Ускоро ће још неке „јаке демократије“ горети на ломачи велике политичке трансформације Запада

0
(0)

* Да би ојачао своје позиције након што су демократе стекле већину у представничком дому – Доналд Трамп је сменио државног тужиоца Џефа Сешенса иако му је био близак, а још је и творац доктрине назване „национал-популизмом“ и „америчким национализмом“

* Демократска већина у Представничком дому неће остављати на миру Трампа и његову администрацију, али без неких посебних резултата јер су републиканци учврстили своју већину у Сенату САД, а међуизбори су из Конгреса уклонили добар део антитраповаца међу републиканцима, па председнику САД не прети импичмент

* Откако је у Белој кући, Трамп је успео да постави двојицу судија Врховног суда, плус – 82 судије федералне јурисдикције широм САД. И са Сешенсовим одласком ће Трампове позиције бити ојачане, па је могуће да ће неки антитрамповци – бивши и садашњи сарадници ФБИ, Министарства правде, Стејт департмана и других институција – морати ускоро да траже адвокате или да планирају бекство из земље…

________________________________________________________________________

Пише: Дмитриј ДРОБЊИЦКИЈ

ДОГАЂАЈИ се у Сједињеним Државама развијају муњевито.

Само дан по затварању биралишта на америчким међуизборима – смењен је државни тужилац Џеф Сешенс. А већ наредног дана је почело поновно бројање гласова на Флориди.

Сешенсова оставка се очекивала већ подуже, а он није био Трампов непријатељ. Чак обрнуто!

Џеф је задуго пре него што је Трам објавио своју председничку кандидатуру конципирао идеологију која је 2016-те била названа национал-популизмом. Убрзо потом још једноставније – америчким национализмом.

Сешенс је око себе имао и групу експерата међу којима је био и Стивен Милер који је постао Трампов саветник. Та група је створила основу за нову политичко-економску доктрину коју је сам Милер назвао „популизмом националне државе“. Та доктрина подразумева: заштиту унутрашњег тржишта, подржавање америчког бизниса, реиндустријализацију и прелазак са неконтролисане имиграције на `увоз` кадрова који су потребни америчким компанијама.

Зато је Сешенс у `прогресивним круговима` зарадио репутацију `расисте` и `старог реакционара`.

Републиканци су сада изгубили контролу на Представничким домом, а то значи – и над његовим комитетима који су водили истрагу истрагу поводом антитрамповске истраге сепцијалног прокурора за „руско мешање“ Роберта Мулера и у ФБИ.

Сада ће се на тапету тих комитета наћи сам Трамп, његова породица,, бивши бизнис-партнери и сарадници. Демократска партија је још у септембру објавила да ће поднети 64 захтева за саслушања и прибављање докумената.

Заправо су сада сукобљене стране замениле улоге. Демократска већина у Представничком дому неће остављати на миру Трампа и његову администрацију, али без неких посебних резултата јер су републиканци учврстили своју већину у Сенату САД, а међуизбори су из Конгреса уклонили добар део антитраповаца међу републиканцима, па председнику САД не прети импичмент.

С друге стране, нови државни тужилац и министарства присиле могу подићи оптужнице против припадника антитрамповске фронде у ФБИ и Министарству правде. То је постало могуће захваљујући смењивању Сешенса са његовим старомодним представама о професионалној етици.

Сешенса је у вд статусу наследио метју Витакер који је познати критичар Мулерове истраге…

На Флориду је у међувремену стигао бројни адвокатски тим Демократске партије са задатком да издејствује поништавање избора на којима су републиканци добили и место у Сенату и положај гувернера државе.

Како изгледа, судбину избора на Флориди решиће – као 2000-те – Врховни суд САД.

Доналд Трамп и Џеф Сешенс

Политичка битка у САД суштински се постепено премешта на правни терен који је већ поодавно политизован. Либералне судије су – подсећања ради – током две последње године ставиле ван снаге Трампове указе који су се тицали имиграције.

Само, ситуација се мења. Откако је у Белој кући, Трамп је успео да постави двојицу судија Врховног суда, плус – 82 судије федералне јурисдикције широм САД.

И са Сешенсовим одласком ће Трампове позиције бити ојачане.

Овога је постао свестан и прокурор Мулер и већ спрема „завршни извештај“ о резултатима своје 18-месечне истраге.

Могуће је да ће неки бивши и садашњи сарадници ФБИ, Министарства правде, Стејт департмана и других институција морати ускоро да траже адвокате или да планирају бекство из земље…

Неки ће злурадо приметити да су протекле три године показале да су се„независни“ амерички медији, „идеална“ демократија и „савршени“ правни систем показали оруђем прљаве политичке борбе. као у каквој банана-републици.

Ово ипак не значи да су демократија,штампа и судови у САД били фикција. Све ово значи – да је много шта постављено на карту.

Није искључено да ће и друге „јаке демократије“ ускори горети на ломачи велике политичке трансформације Запада.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вирус подела довео унију пред распад: Епидемија оголила шупљине у ЕУ

5 (2) ДА ли је корона посејала вирус поделе у Европској унији, као што се …

Бивши вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел: ЕУ би могла да се распадне после ове кризе

3.7 (3) Бивши вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел оценио је да би ЕУ могла да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *