предузећа у реструктурирању, а тај рок истиче 31. маја.

Изменама Закона о приватизацији, које би Влада Србије требало да усвоји ове седмице, биће предложено и да се у року од 30 дана уради нова процена вредности капитала предузећа за која до краја маја не буде објављен позив заинтересованим купцима.

Сертић је указао да су лоше урађена процене вредности капитала, са стањем на крају 2013. године, отежавале њихову приватизацију, а нова процена ће обухватити промене у тим фирмама које су се у међувремену догодиле.

По подацима Министарства привреде, неприватизовано је 526 предузећа у Србији, која запошљавају 92.000 радника, а 189 предузећа су у стечају и имају 4.999 запослених. За 338 фирми приватизација би требало да буде завршена до 1. јула ове године.

За 12 предузећа приватизација је обустављена или завршена, 18 је са подручја Косова и Метохије и приватизоваће се на основу Бриселског споразума, 24 су водопривредна предузећа која ће бити припојена Србијаводама и Војводина водама, а локалним самоуправама је пренето власништво у 23 ветеринарске станице.

Ускоро ће, како је казао Сертић, бити објављени јавни позиви за избор приватизационих саветника за 10 бања, и план је да њихова продаја буде завршена до краја ове године.

Министарство привреде, по речима Сертића, припрема и измене Закона о стечају, које ће се на јесен наћи у Скупштини Србије.

„Неке од измена су да стечајни управници буду обавезни да судовима доставе план реорганизације предузећа, а за свој рад добијаће накнаду на крају поступка стечаја“, рекао је Сертић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Некадашњи гиганти западне Србије на продају: Јавно надметање за три фабрике

5 (2) Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је данас продају три фабрике из западне …

Србија: Продаја половних аутомобила готово стала

4.5 (2) Чак две трећине купаца је због ванредне ситуације у Србији одложило планирану куповину …

Један коментар

  1. A zašto ne protestujete i ne tražite referendum?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend