Власници пушки и пиштоља спремите новчанике: Почела наплата пореза на оружје

0
(0)

Пореска управа Републике Србије почела је са уручивањем решења о утврђеном порезу на регистровано оружје за 2018. годину. Овај порез се плаћа једном годишње, а цифре за поседовање оружја уопште нису мале. Заправо, било да се ради о заљубљеницима у исте или наследницима, порез на оружје се креће између 3.600 и 17.940 динара. Ко не регулише ову обавезу на време, може да очекује и до 100 пута већу казну!

Ова обавеза, према Закону о порезима на употребу, држање и ношење добара, важи за сваку особу на коју гласи оружни лист, односно колекционарска дозвола, као и дозвола за ношење оружја.

Порески орган одређује висину пореза на основу података које му доставља републички орган управе задужен за унутрашње послове који је издао оружни лист за држање, односно колекционарску дозволу, као и дозволу за ношење оружја.

Ова обавеза се плаћа у годишњем износу за сваки комад оружја, па тако порез на аутоматску пушку износи 13.280 динара, а за полуаутоматску 5.330 динара. За оружје за личну безбедност за које је издат оружни лист за држање оружја, односно колекционарска дозвола, порез је 3.600 динара, а уколико је уз то издата и дозвола за ношење – 17.940 динара.

Рок за плаћање пореза је 15 дана од дана достављања решења и боље би било свима да то регулишу на време јер су казне драконске.

Ове казне прописује Закон о порезима на употребу, држање и ношење добара, и садржане су у члану 28а где стоји:

– Новчаном казном у износу од 100.000 до 500.000 динара казниће се за прекршај правно лице – обвезник пореза који у прописаном року не уплати порез.

– Новчаном казном у износу од 5.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај и одговорно лице у правном лицу.

– Новчаном казном у износу од 5.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај физичко лице – обвезник пореза који у прописаном року не уплати порез.

телеграф.рс, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чистачица „почистила“ накит Аца Ђукановића вредан 700 хиљада евра

5 (2) „Пешукић су позвали посљедњу и она је одмах признала да је мјесецима узимала …

„И зграда БИГЗ обећана Малом?!“

5 (4) „Изгледа да се продајом ‘Београђанке’ фирми блиској министру финансија са плагираним докторатом неће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *