fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Увоз вишка из ЕУ уништава домаћи сир

Увоз вишка из ЕУ уништава домаћи сир

Због огромних вишкова на тржишту Европске уније, у БиХ се увозе млечни производи, који су и три пута јефтинији од домаћих.

Према неким проценама, Европска унија има вишка три милијарде литара млека. То, али и високе субвенције за производњу и извоз им омогућавају да своје производе у БиХ продају по дампиншким ценама.

Тако се на полицама великих тржних центара, у последње време, може наћи тврди сир, увезен из Немачке, по цени од 4,99 КМ по килограму. Исти тај сир доскора је коштао око 15 КМ.

Због тога, наглашавају домаћи произвођачи, на граници им се преко прелевмана мора узети бар део субвенције и тим средствима помоћи домаћа производња.

– За килограм сира је потребно десет литара млека, а то је шест марака. Када се урачуна превоз и обрада, реална цена са којом се може изаћи на тржиште мора бити бар 10 КМ. Исти су прорачуни и за ЕУ, тако да није тешко закључити какав се то производ може добити за пет КМ. Наш тврди сир је између 12 и 13 КМ, а купци се опредељују за производ који је јефтинији 10 пфенига, а камоли да неће за седам, осам марака – рекао је директор и власник Млекаре “Пађени” Ненад Вукоје.

Додаје да је немогуће издржати нелојалну конкуренцију са дампинг ценама.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде и рибарства у Привредној комори РС Славко Стевановић наглашава да се произвођачи хране на тржишту БиХ сусрећу са знатно снажнијом конкуренцијом из земаља окружења и ЕУ.

– Најизраженији је проблем код производње млека јер се произвођачи тешко одлучују на производњу тврдих и полутврдих сирева. Разлог је и што на позиционирање ових производа у знатнијој мери утичу већ изграђени брендови у земљама ЕУ. Међутим, охрабрује чињеница да се у задње време поправља структура у производњи млечних прерађевина, а за знатније учешће производње полутврдих и тврдих сирева требаће још дуго времена – истакао је Стевановић.

У истом проблему су и произвођачи меса, чија је производња скоро угашена због јефтиног увоза.

– Годинама већ указујемо на проблеме због високосубвенционисаних увозних производа, али никада ништа није урађено. Са таквим ценама на нашем тржишту не можемо бити конкурентни – нагласио је председник Удружења савеза пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Минимална производња

На тржишту БиХ недостаје домаћих сирева, и то пре свега тврдих и полутврдих. У 2015. години у Републици Српској, у укупној производњи млека, сиреви учествују са 2,8 одсто, од чега се углавном производи свежи сир. Полутврди и тврди сиреви се много више производе у Федерацији БиХ – истакао је Стевановић.

Јелена Бјелица, Блиц

Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иванцов: Прошло је време високог представника у БиХ

БАЊАЛУКА – Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да је прошло време високог …

Турски шпијуни преплавили Босну

Сарајево – Безбедносне структуре у Републици Српској бележе појачану активност турских обавештајних служби у БиХ, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *