Насловна / Србија / Друштво / Влада на последњој седници у 2015. одобрила ванредну уплату средстава за 49 општина и градова у којима је СНС на власти
Влада на последњој седници у 2015. одобрила ванредну уплату средстава за 49 општина и градова у којима је СНС на власти 1

Влада на последњој седници у 2015. одобрила ванредну уплату средстава за 49 општина и градова у којима је СНС на власти

Влада је крајем прошле године издвојила чак 185 милиона динара за градоначелника Крагујевца да покрије минус који је направио у градској каси.

Попут правог Божић Бате, Влада Србије је на последњој седници одржаној 30. децембра 2015. одлучила да буде широке руке па је за 49 општина и градова одобрила ванредну уплату средстава из буџета у износу од чак милијарду динара.
Божић Бата је, случајно или не, опет најдарежљивији био према градоначелнику Крагујевца Радомиру Николићу, сину председника Србије и председнику извршног одбора СНС.

Мимо уобичајених трансфера који се уплаћују локалним самоуправама, шумадијска престоница је ванредно добила на поклон чак 185 милиона динара (више од 1,5 милиона евра), што је петина укупних средстава.

Разлог за ванредну уплату је, како је наведено у решењу Владе, покривање минуса у буџету локалних самоуправа због смањених прихода.

Колико су они смањени и због чега у Крагујевцу јуче нисмо добили одговор од градоначелника Николића.

Извесно је да у финансијама града очигледно нешто не штима, јер је Крагујевац и 2014. био апсолутни рекордер по ванредним уплатама.

Николић је за крпљење рупе у градској каси тада добио чак 2,6 милиона евра, што значи да су грађани Србије неспособност крагујевачке власти дотирали са укупно 4,1 милион евра.

Међу „срећним добитницима“ је и Јагодина, чији је председник Скупштине Драган Марковић Палма једини желео да говори о намени 60 милиона динара, колико је тај град добио.

– Ми имамо две фабрике које су пред гашењем већ две године. Они граду дугују не само за порез за плате и доприносе већ и за порез на имовину. За тај износ су наши приходи били мањи, и то је разлог за ванредну уплату – кратко је објаснио Марковић за „Блиц“.

Ванредно је из републичког буџета 80 милиона динара добио Ниш. Обреновцу је уплаћено 75 милиона, Врњачкој Бањи 70, Лесковцу и Новом Пазару 60…

Оно што је приметно већ на први поглед јесте да је у готово свим овим општинама на власти или у владајућој коалицији Српска напредна странка, која је владајућа и на републичком нивоу.

Куповина бирачког тела пред изборе

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија каже да је очигледно да се новац најчешће усмерава тамо где су најважнији људи СНС на власти.

– Не добијају сви исто, јер није исто ако даш новац Крагујевцу или Црној Трави, због величине бирачког тела. Награђују се они који раде лоше и њихово недомаћинско понашање. На крају године, када се покрију тим средствима, челници тих градова изгледају као апсолутни шампиони у вођењу локалне самоуправе. Тако се креира лажна слика која ће имати велику улогу у припреми за изборе – каже Добрашиновић за „Блиц“.

Блиц

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Деоница кроз Грделицу у Србији двоструко скупља него у Македонији? 11

Деоница кроз Грделицу у Србији двоструко скупља него у Македонији?

Србија је километар аутопута кроз Грделичку клисуру платила скоро двоструко више него што је Северну …

Ти си Михајловићка најнеспособнија и најдеструктвија креатура у тој тзв. влади! 12

Ти си Михајловићка најнеспособнија и најдеструктвија креатура у тој тзв. влади!

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, одржала је данас конститутивну седницу радне групе за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *