Велики брат – на 800 локација у Београду биће постављене камере

4
(3)

Систем видео надзора у оквиру пројекта „Безбедан град”, који се спроводи у циљу повећања безбедности грађана, ни на који начин не може угрозити приватност грађана и апсолутно је заштићен од било какве врсте злоупотреба.

Ово је изјавио Слободан Недељковић, помоћник министра и начелник Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије МУП-а Србије.

Недељковић у изјави Танјугу истиче да се овом видео надзору не може приступити путем интернета, као и да сваки полицијски службеник овом систему приступа са посебном персонализованом картицом, тако да се у сваком моменту зна ко му је, када и због чега приступио.

Он је објаснио да се пројекат „Безбедан град” спроводи у две фазе, да су у првој фази камере на постојећих 60 локација у Београду, које су постављене за потребе Универзијаде 2009. године, замењене савременим камерама високе резолуције и да то једини систем видео надзора који тренутно користи београдска полиција.

У другој фази пројекта која је у току, како је навео, биће постављене камере на око 800 локација у Београду.

Истакавши да систем видео надзора користе све савремене полиције света, Недељковић је објаснио да је београдска полиција први систем видео надзора са 24 камере успоставила још давне 1978. године, а да је 2009. године за потребе Универзитетских спортских игара постављено 60 камера.

„Након случаја ‘Кантримен’, установљено је да ове камере нису довољно добре резолуције и да је 60 камера мали број за потребе јавне безбедности Београда. Кроз пројекат ‘Безбедан град’ одлучено је да је 800 камерних места са више камера довољно како би се унапредила безбедност грађана”, рекао је Недељковић.

Према његовим речима, овај систем видео надзора, који је веома поуздан и врхунског је и доброг квалитета, биће изузетно значајан за рад београдске полиције у откривању најтежих кривичних дела.

„Постоје неки злонамерни коментари да систем није довољно безбедан, односно да ће моћи да му се приступи путем интернета и тиме наруши безбедност грађана. То је апсолутно немогућа опција, јер је систем спроведен оптичком мрежом која је потпуно изолована од интернета и у власништву је Министарства унутрашњих послова”, истакао је Недељковић.

Он је додао да полицијски службеници, такође, не могу злоупотребити податке добијене путем видео надзора, јер је приступ систему могућ само путем посебне картице која персонализује одговорност и у сваком тренутку се зна, ко је, када и због чега приступио систему.

Недељковић је додао да се пројекат „Безбедан град” спроводи са компанијом „Хуавеј”, која има системе видео надзора у више од 120 држава света, од којих су неке чланице Европске уније попут Италије, Немачке, Мађарске, Пољске и Шпаније.

Политика.рс

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

УКИДА СЕ НОЋНИ ПРЕВОЗ у Београду

5 (1) Секретаријат за јавни превоз донео је одлуку о привременој обустави рада линија у …

Један коментар

  1. Kaze „sistem nece moci da bude zloupotrebljen“, a fotografije protesta sa nadzornih kamera pre neki dan osvanule na naslovnoj stranici Informera?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend