fbpx
Насловна / Безбедност / Аналитика / Ускоро ће још неке „јаке демократије“ горети на ломачи велике политичке трансформације Запада

Ускоро ће још неке „јаке демократије“ горети на ломачи велике политичке трансформације Запада

* Да би ојачао своје позиције након што су демократе стекле већину у представничком дому – Доналд Трамп је сменио државног тужиоца Џефа Сешенса иако му је био близак, а још је и творац доктрине назване „национал-популизмом“ и „америчким национализмом“

* Демократска већина у Представничком дому неће остављати на миру Трампа и његову администрацију, али без неких посебних резултата јер су републиканци учврстили своју већину у Сенату САД, а међуизбори су из Конгреса уклонили добар део антитраповаца међу републиканцима, па председнику САД не прети импичмент

* Откако је у Белој кући, Трамп је успео да постави двојицу судија Врховног суда, плус – 82 судије федералне јурисдикције широм САД. И са Сешенсовим одласком ће Трампове позиције бити ојачане, па је могуће да ће неки антитрамповци – бивши и садашњи сарадници ФБИ, Министарства правде, Стејт департмана и других институција – морати ускоро да траже адвокате или да планирају бекство из земље…

________________________________________________________________________

Пише: Дмитриј ДРОБЊИЦКИЈ

ДОГАЂАЈИ се у Сједињеним Државама развијају муњевито.

Само дан по затварању биралишта на америчким међуизборима – смењен је државни тужилац Џеф Сешенс. А већ наредног дана је почело поновно бројање гласова на Флориди.

Сешенсова оставка се очекивала већ подуже, а он није био Трампов непријатељ. Чак обрнуто!

Џеф је задуго пре него што је Трам објавио своју председничку кандидатуру конципирао идеологију која је 2016-те била названа национал-популизмом. Убрзо потом још једноставније – америчким национализмом.

Сешенс је око себе имао и групу експерата међу којима је био и Стивен Милер који је постао Трампов саветник. Та група је створила основу за нову политичко-економску доктрину коју је сам Милер назвао „популизмом националне државе“. Та доктрина подразумева: заштиту унутрашњег тржишта, подржавање америчког бизниса, реиндустријализацију и прелазак са неконтролисане имиграције на `увоз` кадрова који су потребни америчким компанијама.

Зато је Сешенс у `прогресивним круговима` зарадио репутацију `расисте` и `старог реакционара`.

Републиканци су сада изгубили контролу на Представничким домом, а то значи – и над његовим комитетима који су водили истрагу истрагу поводом антитрамповске истраге сепцијалног прокурора за „руско мешање“ Роберта Мулера и у ФБИ.

Сада ће се на тапету тих комитета наћи сам Трамп, његова породица,, бивши бизнис-партнери и сарадници. Демократска партија је још у септембру објавила да ће поднети 64 захтева за саслушања и прибављање докумената.

Заправо су сада сукобљене стране замениле улоге. Демократска већина у Представничком дому неће остављати на миру Трампа и његову администрацију, али без неких посебних резултата јер су републиканци учврстили своју већину у Сенату САД, а међуизбори су из Конгреса уклонили добар део антитраповаца међу републиканцима, па председнику САД не прети импичмент.

С друге стране, нови државни тужилац и министарства присиле могу подићи оптужнице против припадника антитрамповске фронде у ФБИ и Министарству правде. То је постало могуће захваљујући смењивању Сешенса са његовим старомодним представама о професионалној етици.

Сешенса је у вд статусу наследио метју Витакер који је познати критичар Мулерове истраге…

На Флориду је у међувремену стигао бројни адвокатски тим Демократске партије са задатком да издејствује поништавање избора на којима су републиканци добили и место у Сенату и положај гувернера државе.

Како изгледа, судбину избора на Флориди решиће – као 2000-те – Врховни суд САД.

Доналд Трамп и Џеф Сешенс

Политичка битка у САД суштински се постепено премешта на правни терен који је већ поодавно политизован. Либералне судије су – подсећања ради – током две последње године ставиле ван снаге Трампове указе који су се тицали имиграције.

Само, ситуација се мења. Откако је у Белој кући, Трамп је успео да постави двојицу судија Врховног суда, плус – 82 судије федералне јурисдикције широм САД.

И са Сешенсовим одласком ће Трампове позиције бити ојачане.

Овога је постао свестан и прокурор Мулер и већ спрема „завршни извештај“ о резултатима своје 18-месечне истраге.

Могуће је да ће неки бивши и садашњи сарадници ФБИ, Министарства правде, Стејт департмана и других институција морати ускоро да траже адвокате или да планирају бекство из земље…

Неки ће злурадо приметити да су протекле три године показале да су се„независни“ амерички медији, „идеална“ демократија и „савршени“ правни систем показали оруђем прљаве политичке борбе. као у каквој банана-републици.

Ово ипак не значи да су демократија,штампа и судови у САД били фикција. Све ово значи – да је много шта постављено на карту.

Није искључено да ће и друге „јаке демократије“ ускори горети на ломачи велике политичке трансформације Запада.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Запад води језиви хиљадугодишњи рат против Срба на Балкану

4.9 (24) Запад води „језиви, хиљадугодишњи“ рат против Руса и Словена на Балкану, а тај …

Макрон објавио крај западне доминације у свету

4 (4) Епоха западне доминације се ближи крају због глобалних геополитичких промена, изјавио је председник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *