fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Влада на последњој седници у 2015. одобрила ванредну уплату средстава за 49 општина и градова у којима је СНС на власти
Влада на последњој седници у 2015. одобрила ванредну уплату средстава за 49 општина и градова у којима је СНС на власти 1

Влада на последњој седници у 2015. одобрила ванредну уплату средстава за 49 општина и градова у којима је СНС на власти

Влада је крајем прошле године издвојила чак 185 милиона динара за градоначелника Крагујевца да покрије минус који је направио у градској каси.

Попут правог Божић Бате, Влада Србије је на последњој седници одржаној 30. децембра 2015. одлучила да буде широке руке па је за 49 општина и градова одобрила ванредну уплату средстава из буџета у износу од чак милијарду динара.
Божић Бата је, случајно или не, опет најдарежљивији био према градоначелнику Крагујевца Радомиру Николићу, сину председника Србије и председнику извршног одбора СНС.

Мимо уобичајених трансфера који се уплаћују локалним самоуправама, шумадијска престоница је ванредно добила на поклон чак 185 милиона динара (више од 1,5 милиона евра), што је петина укупних средстава.

Разлог за ванредну уплату је, како је наведено у решењу Владе, покривање минуса у буџету локалних самоуправа због смањених прихода.

Колико су они смањени и због чега у Крагујевцу јуче нисмо добили одговор од градоначелника Николића.

Извесно је да у финансијама града очигледно нешто не штима, јер је Крагујевац и 2014. био апсолутни рекордер по ванредним уплатама.

Николић је за крпљење рупе у градској каси тада добио чак 2,6 милиона евра, што значи да су грађани Србије неспособност крагујевачке власти дотирали са укупно 4,1 милион евра.

Међу „срећним добитницима“ је и Јагодина, чији је председник Скупштине Драган Марковић Палма једини желео да говори о намени 60 милиона динара, колико је тај град добио.

– Ми имамо две фабрике које су пред гашењем већ две године. Они граду дугују не само за порез за плате и доприносе већ и за порез на имовину. За тај износ су наши приходи били мањи, и то је разлог за ванредну уплату – кратко је објаснио Марковић за „Блиц“.

Ванредно је из републичког буџета 80 милиона динара добио Ниш. Обреновцу је уплаћено 75 милиона, Врњачкој Бањи 70, Лесковцу и Новом Пазару 60…

Оно што је приметно већ на први поглед јесте да је у готово свим овим општинама на власти или у владајућој коалицији Српска напредна странка, која је владајућа и на републичком нивоу.

Куповина бирачког тела пред изборе

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија каже да је очигледно да се новац најчешће усмерава тамо где су најважнији људи СНС на власти.

– Не добијају сви исто, јер није исто ако даш новац Крагујевцу или Црној Трави, због величине бирачког тела. Награђују се они који раде лоше и њихово недомаћинско понашање. На крају године, када се покрију тим средствима, челници тих градова изгледају као апсолутни шампиони у вођењу локалне самоуправе. Тако се креира лажна слика која ће имати велику улогу у припреми за изборе – каже Добрашиновић за „Блиц“.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивша директорка Агенције за борбу против корупције осуђена за прикривање података о имовини Синише Малог 11

Бивша директорка Агенције за борбу против корупције осуђена за прикривање података о имовини Синише Малог

Бивши вршилац дужности директора Агенције за борбу против корупције Верка Атанасковић осуђена је за прикривање …

Режимски таблоиди у Србији: Дебеле паре за масне лажи 13

Режимски таблоиди у Србији: Дебеле паре за масне лажи

Више од 400 лажи за свега шест месеци ове године избројано је на насловницама таблоида …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *