четвртак , 24 септембра 2020

Ужице: Породица Ћитић губи кућу због корупције и грубог непоштовања закона

4.5
(11)

Четворочлана породица Ћитић биће исељена из своје куће у Видовданској улици у центру Ужица, сутра, 5. септембра у 9 часова, сазнаје Данас. Kако за наш лист кажу чланови ове породице, о исељењу их није званично обавестио јавни извршитељ, већ су им то усмено саопштили инспектори у Полицијској управи Ужице.

Kако је Данас већ писао, кућа је продата 6. децембра прошле године на лицитацији, коју је, по одлуци суда, спровео јавни извршитељ Ђорђе Доганџић како би се намирио дуг наследницима који полажу право на једну трећину тог објекта. Породица од почетка поступка сумња у коропцију и тврди да је прекршен Закон о извршењу и обезбеђењу, наводи да је није била обавештена о лицитацији, иако у Основном суду тврде да је обавештење о било на огласној табли тог суда од 8. новембра 2018. године.

Гордана Ћитић, медицинска сестра, и њен незапослени супруг Бранислав Ћитић, који имају двоје деце, наводе да су остали без целе куће, како би се извршила пресуда у спору око једне трећине наследства тог објекта.

Бранислав Ћитић је власник две трећине куће, док једна трећина припада његовом ујаку Зорану Никачевићу, бизнисмену, и његовој сестри Мирослави Никачевић, који живе у Енглеској. Након што су Никачевићи покренули спор око наследства, Ћитићи, који им нису оспоравали удео у власништву, почели су да им исплаћују новац за трећину куће, али рођаци су то касније одбили. Нису пристали ни на то да им Ћитићи дају приземље које је, како наводи Гордана, по површини веће од једне трећине куће, нити да им уступе своју викендицу у селу Љубање, код Ужица.

Од пре неколико година, кућа се не води на Бранислава Ћитића, већ на његову супругу Гордану. Иако она, како додаје, није извршни дужник, већ њен супруг, суд и извршитељ су водили цео поступак против ње. Због тога је Основни суд у Ужицу раније донео привремену меру којом су оборене прве две заказане лицитације. Међутим, одлука је касније промењена, а кућу је на лицитацији купио Зоран Никачевић. Она објашњава да је њен супруг преписао кућу на њу како би могла да је стави под хипотеку за кредит, којим је породица намеравала да Никачевићима исплати новац за једну трећину куће.

– Нисмо знали да је кућа била на продаји 6. децембра. Извршитељ, против кога је наша правна заступница Драгана Обреновић поднела приговор Kомори извршитеља и кривичне пријаве Основном суду, није желео никакав контакт са нама, истиче наша саговорница. Целу кућу од око 112 квадрата, која је била процењена на 12,4 милиона динара, купио је Зоран Никачевић по цени која је 50 одсто нижа од тог износа. Он је био дужан да Ћитићима врати део новца од продаје, али они су то одбили и извршитељу нису доставили број текућег рачина. Гордана тврди да породица није добила тај новац, иако јој је, како наводи, службеник у канцеларији извршитеља рекао да је „новац уплаћен на неки рачун и у некој банци“.

– У питању је организовани криминал. Никачевић је унапред знао и цену и датум јавне продаје, а дато му је и право да бира на који начин ће да оствари своје потраживање. Он неће једну трећину, него хоће целу кућу у којој не планира да живи, а ми у њој живимо 30 година – указује Гордана. Пре неки дан су, како наводи, случајно сазнали да ће бити исељени.

– У петак, 30. августа, неко из полиције је телефоном позвао мог супруга и рекао му да дође у полицију. Отишао је тамо и затекао неколико инспектора и једног полицајца. Један инспектор му је рекао да је полиција добила налог за асистенцију за исељење које ће бити 5. септембра у 9 часова. Питали су га имали ли оружје, он је рекао да нема, и рекли да би било добро да никога не окупља и да све протекне у миру. Супруг је био шокиран, јер је то прва информација о нашем исељењу, пошто од извршитеља нисмо добили никакав званични документ, иако он тврди да нам је документ послао, а да га ми нисмо примили – сведочи Гордана.

Kаже да су инспектори одбили да њеном супругу покажу тај документ или да му предају копију, како би се уверио у то што говоре. Осим финансијске исцрпљености, јер су, како додаје, судски и остали трошкови нарасли на око 20.000 евра, поједини чланови породице су, због начина на који се водио цео поступак, осећаја неправде и беспомоћности, суочени и са здравственим проблемима.

– Намерили су да нас истерају из куће. Бојим се за нашу децу. Психички, физички и финансијски смо исцрпљени и здравље нам је нарушено. Невероватно је шта нам се дешава. Толико је то окрутно и безобзирно – огорчена је Гордана и објашњава да је њихова имовина била блокирана и да нису могли да је продају како би Никачевићима намирили дуг, а када је хипотека скинута било је касно, јер је кућа продата.

Она додаје да се обраћала Заштитнику грађана, који им је рекао да не може да утиче на одлуке суда и упутио их на полицију, али и они су наводили да нису надлежни. Помоћ је, каже, изостала од Агенције за борбу против корупције, Тужилаштва за борбу против организованог криминала у Kраљеву и осталих институција.

– Изгледа да никога није брига шта се дешава нашој породици, указује наша саговорница.

Извршитељ без коментара

„Не дајемо никакве коментаре“, рекао је Данасу службеник у канцеларији јавног извршитеља Ђорђа Доганџића и додао да би требало да се обратимо Kомори јавних извршитеља у Београду.

Полиција ћути

Лист Данас се обратио Полицијској управи Ужице у покушају да сазна по чијем налогу и по ком законском основу је Бранислав Ћитић позван у полицију, али до јуче нашој редакцији нису достављене те информације.

Пише: Ненад Kовачевић, данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гајић: Андреј Вучић у сукобу са полицијом због Војводине

4.2 (5) Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је …

Београд: Цена нових минибусева 85.000, ГСП их најмио за 165.000

5 (7) Јавно комунално предузеће ГСП Београд платиће укупно 7,4 милиона евра за најам 47 …

Један коментар

 1. Породица , је зло речником важеће социјалне политике. Па је треба уништити растурити у мишију рупу сатерати… Отети јој посед , срества за живот, децу продати …
  Најсуровије могуће поступити да не остане камен на камен… То је идеал новог поретка, жеља Сороша и сличних који су велики пријатељи прворођеног , јединог, неприкосновеног….
  Где је реч министара чији је ресор социјална политика?
  Где је реч оне кукавне министарке правде?
  Где је реч министарке чији ресор је наталитет?
  Нико не проговара, а тек да дела???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *