fbpx

УПСС: ЕПС скида пломбе због лажне крађе

0
(0)

Ниш — Удружени покрет слободних станара (УПСС) из Ниша затражио је да се ЕПС Дистрибуцији онемогући масовна злоупотреба института неовлашћене построшње струје.

Удружени покрет слободних станара (УПСС) из Ниша упутиће низ захтева на адресе 19 установа и институција, међу којима су и председник Србије и Делегација ЕУ у Србији, са циљем да „надлежни у тим установама онемогуће ЕПС Дистрибуцији да масовно злоупотребљава институт неовлашћене потрошње електричне енергије“.

У допису који ће УПСС упутити, истиче се да је реч о „злоупотреби великих размера којом ЕПС Дистрибуција стиче противправну корист у милионским износима кршећи низ закона и основних људских права грађана“.

„ЕПС Дистрибуција на територији Ниша, Алексинца, Дољевца и других градова масовно злоупотребљава институт ‘неовлашћене потрошње електричне енергије’, тако што без присуства власника бројила и доказа констатује наводну неовлашћену потрошњу и искључује струју“, наглашава се у допису УПСС-а.

Како су навели у УПСС-у, Дистрибуција „уцењује“ власнике бројила тиме што захтева од њих да за поновно укључење струје купе ново бројило и плате његово измештање, што је по закону обавеза ЕПС-а.

„На подручју града Ниша је од 2015. године до данас најмање 2.500 породица остало без струје због наводне неовлашћене потрошње. Међу њима су и породице са старима и болеснима и бебама“, наводи се у допису који је потписао председник Управног одбора УПСС-а Саша Костић.

У УПСС-у су такође нагласили да већи број грађана сумња да су пломбу на њиховим бројилима оштетили или уклонили управо радници Електродистрибуције.

„Захтевамо да Влада Србије, односно ресорно министарство, хитно предузму мере како би обезбедили да ЕПС Дистрибуција одмах прекине злоупотребу неовлашћене потрошње, чији је превасходни циљ замена неисправних бројила“, истиче се у допису УПСС-а.

Замена неисправних бројила, подсетили су у УПСС-у, обавеза је ЕПС-а, а не грађана, тако да то јавно предузеће на овај начин стиче велику противправну корист.

УПСС ће затражити од надлежних да се сви потрошачи којима је искључена електрична енергија од 2012. године због старих дуговања и неисправних бројила кривицом ЕПС Дистрибуције, буду хитно укључени, а да се решавање међусобних односа регулише преко надлежних судова и других органа.

„Захтевамо да ЕПС Дистрибуција службено констатује неовлашћену потрошњу тек након што открије уредјај на бројилу који омогућава њено неправилно коришћење и констатује смањене рачуне за коришћење електричне енергије у односу на уобичајене износе“, наводи се у допису УПСС-а.

Чланови Удруженог покрета слободних станара затражиће и надзор над радом Основног и Вишег суда у Нишу како би било утврдјено зашто не постоји уједначена судска пракса у поступцима против ЕПС Дистрибуције које су покренули грађани који су наводно неовлашћено трошили струју пошто се мањина таквих захтева прихвата, а већина одбија, иако су случајеви идентични или слични.

Представници тог удружења су најавили да ће, уколико надлежни не реагују на њихове захтеве предузети конкретне акције, почев од подношења кривичних пријава против надлежних до протесних окупљања испред зграде ЕПС-а у Нишу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ ОТИМАЈУ ОД БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ: У Нишу поново опљачкана Банка доброчинства

0 (0) КУТИЈА у којој је било око 10.000 динара, које је хуманитарка из Ниша …

Одлука лондонског суда о пљачки злата Венецуеле наук за друге земље

4.7 (7) Врховни суд Лондона признао је Хуана Гваида за председника Венецуеле и дао му …

2 Коментара

  1. EPS radi šta mu padne na pamet. Skida brojila navodno zbog neplaćenih računa, ili ako se brojilo ne koristi, a meni se čini da to čine da bi trkeljisali po njima i/ili trgovali, papreno naplaćuju i do 500 € njihovu ponovnu montažu, naplaćuje dugovanja starija od godinu dana, što je protivno zakonu o obligacionim odnosima, gradjanima prijavljuje da su ih tužili, a nisu, obračunavaju kamate na kamate, što je takodje protivno zakonu o obligacionim odnosima, optužuju gradjane da kradu struju, čak i krivično gone neke potpuno nedužne ljude, svaku uslugu, čak i proveru i baždarenje brojila, naplaćuju gradjanima itd. Ovde postoji jedan neverovatan detalj: kad čovek izgradi kuću i hoće da priključi struju, ON mora da kupi brojilo, koje onog momenta kad ga EPS montira postaje EPSovo vlasništvo. EPS može da ga skine i ne vrati, da ucenjuje i kinji gradjane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *