fbpx
Насловна / Србија / Економија / Влада Србије субвенционише запошљавање странаца у српском ИТ сектору и ослобађа их плаћања пореза?!
Влада Србије субвенционише запошљавање странаца у српском ИТ сектору и ослобађа их плаћања пореза?! 1

Влада Србије субвенционише запошљавање странаца у српском ИТ сектору и ослобађа их плаћања пореза?!

Председница Владе Ана Брнабић казала је да жели да Србија буде отворена земља у којој живи и ради велики број људи из целог света, као и да је зато Влада увела посебне мере и либералну визну политику запошљавања странаца у Србији.

„Желимо да Србија буде отворена земља у којој живи и ради велики број људи из целог света, да људи из целог света долазе и да стварају у Србији. Желимо да Србија ствара прилике за све“, рекла је Брнабић на отварању међународне конференције „Цоwоркинг & Цоливинг Цонференце Соутхеаст Еуропе“ о савременом концепту пословања.

Говорећи о пореским реформама у тој области она је казала да су те реформе спроведене у циљу развоја дигиталних технологија и иновативне индустрије.

„Од 1. јануара 2020. године сви дигитални номади који бораве у Србији до 90 дана биће ослобођени пореза“, рекла је Брнабић и додала да од наредних година стартапови који имају до девет запослених неће плаћати порез у првој години пословања.

Брнабић је истакла и да су уведене посебне мере за привлачење и подршку при запошљавању странаца или повратника.

„Увели смо либералну визну политику за запошљавање у Србији, а од следеће године уводимо електронску пријаву за визу и посебне старт ап визе“, рекла је Брнабић.

Додала је и да је Србија једна од три земље која има безвизни режим са Русијом, Kином, Индијом и Европском унијом, наводећи то као предност.

Она је рекла да четврта индустријска револуција пружа једниствену прилику земљама каква је Србија да надокнади пропуштено и сустигне, како је додала, чак и да можда престигне развијенија друштва.

Према њеним речима управо је зато фокус Владе на реформама у образовању, иновацијама и креативним индустријама.

„Зато нам је и ова конференција толико важна јер за мене показује неко друго лице Србије“, казала је Брнабић и додала да је то лице Србије која ствара музику, филм, технологију, уметност и искуства.

Она је навела да је Влада Србије у последње три године много урадила како би направила економију и друштво које подржава иновације и креативност.

Додала је да је више од 100 милиона евра уложено у инфраструктуру за истраживање, иновације и старт ап компаније.

Премијерка је подсетила и да је ове године основан и Фонд за науку и напоменула да се на првом позиву јавило више од 2.500 младих научника са својим пројектима.

Брнабић је рекла да Србија данас има 40 простора за заједнички рад и живот и додала да је Београд неколико година уназад виђен у топ 20 места за дигиталне номаде.

„Све ово мени даје много разлога за оптимизам“, навела је Брнабић.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб казао је да је прво место за заједнички рад било пре десет година у Берлину и да данас има више од 300 таквих места у Немачкој.

Он је истакао да је концепт заједничког рада поготово погодан за младе људе, за оне који имају флексибилно радно време, оне који имају породице.

Шиб је истакао да је најуочљивији раст у Брандебургу, који је руралан, али близу Берлина и има пословни простор који је много приуштивији.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Новцем који је од грађана наплаћен за стварање резерви горива крпили буџет 11

Новцем који је од грађана наплаћен за стварање резерви горива крпили буџет

Србија не располаже обавезним резервама нафте за 20 дана, како тврди министар енергетике Александар Антић, …

Влада: Нове гаранције Србијагасу за кредит 12

Влада: Нове гаранције Србијагасу за кредит

Влада Србије усвојила је рпедлог закона о давању гаранција за измирење обавеза Србијагаса за кредит …

Један коментар

  1. BOR SE GUŠI GASOVIMA TOPIONICE BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru 3. oktobra, na Dan oslobođenja, je održan protest građana zbog enormnog zagađenja vazduha. Protest najmanje je politički, kako su ga okarakterisali iz ministarstva i optine Bor. Prilikom osnivanja gradskog odbora stranke Sloboda i pravdem Džilas je pomenuo i zagađenost Bora i promašenih investicija. Bor mesecima se guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. “Vlada Srbije i Grad Bor, u saradnji sa kompanijom Ziđin, preuzimaju najkonkretnije mere i vazduh je već danas čistiji. Do Nove godine doći će do novih tehnoloških inovacija, što će u mnogome rešiti problem aerozagađenja. U 2020. godini Ziđin nastavlja sa usavršavanjem tehnološkog procesa u topionici koja je od 2014. godine radila sa manjim kapacitetom. Kad se okonča ova investicija Borani će imati najčistiji vazduh. Zato nema potrebe za bilo kakvom politizacijom, jer se aerozagađenje u Boru rešava na najbolji način i sa punom odgovornošću” – rekao je Antić. Antić, pre ove optimističke, a ne ostvarljive informacije, trebao je da prozove Spaskovskog, grobara RTB Bor i „graditelja“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O ovim problemima sa trovanjem građana i građanki Bora treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacio je stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Spaskovski se danas šepuri kao us*an golub I predstavlja se kao neki junak i heroj, umesto da odmori u nekoj ustanovi zatvorenog tipa. Biće kad tad, kada mentori dignu ruke od njega?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *