Влада Србије субвенционише запошљавање странаца у српском ИТ сектору и ослобађа их плаћања пореза?!

2.1
(7)

Председница Владе Ана Брнабић казала је да жели да Србија буде отворена земља у којој живи и ради велики број људи из целог света, као и да је зато Влада увела посебне мере и либералну визну политику запошљавања странаца у Србији.

„Желимо да Србија буде отворена земља у којој живи и ради велики број људи из целог света, да људи из целог света долазе и да стварају у Србији. Желимо да Србија ствара прилике за све“, рекла је Брнабић на отварању међународне конференције „Цоwоркинг & Цоливинг Цонференце Соутхеаст Еуропе“ о савременом концепту пословања.

Говорећи о пореским реформама у тој области она је казала да су те реформе спроведене у циљу развоја дигиталних технологија и иновативне индустрије.

„Од 1. јануара 2020. године сви дигитални номади који бораве у Србији до 90 дана биће ослобођени пореза“, рекла је Брнабић и додала да од наредних година стартапови који имају до девет запослених неће плаћати порез у првој години пословања.

Брнабић је истакла и да су уведене посебне мере за привлачење и подршку при запошљавању странаца или повратника.

„Увели смо либералну визну политику за запошљавање у Србији, а од следеће године уводимо електронску пријаву за визу и посебне старт ап визе“, рекла је Брнабић.

Додала је и да је Србија једна од три земље која има безвизни режим са Русијом, Kином, Индијом и Европском унијом, наводећи то као предност.

Она је рекла да четврта индустријска револуција пружа једниствену прилику земљама каква је Србија да надокнади пропуштено и сустигне, како је додала, чак и да можда престигне развијенија друштва.

Према њеним речима управо је зато фокус Владе на реформама у образовању, иновацијама и креативним индустријама.

„Зато нам је и ова конференција толико важна јер за мене показује неко друго лице Србије“, казала је Брнабић и додала да је то лице Србије која ствара музику, филм, технологију, уметност и искуства.

Она је навела да је Влада Србије у последње три године много урадила како би направила економију и друштво које подржава иновације и креативност.

Додала је да је више од 100 милиона евра уложено у инфраструктуру за истраживање, иновације и старт ап компаније.

Премијерка је подсетила и да је ове године основан и Фонд за науку и напоменула да се на првом позиву јавило више од 2.500 младих научника са својим пројектима.

Брнабић је рекла да Србија данас има 40 простора за заједнички рад и живот и додала да је Београд неколико година уназад виђен у топ 20 места за дигиталне номаде.

„Све ово мени даје много разлога за оптимизам“, навела је Брнабић.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб казао је да је прво место за заједнички рад било пре десет година у Берлину и да данас има више од 300 таквих места у Немачкој.

Он је истакао да је концепт заједничког рада поготово погодан за младе људе, за оне који имају флексибилно радно време, оне који имају породице.

Шиб је истакао да је најуочљивији раст у Брандебургу, који је руралан, али близу Берлина и има пословни простор који је много приуштивији.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дритане, много си се ти рођаче истриповао а са тобом и Вучићеве јајаре у Црној Гори

3.4 (5) Лидер Грађанског покрета УРА, Дритан Абазовић поручио је да Црна Гора нема више …

Пао договор о новој власти у Црној Гори – Кривокапић премијер (видео)

0 (0) Посланик ДФ-а Милан Кнежевић на данашњој конститутивној седници Скупштине предложио је да лидер …

2 Коментара

  1. BOR SE GUŠI GASOVIMA TOPIONICE BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru 3. oktobra, na Dan oslobođenja, je održan protest građana zbog enormnog zagađenja vazduha. Protest najmanje je politički, kako su ga okarakterisali iz ministarstva i optine Bor. Prilikom osnivanja gradskog odbora stranke Sloboda i pravdem Džilas je pomenuo i zagađenost Bora i promašenih investicija. Bor mesecima se guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. “Vlada Srbije i Grad Bor, u saradnji sa kompanijom Ziđin, preuzimaju najkonkretnije mere i vazduh je već danas čistiji. Do Nove godine doći će do novih tehnoloških inovacija, što će u mnogome rešiti problem aerozagađenja. U 2020. godini Ziđin nastavlja sa usavršavanjem tehnološkog procesa u topionici koja je od 2014. godine radila sa manjim kapacitetom. Kad se okonča ova investicija Borani će imati najčistiji vazduh. Zato nema potrebe za bilo kakvom politizacijom, jer se aerozagađenje u Boru rešava na najbolji način i sa punom odgovornošću” – rekao je Antić. Antić, pre ove optimističke, a ne ostvarljive informacije, trebao je da prozove Spaskovskog, grobara RTB Bor i „graditelja“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O ovim problemima sa trovanjem građana i građanki Bora treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacio je stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Spaskovski se danas šepuri kao us*an golub I predstavlja se kao neki junak i heroj, umesto da odmori u nekoj ustanovi zatvorenog tipa. Biće kad tad, kada mentori dignu ruke od njega?

  2. Da li glup čovek, još ako je i na vlasti, može da uradi nešto pametno.
    Vrlo retko.
    Jedino ako nešto omaši, pa ubode kao i što ćorava koka ponekad ubode neko zrno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend