ВЛАДА Србије увела је прошле године додатне таксе на увоз млека и млечних производа, како би сачувала домаће тржиште од навале робе из ЕУ. Прелевмани важе до краја јуна, а уколико држава не продужи ове мере, европско млеко преплавиће Србију, сматра Илија Шетка, генерални директор компаније „Имлек“.

* Уколико наша земља укине прелевмане на откуп млека, какве то последице може да изазове код наших произвођача?

– У нормалној ситуацији и тржишној економији, последице би биле незнатне, а прелевмани не би били ни уведени. Међутим, морамо да схватимо да је европско тржиште млека данас у једној потпуно поремећеној ситуацији, са огромним вишковима и најнижим ценама које се памте. У Европи је лане дошло и до скидања квота на производњу сировог млека и увођења санкција Русији, у коју су претходних година извожене велике количине. Последице које у таквој, ненормалној и неприродној ситуацији, може да изазове скидање заштитних мера, једнаке су последицама рушења бране пред поплавом. Европски вишкови млека би буквално поплавили Србију и направили немерљиву штету нашим фармерима.

* Постоје ли неки стратешки планови како да се сачува српско тржиште?

– Стратешки планови за развој млекарства у Србији, који су код нас, очигледно доносе и резултат, јер смо у 2015. зауставили пад сточног стада и повећали производњу сировог млека. Међутим, не може се плановима заштитити наш фармер који је већ данас на ивици профитабилности, ако уђу вишкови из ЕУ који се продају по упола нижим ценама. Он се може заштитити само прелевманом. Битно је направити озбиљан акциони план који ће на прави начин увести ову за Србију јако битну грану пољопривреде у ЕУ. Верујем да се неће поновити грешка као при потписивању ССП 2008. године. Постоји конструктиван дијалог између млекара, удружења фармера и Владе Србије у правцу даљег развоја ове гране привреде.

* Хоће ли доћи до продужавања прелевмана и колико дуго би они могли бити на снази?

– Верујем да хоће, јер сви који су укључени у ову проблематику добро разумеју значај заштите наших фармера. Ова индустрија је специфична. Ако засадите кукуруз, може да буде сушна година или да падне град и уништи вам пола усева, па следеће године опет засадите и буде све у реду. У млекарству када једном дође до потреса и смањења броја грла, потребне су године да се ствари врате у нормалу. Прелевмани би требало да трају док се ситуација на европском тржишту млека не стабилизује.

* У ком проценту „Имлек“ откупљује млеко од коопераната, а у ком производи сам?

– „Имлек“ комплетну количину млека, више од 300 милиона литара годишње, откупљује од коопераната, немамо сопствену производњу сировог млека. У питању је око 4.000 породичних фарми са којих се свакодневно прикупља млеко највишег квалитета.

СМАЊЕН ОТКУП

* ДА ли постоји бојазан, да због нижих цена из увоза, „Имлек“ откаже домаћим произвођачима и окрене се иностраним?

– Постоји бојазан да ће све млекаре поћи тим путем. Али чак и да ниједна млекара не прибегне куповини упола јефтинијег млека из Европе, неминовно ће доћи до пада откупа као и до драстичног спуштања цена откупа, јер ће млекаре тражити начин да сачувају тржиште у борби са дампинг ценама млека које би стигло из ЕУ вишкова.

Ј. СУБИН, Новости