Вучић и БИА ће преко камера у храму пратити избор патријарха и претити непослушним владикама!?
фото: Марко Ђоковић

Вучић и БИА ће преко камера у храму пратити избор патријарха и претити непослушним владикама!?

5
(4)

Сабор на којем ће се бирати патријарх Српске православне цркве дефинитивно ће бити одржан у крипти Храма Светог Саве. Поред тога што је реч о својевресном преседану и напуштању праксе да се овакви догађаји организују у Патријаршији, одлука Синода СПЦ да измести овај скуп на Врачар уједно је и наставак политичке игранке чија је једина сврха избор кооперативног патријарха за власт.

Извор из Патријаршије СПЦ је истиче да се иза разлога како се то чини због епидемиолошких мера, крију потпуно другачије намере које немају везе са црквом, већ с политиком. Пре свега са намером Александра Вучића да обезбеди сва три подобна кандидата за избор новог патријарха.

“Желе да се контролишу читав процес. Та крипта је у потпуности покривена камерама и самим тим се оставља могућност да Сабор прати и онај коме ту није место. Све се ради у договору с властима и овај предлог је резултат притиска који режим врши на поједине владике. Уколико би се Сабор заиста ту одржао, онда би неко са стране имао могућност да даје инструкције појединим епископима током самог догађаја, односно да им се сугерише како да говоре или како да гласају. То би значајно урушило независност Цркве као институције, стога се надамо да ће одустати од те сумануте идеје”, упозоравао је наш саговорник, напомињући да је свака власт у прошлости покушавала да утиче на рад и функционисање СПЦ, али да је актуелна показала “највише интересовања за унутрашња питања Цркве”.

Четири епископа су упутила писмо Синоду баш на ову тему. Поменути допис, са којим се јавност упознала тек прекјуче, потписали су епископ будимљанско – никшићки Јоаникије, рашко – призренски Теодосије, жички и епископ браничевски Игњатије Мидић.

У свом допису они су јасно истакли да се противе одржавању Сабора у крипти Храма Светог Саве, наводећи да је то проблематично, како због чињенице да се одступа од дугогодишње праксе, тако и због тога што је поменути простор у потпуности покривен камерама.

“У овом тренутку одржавање Светог архијерејског сабора ван зграде Патријаршије, посебно на месту које је иначе покривено камерама и где нема одговарајућих услова за приватност која је неопходна за одржавање тако важног догађаја, би било потпуно неадекватно. Зато смо мишљења и тражимо да се Свети архијерејски сабор одржи у згради Патријаршије. Одговорно тврдимо да у параклису Светог Симеона Мироточивог има довољно простора да се обезбеде потребни епидемиолошки услови за одржавање скупа какав је изборни Сабор наше Цркве”, поручили су, између осталог, у свом допису ове владике.

Сумње да ће се режим мешати у избор патријарха и да ће они који треба да гласају осећати притисак због објективне могућности да их неко надгледа, додатно су појачане услед чињенице да се људи из врха власти и те како показали интересовање за црквена питања.

У првом реду, то је председник Србије Александар Вучић, који је својим активностима у претходном периоду, односно састанцима са бројним великодостојницима, показао да власт неће “седети скрштених руку” и дозволити могућност да на трон патријарха седне неко ко не би беспоговорно климао главом на сваки његов потез.

Стога и одлука да се Сабор одржи у крипти Храма Светог Саве, иако недовољно оправдан, представља логичан наставак напора представника режима, као и њихових сарадника унутар СПЦ, да читав процес држе под контролом. Уколико власт буде пратила овај догађај, онда ће јој бити лако и да реагује у случају да ствари крену у неочекиваном смеру, односно ако се (тренутно) неодлучне владике приклоне страни која није под државном контролом. Праћење њиховог понашања биће од круцијалне важности, јер се тиме отвара могућност за употребу опробаног механизма (уцене, претње, застрашивање) над онима који се усуде да покажу непослужност.

Сабор на којем ће се бирати нови патријарх Српске православне цркве биће одржан 18. фебруара.

Нова, Србин.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тек кад тиранин падне, Србија ће моћи да почне са лечењем и опоравком од патологије, којом ју је заразио суманути Александар Вучић

Тек кад тиранин падне, Србија ће моћи да почне са лечењем и опоравком од патологије, којом ју је заразио суманути Александар Вучић

5 (10) Апсолутна власт, тврде научници, делује као снажан психодинамички узрок параноидног синдрома. Развој таквих …

Измене српског Устава мимо закона: Предлог морали да дају посланици

Измене српског Устава мимо закона: Предлог морали да дају посланици

5 (2) Скупштина Србије кренула је у уставне промене у области правосуђа, али на начин …

Један коментар

  1. Ако се наше владике уплаше већма Вучића, него ли Бога, онда су одабрали земаљско, па ће стога и тражити онога ко ће их на томе путу водити. Ипак знам, да не могу сви бити под смутњом и уценом службе, и да ће им уз молитаве Бог послати Своју сигурну заштиту! Али знајте, да ако се и ми верни уплашимо, те поверујемо да је Вучићева служба јача од Бога, онда ће нас исти страх смућивати и к земаљскоме царству водити. Ако ли се супрот томе, са оним преданим епископима, и са чврстом вером, поуздањем, без икаквог страха даноноћно молимо Богу, тражећи од Њега истинског духовног пастира, онда ће бити сасвим другачије. Јер шта је Богу немогуће учинити? Зато га треба умолити! Зато браћо и сестре умолимо јединог Човекољубца, да нам дарује хрехова опроштој, у клонућу охрабрење, у свим невољама избављење и ободрење, и да на свим животним путевима творимо вољу Оца нашег Небескога, тражећи заштиту од замки лукавога. Човек сније снове, а Господ Бог нека одлучује! Стога нам Боже подари истинског путеводитеља и чувара трона Светога Саве! Амин!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend